FV22-SWOT: Her står partiledere stærkt og svagt, her har de muligheder, og her er de truet
FV22-SWOT: Her står partiledere stærkt og svagt, her har de muligheder, og her er de truet
Mette Frederiksen, Socialdemokratiet
Styrker: Mette Frederiksens bedste kort er, når hun har styr på det. Det husker vi fra coronaen, og nu er den gal igen ude i verden. Så hvem vil vi gerne have til at passe på os?
Svagheder: Der er så vidt vides intet internt modspil, så hvis noget går galt, går det rigtig galt. Man behøver bare hviske mink. Og/eller den gode vilje kan kamme over i for megen omklamring. Har vi for alvor lyst til at en statsminister skal spørges om, hvordan vi må holde jul, sådan som det skete for to år siden?
Muligheder: Hvem siger, vi har set det sidste fra Putin? Måske bliver der endnu mere brug for Mor. “Trygt igennem usikre tider”, som S skrev på outdoor-reklamer lige efter gaslækken i Østersøen en hel uge før valget blev udskrevet.
Trusler: For meget snak om en mulig fremtidig advokatundersøgelse kan øge opmærksomheden på minksag og magtfuldkommenhed i stedet for politik.
Sofie Carsten Nielsen, De Radikale
Styrker: Sofie Carsten Nielsen er ikke bange for noget, tydeligvis. Hun burde muligvis være det, men afstandtagen til Mette Frederiksens stil har bestemt et publikum.
Svagheder: Den største radikale svaghed er den samme som altid. Radikale véd, bare véd helt ind i knoglerne, at de har ret. Det kan man godt slå sig på, hvis alle andre ikke er enige.
Muligheder: Antallet af hjemløse vælgere kan blive stort denne gang, og en del af dem kan udse sig De Radikale som et relativt trygt kompromis.
Trusler: Diverse meningsmålinger ser ikke ud til at belønne De Radikale for at have fremtvunget et valg. Den usikre situation ude i verden kan gøre det endnu værre.
Søren Pape Poulsen, De Konservative
Styrker: Rigtig mange synes rigtig godt om Søren Pape Poulsen som person. En flink fyr, simpelthen. En flink fyr som ikke er Jakob Ellemann-Jensen.
Svagheder: Rigtig mange synes rigtig dårligt om, hvad der er kommet frem om hans ægtefælle og dennes - og Papes egen - til tider manglende forbindelse til sandheden. Heller ikke alle har stor tiltro til hans lederevner, fx fremstod han noget vaklende i sagen om Claus Hjort Frederiksens immunitet.
Muligheder: Hvis han kan fastholde og måske endda genvinde lidt mere af positionen som blå bloks mest sympatiske lederfigur, kan ikke-partitro borgerlige vælgere ende hos ham.
Trusler: Søren Pape Poulsen har fra valgkampens start haft en ulyksalig evne til at fumle med ordvalg, som han efterfølgende har måttet trække i land på og undskylde for. Mere af den slags, så sætter han sin goodwill over styr.
Pernille Vermund, Nye Borgerlige
Styrker: Pernille Vermund har et stærkt hold i det nuværende Folketing, hvor tre af de fire evner at brænde igennem. En god støtte i fraværet af andre kendte kandidater.
Svagheder: Nye Borgerlige har slækket lidt på profilen som hardcore protestparti. Det gør det formentlig nemmere at agere politisk efter valget, men her og nu er det før valget sværere at skille sig afgørende ud fra de andre partier.
Muligheder: Hvis Pernille Vermund kan fastholde/generobre positionen som højrefløjens tough lady, kan hun måske hente nogle af de vælgere tilbage, som forsvandt da Inger Støjberg stiftede Danmarksdemokraterne.
Trusler: Nye partier og partier i fremgang har det med at tiltrække kandidater, der ikke nødvendigvis er knivskarpe på partiets politik, eller politik i det hele taget. Nye Borgerlige er begge dele og skal derfor være ekstra på vagt overfor “landsbytosser”, som de kaldes i politik-jargonen.
Pia Olsen Dyhr, SF
Styrker: Pia Olsen Dyhr overtog et kvæstet parti, da det første gang forsøgte sig med at være i regering, og hun har haft succes med at rejse det igen og måske endda gøre det regeringsdueligt. En del af succesen bygger på, at hun er omhyggelig med aldrig at stille krav, der ikke kan opfyldes.
Svagheder: Bagsiden af sidstnævnte er, at SF godt kan komme til at virke for følgagtig overfor Socialdemokratiet. En smagssag, men for nogle et minus.
Muligheder: SF kan fremstå som et alternativ for usikre socialdemokratiske vælgere, der ikke bryder sig om Mette Frederiksen, men heller ikke vil gamble med Enhedslisten.
Trusler: Hvis valgkampen udarter til en råbekonkurrence, risikerer hun let at blive overdøvet.
Alex Vanopslagh, Liberal Alliance
Styrker: Alex Vanopslagh var Liberal Alliances friske pust, der som den eneste var fri af partiets misperformance op til FV19, og som har vist sig at være dets reelle redningsmand. Klare og enkle budskaber, ofte leveret med afvæbnende selvironi i videoklip på sociale medier.
Svagheder: Som et lille parti stiller Liberal Alliance naturnødvendigt med mange ukendte/mindre kendte kandidater.
Muligheder: Alex Vanopslagh er som den eneste betydende politiker stærk på det sociale medie Tik Tok, som formentlig ingen over 40 kender noget til. Men det unge vælgersegment gør, og han er den eneste politiker, de møder der.
Trusler: Alex Vanopslagh er langt fra det første folketingsmedlem der har haft mudder i sine bopælsoplysninger og derved fået uretmæssige fordele, men lige nu er det er ham og LA der står i det. Sagen kan dø hen, men hvis der kommer mere frem, kan den koste dyrt.
Marianne Karlsmose, Kristendemokraterne
Styrker: Man må give hende at hun tog opgaven på sig, da Isabella Arendt ikke længere ville være vikar fra Himlen. Derfor ville det være meget uretfærdigt at give Marianne Karlsmose et tilnavn med reference til det andet sted, men en styrkeposition ligger det tungt med.
Svagheder: Selv for et kristeligt parti skal der mere end et mirakel til for at klare spærregrænsen.
Muligheder: Kristendemokraterne kan højst håbe på at tilstrækkeligt mange vælgere, der udmærket ved at partiet ikke kommer ind, alligevel ønsker at manifestere symbolsk, at partiet stadig har en plads i dansk politik, omend det ikke bliver i Folketinget.
Trusler: Den tidligere formand Stig Grenov har meldt sig som kandidat, det var ham der op til FV19 mente at “det er, som om alle kvinder skal have en abort for at være moderne og frigjort”. Han og andre dinosaurer rummer potentialet til den komplette katastrofe for partiet, hvis de siger noget lignende igen.
SWOT
står for Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats - på dansk styrker, svagheder, muligheder og trusler. Et anerkendt analysemetode i erhvervslivet, men den er også brugbar i politik og i særdeleshed i en valgkamp.
Lars Løkke Rasmussen, Moderaterne
Styrker: Lars Løkke Rasmussen lever af en generelt stor sympati blandt vælgerne for tanken om at arbejde sammen hen over midten. Ved ikke på forhånd at ville vælge side styrker han sit afsæt for at kunne gennemtrumfe det, hvis han ellers får de afgørende mandater.
Svagheder: Ved ikke på forhånd at ville vælge side styrker han på den anden side også hos nogle frygten for, at han vil kunne ende med at give Mette Frederiksen en periode mere i Statsministeriet. Desuden er Moderaterne i høj grad et enmandsprojekt. Alle andre kandidater er moderat til komplet ukendte.
Muligheder: Hvis han kan fastholde sin position i meningsmålingerne som potentielt spilafgørende, kan det lokke flere vælgere til. Alle vil gerne være en del af en succes.
Trusler: Lars Løkke Rasmussen kan være sin egen værste fjende, hvis temperamentet løber af med ham i vrissenhed over at fx et uforståeligt skatteforslag ikke bliver forstået på samme måde, som han selv forstår det. Desuden gælder for Moderaterne det samme som for alle andre nye partier, nemlig at det tiltrækker de såkaldte “landsbytosser”. Partiet har allerede i startfasen oplevet flere.
Morten Messerschmidt, Dansk Folkeparti
Styrker: Der sidder et godt hoved på Morten Messerschmidt, og det giver sig udtryk både i retorikken og beherskelse af substansen.
Svagheder: Nogle af hans udtalelser om udlændinge, fx den om en beduinlejr på et sygehus, kan lyde som et ekko fra fortiden, ikke bare den nære fortid men også den fortid hvor Glistrup huserede. Hans elitære udtryk og manerer lægger desuden distance til det vælgersegment, DF kan håbe at tiltrække. Dertil kommer frygten for spærregrænse og stemmespild, som hvis den bliver stærk nok, kan sende de sidste afgørende vælgere i retning af andre partier, fx Nye Borgerlige eller Danmarksdemokraterne.
Muligheder: Det siges at mere taktisk anlagte ikke-DF-vælgere overvejer at give partiet deres stemme for at sikre fire billige mandater på den borgerlige side.
Trusler: Siden nytår har 25 af 90 valgte byrådsmedlemmer forladt Dansk Folkeparti. En håndfuld af dem er skiftet til Danmarksdemokraterne, men over halvdelen ville først og fremmest bare væk og er blevet løsgængere. Flere af den slags vil forstærke indtrykket af et parti i opløsning.
Sikandar Siddique, Frie Grønne
Styrker: Uffe Elbæk kom på et tidspunkt for at skade at udnævne Sikandar Siddique til en dansk udgave af Malcolm X, men det tog han heldigvis fejl i, for han er ikke blevet skudt. Til gengæld har han forstået at skabe opmærksomhed om sin person med skarpladt retorik.
Svagheder: Netop den kombination får ham til at fremstå konfrontatorisk, ofte i en grad så det er kontraproduktivt. Det er også lidt usikkert, hvor mange der synes at racisme er dét største problem overhovedet.
Muligheder: Der findes en spekulation i, at Sikandar Siddique og dermed Frie Grønne måske i indvandrermiljøet har en tilslutning, der ikke kommer til udtryk i meningsmålinger, og at partiet derfor kan overraske. Men det kan i sagens natur kun være gætværk.
Trusler: Hvis Alternativet lykkes med at skærpe sin profil en smule på Frie Grønnes kerneområder, kan stemmespildslogikken friste potentielle vælgere til at skifte til det større konkurrentparti.
Jakob Ellemann-Jensen, Venstre
Styrker: Da Lars Løkke Rasmussen efter det ophedede Venstre-opgør i Brejning for tre år siden smed tøjlerne og sneg sig ud af bagdøren, stod Jakob Ellemann-Jensen frem som “officeren på dækket” og tog ansvaret i situationen. En naturlig autoritet der blev bemærket.
Svagheder: Han kan fremstå farveløs og mindre folkelig end sin med- og modpart hos De Konservative. I minksagens allertidligste fase var han heller ikke helt sikker på hånden, men vurderingen af ham som for grøn er dog i aftagende.
Muligheder: Hvis Søren Pape Poulsens problemer fortsætter, vil troløse V-vælgere have let ved at vende tilbage, især hvis det lykkes Jakob Ellemann-Jensen at komme foran i den interne meningsmålingskonkurrence om mest populære blå statsministerkandidat.
Trusler: Overfor Søren Pape Poulsen skal han nok klare sig, men overfor Mette Frederiksen kan han komme i problemer med sin personlige performance.
Inger Støjberg, Danmarksdemokraterne
Styrker: Inger Støjberg besidder den i særklasse største gennemslagskraft for nogen enkeltperson i dansk politik. “I ved, hvad jeg står for”, siger hun, og det er nok til at virkelig mange føler sig vel repræsenteret af hende.
Svagheder: Trods tempereret modtagelse og i visse tilfælde frasortering af frafaldne DF’ere fremstår partiet alligevel i manges øjne som først og fremmest Dansk Folkeparti version 2.0. Ikke nødvendigvis tiltrækkende for alle.
Muligheder: Diverse indfald fra de politisk korrekte rummer et stort potentiale for opslutning til Danmarksdemokraterne. En vejledning i hvordan man skal vare sig for at kalde far og mor for “far” og “mor” udgør præcis sådanne eksempler på verdensfjernheden i de bekendte “københavnske saloner”.
Trusler: Pernille Vermund vil helt sikkert gøre hvad hun kan for at erobre noget af Nye Borgerliges tidligere vælgergrundlag tilbage. Foruden “storbytosserne”, som vi for ligevægtens skyld kan kalde dem, skal Danmarksdemokraterne også have et øje på “landsbytosserne”, de uprøvede nytilkomne kandidater. Der skal helst ikke være for mange skævere.
Mai Villadsen, Enhedslisten
Styrker: Mai Villadsen står i spidsen for et veltunet parti med en professionel tilgang til magten og meget arbejdsomme og veldisciplinerede medlemmer.
Svagheder: Hun blev sit partis politiske frontfigur i en slags arvefølge, hvor alle og enhver vidste, at Enhedslisten igen ville vælge en ung kvinde til posten, men hun brænder ikke igennem på samme måde, som Pernille Skipper og især Johanne Schmidt-Nielsen gjorde.
Muligheder: Det sikre - ja, man kunne næsten kalde det: det etablerede - valg på venstrefløjen, hvis det bliver for fluffy med Frie Grønne og Alternativet.
Trusler: Partiets fortid rummer altid en risiko for, at en revolutionsromantiker popper op og siger noget, som resten af partiet så skal bruge kræfter på at slå ned. Lige for tiden kan udviklinger i den internationale uro desuden sætte uønsket spotlys på Enhedslistens uhjertelige forhold til forsvar, NATO og EU.
Franciska Rosenkilde, Alternativet
Styrker: Mod alle odds lykkedes det Franciska Rosenkilde i andet forsøg at samle den grønne fløj (delvist), så Alternativet i det mindste har en slags chance for at overleve valget. Desuden er Uffe Elbæk tilbage, det tæller også.
Svagheder: I sit nu tredje folketingsvalg kan Alternativet komme til at fremstå som en slags yesterday’s news, hvor der er for mange om buddet på klimafløjen. Desuden som for alle små partier frygten for spærregrænse og stemmespild, der kan koste nogle af de vælgere, partiet ikke har råd til at undvære.
Muligheder: Der pågår overvejelser på den øvrige venstrefløj med Enhedslisten forrest, om man af taktiske grunde skal tale Alternativet op. Overvejelsen er, at det er her, man kan få flest mandater ud af relativt få ekstra stemmer.
Trusler: Alternativets opslugning af Veganerpartiet under dets alias Grøn Alliance indebærer at nogle af kandidatpladserne går til gamle veganere, der muligvis ifølge landsbytosse-konceptet kunne finde på at sige noget, der kræver efterslukning. Alternativet har ikke råd til at miste stemmer på den konto.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.