Kommunen.dk
MENU

Øboere får lov at rykke forrest i vaccinekøen

Alle borgere over 16 år fra en række småøer får de nærmeste uger mulighed for at få deres første vaccinestik tidligere end oprindeligt planlagt.

Øboere får lov at rykke forrest i vaccinekøen

Alle borgere over 16 år fra en række småøer får de nærmeste uger mulighed for at få deres første vaccinestik tidligere end oprindeligt planlagt.
På Anholt vil borgere, der ikke er vaccineret, komme til hurtigere, end der ellers var lagt op til i Sundhedsstyrelsens vaccineplan. (Arkivfoto.)
På Anholt vil borgere, der ikke er vaccineret, komme til hurtigere, end der ellers var lagt op til i Sundhedsstyrelsens vaccineplan. (Arkivfoto.)
Foto: Allan Lundgren, Ritzau Scanpix

Alle voksne beboere på en stribe småøer rundt i landet kan nu se frem til nålen i skulderen i den allernærmeste fremtid. Uanset alder.

Alle øboere fra 16 til 64 år på blandt andet Læsø, Anholt, Tunø og Endelave skubbes nu helt frem i vaccinekøen. Det samme gælder øerne Fejø, Femø, Sejerø, Orø, Omø, Agersø og Askø under Region Sjælland. Her vil alle over 16 år blive tilbudt vaccination i uge 20.

Region Syddanmark vil gå "i dialog" med de syddanske øer som Avernakø og Baagø om, hvordan regionen skal gribe vaccinationen af borgere på øerne an, men har altså ikke truffet en beslutning.

Sundhedsstyrelsen har givet grønt lys for, at de danske regioner må tilrettelægge vaccinen mest effektivt og minimere spild.

- Vi anbefaler, at regionerne aftaler med kommunerne i regionen, hvornår befolkningssammensætningen og aldersprofilen tilsiger, at der kan foretages vaccination af de enkelte øer, siger enhedschef i Sundhedsstyrelsen Bolette Søborg.

- Hvis der er en stor gruppe af eksempelvis 75+-årige på en ø, så er det på det tidspunkt, hvor denne målgruppe får en invitation, at alle øens indbyggere samtidig tilbydes vaccination, siger hun.

  Vi anbefaler, at regionerne aftaler med kommunerne i regionen, hvornår befolkningssammensætningen og aldersprofilen tilsiger, at der kan foretages vaccination af de enkelte øer.

På Læsø kan de 700 ikkevaccinerede borgere mellem 16 og 64 år dermed se frem til deres stik 6. eller 11. maj. Samtidig er der planlagt andet stik sidst i juni, hvorefter Læsø-borgerne vil være færdigvaccinerede.

Ærgerlig Ærø-borgmester

Det er betydeligt før resten af landet, der ifølge Sundhedsstyrelsen først ventes at nå dertil i slutningen af august.

I Region Midtjylland kan borgere på Anholt, Tunø og Endelave også blive stukket de nærmeste uger.

Tilbuddet fra Sundhedsstyrelsen retter sig mod de mindre øer med lang rejse til fastlandet og uden eget vaccinationscenter. Dermed kommer større øer som Samsø og Ærø ikke med i spillet.

Ærøs borgmester, Ole Wej Petersen (S), så ellers gerne den voksne del af sine omkring 6.000 medborgere vaccineret hurtigst muligt.

- Men vi forlanger ikke at blive behandlet anderledes end alle andre kommuner. Vi er jo mere end tre gange så mange beboere end Læsø, og det er trods alt meget nemmere at komme til Ærø for vaccinationspersonalet, siger han.

På Samsø med knap 3.700 indbyggere tager borgmester Marcel Meijer (S) det også roligt.

- Jeg har ikke tænkt mig at presse på for at komme først i køen, siger han til jp.dk.

Coronasikre ferieøer

Dorthe Winther er formand for Sammenslutningen af Danske Småøer, der tæller 27 danske øer med helårssamfund på under 1.200 beboere.

- For visse øer med langt til fastlandet giver det god mening at give dispensationer, siger hun.

- For nogle øboere kræver det nærmest en udenbys overnatning, hvis de skal til fastlandet og vaccineres. Nogle af vores ældre er hidtil blevet proppet ind i en flextaxa og så ud på en 4-8 timers rejse.

  For nogle øboere kræver det nærmest en udenbys overnatning, hvis de skal til fastlandet og vaccineres.

Småøerne henvendte sig selv i januar til sundhedsmyndighederne med et forslag om, at alle over 65 samt særligt sårbare øgrupper kunne vaccines sammen lokalt.

- Men nu er det jo ikke længere så relevant. Med en ny turistsæson foran os vil det være dejligt, at øboerne var coronasikre. Men det er måske ikke det vigtigste sted for særbehandling lige nu, siger Dorthe Winther.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR