Odense overvejer nyt skoletilbud til krænkere
Odense overvejer nyt skoletilbud til krænkere
Elever, der krænker andre elever, skal kunne flyttes fra deres klasse for at blive placeret i et andet skoletilbud. Sådan kan det blive i Odense Kommune efter flere tilfælde af krænkelser på Agedrup Skole.
- Hvis der er en gruppe af børn, der har en grænseoverskridende adfærd, hvor den normale værktøjskasse ikke virker, så skal det have en konsekvens på et tidspunkt, siger borgmester Peter Rahbæk Juel (S) til Ritzau.
Han henviser til, at det skal være muligt at tage eleven ud af skolen midlertidigt. Og har det ikke effekt, skal eleven kunne flyttes til et andet skoletilbud.
Dermed bakker borgmesteren op om de tiltag, som Børn- og Ungeudvalget i kommunen vedtog torsdag aften.
På et pressemøde fortalte Susanne Crawley Larsen (R), der er rådmand for børn og unge, at hun ikke i tvivl om, at der er foregået grænseoverskridende adfærd, vold og trusler på skolen.
Det har fået kommunen til at sætte gang i flere tiltag, hvoraf det ene kan blive nye skoletilbud til krænkere.
Voldsom kritik har virket
Derudover er det besluttet at undersøge, hvorvidt skoleledere på andre af byens skoler også har oplevet flere krænkende elever. Og om de har tilstrækkeligt med muligheder for at gribe ind.
Undersøgelsen blev sat i gang fredag, hvor kommunens skoleledere var indkaldt til et møde med Børn- og Ungeforvaltningen.
Skoleleder på Agedrup Skole Christian Gantzhorn Hovendal udtaler i en skriftlig kommentar, at skolen står over for et vigtigt arbejde med at betrygge de forældre, børn og unge, der hidtil ikke har følt sig trygge.
- Jeg anerkender, at der har været voldsomme sager. Forældrenes kritik i medierne har naturligvis påvirket mig. Men jeg er stadig glad for vores skole, eleverne, medarbejdere og forældre.
Skolen kom i søgelyset først på ugen, efter at godt 100 forældre havde sendt et brev til børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) og Odense Kommune.
Her udtrykte de bekymring over en række hændelser på skolen. Siden er det kommet frem, at ledelsen på skolen har kendt til tre episoder om trusler med kniv og et tilfælde, hvor et barn har fået "11-års tæsk" på sin fødselsdag.
I alle tilfælde er forældrene ifølge kommunen blevet orienteret. Desuden er der flere gange sket underretning til de sociale myndigheder og indgivet politianmeldelse.
Minister vil have overblik
Den grænseoverskridende adfærd på skolen i Odense kommer i kølvandet på sager om vold og seksuelle krænkelser på Borup Skole i Køge Kommune.
Her har forældre fortalt, at de frygter for at sende deres børn i skole. De er samtidig frustrerede over det, de opfatter som manglende handling fra skolens ledelse.
Det fik torsdag kommunen til at sætte gang i en undersøgelse. Den skal vise, om skolen og kommunen har håndteret sagerne korrekt.
Samtidig har Mattias Tesfaye åbnet for, at det kan blive nødvendigt at skærpe ordensbekendtgørelsen på skolerne.
Inden det eventuelt sker, vil han have et overblik over, om der er en stigning i antallet af overtrædelser af skolernes ordensreglementer, og om der er sket en generel forråelse.
Det overblik forventer han at have inden for en måneds tid.
Løfter fra skoler og minister til børn og forældre
Initiativer i Odense Kommune:
- Afdækker muligheden for at oprette skoletilbud til børn, der har krænket andre børn.
- Iværksætter undersøgelse af, hvorvidt skolelederne på andre end Agedrup Skole oplever lignende krænkelser.
- Tilbud til elever om samtale med psykolog eller familiebehandler.
- Forældremøder i alle klasser afviklet inden påske med forvaltningsdeltagelse.
Initiativer i Køge Kommune:
- Indstiller til kommunens økonomiudvalg, at der igangsættes en uvildig ekstern undersøgelse af sagerne på Borup Skole.
- Undersøgelsen skal afklare, om kommunen har håndteret sagerne korrekt.
- Borup Skole skal arbejde med trivselsplaner, og personalet skal efteruddannes.
- Kommunikationen med elevernes forældre skal være bedre.
- Initiativer fra børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S):
- Ministeren vil danne sig et overblik over, om der er sket en stigning i antallet af overtrædelser af skolernes ordensreglementer, og om der er sket en generel forråelse i folkeskolen.
- Overvejer at skærpe ordensbekendtgørelsen for landets skoler.
Kilde: Børn- og Ungeforvaltningen i Odense Kommune, Køge Kommune og Ritzau.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.