Praktikordning har indtil videre sendt to i praktik
Praktikordning har indtil videre sendt to i praktik
I fire år har en række kommunale, regionale og statslige medarbejdere været i praktik i uge 37 på tværs af offentlige arbejdspladser.
I år skulle de i stedet i praktik på en privat arbejdsplads. Men det har vist sig at være sværere end som så.
Det er COI, Center for Offentlig Innovation, der står bag det gratis tilbud til offentligt ansatte kaldet innovationspraktik.
Planen var, at 5-10 offentligt ansatte som led i et pilotprojekt skulle i praktik i en relevant virksomhed. Det skulle som vanligt ske i uge 37 i september. Her kom der dog kun en enkelt offentligt ansat i praktik.
COI udvidede derfor praktikken til også at foregå i oktober, senere også i november og nu også i 2020. I alt er det lykkedes at lave seks praktikaftaler: To har fundet sted, en kommer senere i november, og en foregår i begyndelsen af 2020. De sidste to følger på et endnu ikke fastsat tidspunkt.
Den oprindelige tidsplan er dermed skredet for innovationspraktikken.
- Om end jeg gerne så dem afviklet før, bøjer jeg mig naturligvis for de hensyn og prioriteringer, både de private og de offentlige virksomheder har måttet anlægge og foretage i denne sammenhæng, forklarer innovationskonsulent Niels Jakobsen.
Ni ud af ti anbefaler
I de forrige fire år foregik innovationspraktik som offentlig-offentlig. Sidste år kom 60 offentligt ansatte i praktik på tværs af 50 statslige, regionale og kommunale arbejdspladser.
Vi arbejder på at få så meget læring ud af flyveturen som muligt.
En evaluering fra 2015 viste, at tre ud af fire værter og praktikanter havde konkret nytte af praktikopholdet - blandt andet ved at lære nye løsninger at kende og ved at få inspiration til at arbejde anderledes i sin egen institution.
Evalueringen viste også, at ni ud af ti anbefalede innovationspraktikken til andre. I år har COI også arrangeret praktikaftaler for offentligt ansatte, der rettede specifik henvendelse om at komme i praktik i offentlige virksomheder. Det skete udenom pilottesten.
Fra én uge til flere måneder
I stedet undersøgte pilottesten, hvordan man kunne dele løsninger mellem private virksomheder og offentligt ansatte. Med seks praktikker mener COI, at man har nået sit mål om at få 5-10 afsted - om end det skete senere end planlagt.
- Det er måske endda en særlig pointe, der er værd at tage med i videreudviklingen af konceptet: skal praktikken foregå i en bestemt uge – det får helt sikkert nogen til at melde sig - men får det lige så mange til at melde fra, spørger Niels Jakobsen.
Har pilottesten været en succes?
- Det er heldigvis svært at sige. Ambitionen er at skabe ny inspiration til løsninger og samarbejder mellem den offentlige og den private sektor. Vi får det antal testpiloter, vi anså som muligt at få afsted, afsted.
- Vi arbejder på at få så meget læring ud af flyveturen som muligt. Så vi vil undersøge, om møderne faktisk har givet det nye perspektiv på egen opgaveløsning, vi har forventet.
Fakta om Innovationspraktikken
Center for Offentlig Innovation er finansieret af staten (40 pct.), kommunerne (40 pct.) og regionerne (20 pct). De tre parter har sammensat en styregruppe med tre medlemmer fra hver og en afdelingschef fra Finansministeriet som formand.
COI er et nationalt center, der understøtter øget kvalitet og effektivitet i den offentlige sektor gennem innovation.
Innovationspraktik er et gratis tilbud, som gør det lettere at lære innovative løsninger på tværs af offentlige arbejdspladser.
Offentlig-offentlig praktik foregik fra 2015-2018. Her tilmeldte offentligt ansatte og offentlige værter sig, hvorefter COI matchede dem.
Offentlig-privat praktik foregik for første gang i 2019.
Innovationspraktik lå tidligere fast i uge 37. Det var også planen i år, men man droppede den ufleksible tidsramme.
COI hjælper til med planlægningen af innovationspraktik for både værter og offentligt ansatte og evaluerer efterfølgende forløbet.
Årsagen til det relativt store frafald kan jeg kun gisne om, men der løbes stærkt på de offentlige arbejdspladser.
Praktikkens fremtid
Skiftet til offentlig-privat praktik skete, efter at regeringen, KL og Danske Regioner i økonomiaftalen sidste år aftalte, at COI skal fokusere mere på offentligt-privat samarbejde.
39 offentligt ansatte var interesserede i at deltage i pilottesten, og da COI spurgte om ønsker til praktik-virksomheder, gav 10 endeligt tilsagn om, at de gerne ville deltage. Niels Jakobsen forklarer:
- Årsagen til det relativt store frafald kan jeg kun gisne om, men der løbes stærkt på de offentlige arbejdspladser, ligesom der hele tiden sker ændringer i både dynamiske arbejdsliv og prioriteringer - så mon ikke det er en del af forklaringen?
Niels Jakobsen roser de private virkosmheder, der har åbnet dørene for praktikken. Nu bliver pilottesten snart evalueret, hvorefter COI finder ud af, hvordan ordningen skal se ud i fremtiden.
- Det har hele tiden været formålet at gøre det lettere for offentlige arbejdspladser, medarbejdere og ledere at lære af hinanden. Det vil også være ledestjernen fremover. Nu må vi lære det, vi kan, af pilottesten, bruge det, vi har lært fra de tidligere evalueringer og forhåbentlig finde en form, der passer så mange som muligt, så enkelt som muligt.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.