Kommunen.dk
MENU

"Kristian Jensen kan ikke klare jobbet efter Løkke"

Der er lige så mange tvivlere som støtter overfor Kristian Jensen som fremtidig Venstre-formand blandt partiets vælgerforeningsformænd, viser Kommunens rundspørge. I partiets top frygter flere, at dansen om formandsposten kan koste sejren ved næste valg. 

"Kristian Jensen kan ikke klare jobbet efter Løkke"

Der er lige så mange tvivlere som støtter overfor Kristian Jensen som fremtidig Venstre-formand blandt partiets vælgerforeningsformænd, viser Kommunens rundspørge. I partiets top frygter flere, at dansen om formandsposten kan koste sejren ved næste valg. 

Fanden er løs i den borgerlige lejr. Venstre har i Lars Løkke en formand, som er tydeligt svækket efter at have overlevet sit livs politiske stormvejr i Odense Congress Center. Imens hænger Kristian Jensens navn stadig i luften som en kommende leder, men baglandet tvivler på hans politiske tyngde. Det har åbnet for nye spekulationer om, hvem der ellers kunne tænkes at efterfølge Lars Løkke.

En stor del af vælgerforeningerne i Venstre ved ikke, hvem de foretrækker som formand. Det er det billede, som tegner sig, i en rundspørge, Kommunen har foretaget blandt vælgerforeningsformændene i Venstre.

38 procent af de adspurgte siger, at næstformand Kristian Jensen er deres bud på en ny V-formand, mens hele 36 procent svarer, at de 'ikke ved', hvem de foretrækker.

 (tryk på grafikken for at forstørre)

 

- Kristian Jensen kan ikke klare jobbet efter Løkke. Han har ikke den pondus, som man skal have som formand. Jeg ville stemme imod ham som formand, siger Johannes Christensen, vælgerforeningsformand i Viby, Ormslev, Kolt og Stavtrup ved Aarhus.

- Hvis jeg skulle pege på nogen, så ville det være Inger Støjberg. Hun er en dygtig politiker. Og hun har ingen lig i lasten, så vidt jeg ved, og hun er på linje med partiet, siger han.

Outsidere

Peter Mølbjerg, lokalformand i Brønderslev Kommune, peger heller ikke på Kristian Jensen. Han mener, at tidligere forsvarsminister, nuværende direktør for Landbrug & Fødevarer, Søren Gade, ville være en god V-formand.

- Han har et roligt gemyt. Lige meget hvad han udsættes for, så bevarer han roen. Han har en god troværdighed, og så kan han trække vælgere henover midten, siger Peter Mølbjerg.

Morten Bjerregaard, vælgerforeningsformand i Sydthy Nord og Koldby i Thisted Kommune, mener, at dele af Venstre-toppen har mistet kontakten til kernevælgerne i Midt- og Vestjylland. Derfor ser han helst en ny V-formand med stærk lokal forankring.

- Hver gang Dansk Folkeparti går frem herude, så er det, fordi Venstre ikke gør det godt nok, siger han med henvisning til Venstres skuffende Europa-Parlamentsvalg.

- Kristian Jensen er sympatisk, men han kan også nemt blive blandet ind i noget omkring Løkke. Mine bud ville være Carl Holst (regionsrådsformand i Region Syddanmark, red.) eller Lars Krarup (Herning-borgmester, red.). De minder meget om Anders Fogh med en helt ren sti. Det er lige nøjagtigt det, som Venstre mangler: Nogen der er i øjenhøjde med den almindelige borger, siger Morten Bjerregaard.

Støjberg: Nej tak

Venstres politiske ordfører Inger Støjberg kommer med 16 procents støtte ind som en klar nummer to i Kommunens rundspørge, men hun afviser selv at være kandidat til formandsposten.

- Det ville være mærkværdigt at bakke op om en anden og så selv tage posten, siger Inger Støjberg med henvisning til, at hun har forsvaret og støttet Lars Løkke som formand gennem hele forløbet med V-lederens bilagssag.

Så du er under ingen omstændigheder kandidat til posten?

- Nej.

Carl Holst, som Morten Bjerregaard foreslår som formand, understreger, at han ikke er i spil som ny V-formand, og han ønsker ikke at udpege nogle favoritter til posten. Han kan dog ikke nikke genkendende til påstanden om, at Venstre-toppen har mistet forbindelsen til højborgen i Midt- og Vestjylland.

- Det mener jeg ikke. Men det er klart, at Løkke-sagen ikke har gavnet, svarer Holst kort.

Selvforskyldt?

Vælgerforeningsformændene er meget splittede i spørgsmålet om, hvorvidt Lars Løkke selv er skyld i hele bilagsaffæren, eller om der er tale om en mediestorm mod V-formanden. Cirka halvdelen beskriver det dog som en mediehetz.

- Lars Løkke har udvist dårlig dømmekraft. Men tidspunktet for, hvornår det kom ud, virker meget tilrettelagt. Historien er rigtig nok, men den er plantet, siger Peter Mølbjerg.

Vælgerforeningsformand Johannes Christensen mener, at medierne er gået i selvsving godt hjulpet på vej af kritiske, mediehungrende V-folk.

- Medierne kører alt for hårdt på Lars Løkke. Det kan godt se ud, som om han har udvist dårlig dømmekraft, men der er tale om småpenge i forhold til hele firmaet, hvis man skal sige det sådan, siger han og tilføjer:

- Folk vil gerne i fjernsynet. De står og råber op om, at vi skal have ny formand og skaber sig åndssvagt.

Morten Bjerregaard fra Sydthy Nord og Koldby mener, at bilagssagen er berettiget, da Lars Løkke ikke har udvist mådehold, men tværtimod har taget imod meget dyre gaver, hvilket vælgerforeningsformanden ikke kan forbinde med kulturen i V og partiets meldinger om nulvækst i den offentlige sektor:

- Jeg synes faktisk, at det er fair, at sagen får så megen opmærksomhed. Lars Løkke kan blive statsminister. Det er i orden at kigge på en statsministerkandidats privatøkonomi.

Den borgerlige blogger og kommentator Jarl Cordua, der også er vært på Radio24syv-programmet ‘Cordua & Steno’, mener, at konflikten i Venstres bagland i forhold til bilagssagen er misforstået. Sagen handler ikke om dårlig dømmekraft eller uheldig omgang med partimidler længere. Den handler om en partiformand, der ligner en slagen mand:

- For Venstres bagland er det virkelige problem, at Løkke ikke kan vide sig sikker på at vinde det næste folketingsvalg. Derfor kigger man efter et alternativ. Folk i Venstre er trætte af at tabe valg. Venstre har jo skuffet ved både Europa-Parlamentsvalget og kommunalvalget i 2013.

Cordua mener desuden, at konflikten mellem det såkaldte 'Højskole-Venstre' og 'Handelshøjskole-Venstre' er noget volapyk. En del af de utilfredse Venstre-kommuner i Midt- og Vestjylland er ifølge kommentatoren ude af kontakt med den politiske virkelighed, når de foreslår folk udenfor Christiansborg som kommende formænd.

- Der bliver altid spillet en melodi om, at der er for langt til København. Men de her kredse er loyale, når det kommer til valg. I vælgerforeningen handler det politiske arbejde om at hverve medlemmer, men man har ikke nogen idé om, hvordan det foregår på Borgen. Man har et urealistisk blik på tingene, hvis man tror, at man kan katapultere en formand, som ikke er i Folketinget, ind på en statsministerpost, siger Jarl Cordua.

Genopbygning

Torsten Schack Pedersen, MF og skatteordfører for Venstre, blev nævnt som en af de V-folk, som forud for skæbnemødet i Odense havde trukket sin støtte til Lars Løkke. Han imødeser en svær tid for partiet efter, at de krigende fløje har valgt at beholde Lars Løkke som formand.

- Der er brug for, at vi får klinket skårene. Vi må vise, at vi er et stærkt parti, der godt kan tage nogle diskussioner, men bakker loyalt op og kæmper i samlet flok, når der er truffet en beslutning, siger Torsten Schack Pedersen.

Er der behov for en forsoningsproces mellem de folk som pegede på Løkke, og de folk, som krævede hans afgang?

- Jeg tror da, at vi er nogle, som skal have en kop kaffe med hinanden, men det er det. Der har på intet tidspunkt været uenighed om det politiske. Uanset hvor alvorlig situationen har været med Løkke, så er det det afgørende.

Venstre kan vel næppe lægge låg på formandsgætterierne?

- Det afgør vi selv. Vi kan bare opføre os ordentligt. Efter en ophedet diskussion må vi bakke op og sørge for, at politikken er i fokus.

Inger Støjberg vil ikke udelukke, at balladen om Løkkes bilag kan have negative konsekvenser for Venstre helt frem til næste folketingsvalg, der senest kommer i september 2015.

- Vi skal passe umådeligt på med, hvad vi siger til hinanden den kommende tid. Alt, hvad der er sagt, er ting, som bliver hængende på en måde. Hvis ikke vi formår at rykke sammen og passe på hinanden, så får vi en rigtig svær tid, siger hun.

Har debatten om Lars Løkke i Venstre handlet mere om, hvorvidt han kan sikre et godt folketingsvalg, end om bilag?

- Det har jeg svært ved at vurdere. Det kommer an på, hvem man spørger. Jeg kan bare konstatere, at der er blevet sagt og skrevet meget. Og hold op, hvor skal vi passe på med ikke at få sagt for meget om hinanden!

Privatlivets ufred

Et stort flertal i Kommunens rundspørge mener, at medierne generelt roder for meget rundt i politikeres privatøkonomiske forhold. Inger Støjberg er helt på linje med vælgerforeningsformændene i det spørgsmål:

- Jeg synes, at medierne går meget tæt på partilederne både i rød og blå blok. Det er en trist udvikling, fordi politik fylder mindre og personer mere, siger hun og tilføjer:

- Jeg mener, at det kan blive et problem på sigt, fordi de politikere, vi så får, enten skal være hvide som sne eller også er det – sat på spidsen – nogle lidt degenerede typer, der er ligeglade med, hvad der bliver skrevet. Helt almindelige mennesker med helt almindelige fejl og mangler kan vi komme til at mangle i politik. Og det skulle jo gerne være helt almindelige mennesker, som er på Christiansborg.

Inger Støjberg mener, at politikerne skal vende blikket indad.

- Som politikere er vi selv med til at styrke den udvikling. Der hersker en fejlfinder-kultur. Bare et ord falder forkert, kan det blive udlagt i medierne og på Twitter, som om man ændrer partiets politik eller går imod formanden. På de sociale medier er fejlfinder-kulturen så indgroet, at det nærmest er blevet den vigtigste bestanddel i debatten, siger hun.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR