Kommunen.dk
MENU

Regeringen vil forkorte coronapassets gyldighed

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) vil skære yderligere to måneder af gyldigheden af coronapas efter to vaccinestik efter anbefaling fra Sundhedsstyrelsen.
Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) vil forkorte gyldighed af coronapas på baggrund af anbefaling fra Sundhedsstyrelsen. (Arkivfoto.)

Regeringen vil forkorte coronapassets gyldighed

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) vil forkorte gyldighed af coronapas på baggrund af anbefaling fra Sundhedsstyrelsen. (Arkivfoto.)
Foto: Philip Davali, Ritzau Scanpix
6. jan. 2022
RITZAU
Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) vil skære yderligere to måneder af gyldigheden af coronapas efter to vaccinestik efter anbefaling fra Sundhedsstyrelsen.

Coronapasset, der i øjeblikket er adgangsbillet til både en tur med fjerntog, svømmehallen, på uddannelser og arbejdspladser, kan få kortere gyldighed.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) vil ifølge TV2 forkorte gyldigheden af coronapasset efter to vaccinestik og for personer, der tidligere har været smittet.

Passet skal være gyldigt i fem måneder i stedet for syv måneder, efter at personer over 18 år har fået andet vaccinestik, og også fem måneder frem for de nuværende seks måneder, hvis man har haft covid-19. Ministerens forslag til ændringer kommer efter nye anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen på baggrund af den særligt smitsomme omikronvariant.

Sådan får du gyldigt coronapas
  • Coronapasset bliver gyldigt 14 dage efter første stik med en vaccine. Andet stik skal tages senest 42 dage senere for fortsat at være gyldigt. En vaccination vil give et gyldigt coronapas 12 måneder efter færdigvaccination. Fra midten af januar falder gyldigheden til syv måneder. Et nyt forslag vil forkorte gyldigheden helt ned til fem måneder.
  • Hvis man har været smittet, vil man have et gyldigt coronapas. Det er gældende fra 14 dage efter den positive prøve og op til seks måneder efter. Det nye forslag vil nedsætte gyldigheden til fem måneder.
  • En negativ PCR-test giver gyldigt coronapas, hvis den er taget inden for 72. For kviktest er det 48 timer.

Kilder: Sundhedsministeriet og coronasmitte.dk

Ministeren har derfor anmodet Epidemikommissionen, der rådgiver Folketinget og regeringen om covid-19, om at vurdere det og komme med en indstilling.

Kommissionen kan indstille til, at der fastsættes regler på et område. Det er dog i sidste ende en politisk beslutning, om det sker. Den træffes i Folketingets Epidemiudvalg.

Opbakning fra støttepartier

Regeringens støtteparti De Radikale bakker op om forslaget, fortæller sundhedsordfører Christina Thorholm (R).

- Det viser sig, at man er beskyttet i kortere tid af de vaccinationer. Derfor er det vigtigt, at coronapasset passer sammen med den beskyttelse, der er, så folk bliver revaccineret i forhold til at reducere smittespredningen.

- Derfor virker det som et godt tiltag at forkorte. Og spørgsmålet er, om man skulle forkorte endnu mere, siger Christina Thorholm.

Hos oppositionen skal Venstre først drøfte emnet internt, inden man melder ud, oplyser sundhedsordfører Martin Geertsen (V).

Det er vigtigt, at borgerne forstår baggrunden, og at der kan ske ændringer igen, hvis der kommer ny faglig viden.

 

Sundhedsordfører for Dansk Folkeparti Liselott Blixt kan godt forstå de faglige begrundelser for at forkorte coronapasset, fordi vaccinen ikke virker i lige så lang tid over for omikronvarianten.

- Men jeg tror også, at mange borgere efterhånden er så frustrerede over de ændrede retningslinjer, at de snart ikke kan se formålet med coronapasset.

- Når gyldigheden går fra 12 til 7 til 5 måneder, er det så i det hele taget noget, man skal blive ved med at have, vil mange måske spørge sig selv, siger hun.

Derfor vil ændringerne kræve en særlig kommunikationsindsats, lyder det.

- Det er vigtigt, at borgerne forstår baggrunden, og at der kan ske ændringer igen, hvis der kommer ny faglig viden, siger Liselott Blixt.

Aktuelt bruges coronapasset flere steder i samfundet. Det er et krav eller en anbefaling på mange arbejdspladser både i det private og i det offentlige og på uddannelsesinstitutioner. Det skal også vises på caféer og restauranter, hos frisører, i svømmehaller og træningscentre.

Da det i december blev besluttet at forkorte gyldigheden af coronapas efter to stik fra 12 til 7 måneder, var det for at tage højde for, at immuniteten falder over tid.

Samtidig var det håbet, at det ville være med til at øge tilslutningen til at få det tredje stik med en vaccine. Det booster effekten. Efterhånden har mange danskere fået det tredje vaccinestik. Flere end 2,9 millioner danskere - cirka halvdelen af befolkningen - har fået boosterstikket.

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

RELATEREDE ARTIKLER
FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR