Kommunen.dk
MENU

Nu skal coronapasset stå sin prøve

Tirsdag indledes næste fase af genåbningen, hvor flere må kommer i skole, og blandt andre frisører, tatovører og køreskoler kan åbne. Der må forventes kø for at få adgang til coronapas.

Nu skal coronapasset stå sin prøve

Tirsdag indledes næste fase af genåbningen, hvor flere må kommer i skole, og blandt andre frisører, tatovører og køreskoler kan åbne. Der må forventes kø for at få adgang til coronapas.
Forvent ventetid, når du henter eller bruger MinSundhed-appen, der bliver adgangsbillet til flere ting i genåbningen.
Forvent ventetid, når du henter eller bruger MinSundhed-appen, der bliver adgangsbillet til flere ting i genåbningen.
Foto: Sundhed.dk

Fra i dag, tirsdag, bliver en række coronarestriktioner lempet, og det betyder, at mange steder må åbne igen.

Eleverne i 5.-8.-klasse kan komme fysisk i skole på halv tid. Det samme gælder ikke-afgangselever på ungdomsuddannelser - for eksempel elever i 1.g og 2.g. Tidligere måtte de komme én dag om ugen til udendørs undervisning.

I ti kommuner er skoler og fritidsinstitutioner dog lukket på grund af for høj smitte. Det er Rødovre, Albertslund, Brøndby, Fredensborg, Gladsaxe, Halsnæs, Helsingør, Høje–Taastrup, Ishøj og Vallensbæk. De to førstnævnte fik besked i aftes.

Derudover er skoler og institutioner lukket lokalt i dele af kommuner rundt i landet, det gælder blandt andet i Odense-bydelen Vollsmose.

Det bliver også muligt at gå til frisør eller tage køretimer med et coronapas i hånden. Det dokumenterer, at man ikke udgør en risiko i forhold til at sprede coronavirus, fordi man enten er testet negativ, er vaccineret eller har haft sygdommen covid-19 inden for de seneste 12 uger.

  Vi arbejder hele tiden på at forbedre og opgradere vores systemer og sørge for en fortsat høj sikkerhed, så alle kan se deres resultater hurtigst mulig

Coronapasset kan hentes på sundhed.dk eller i appen MinSundhed.

Intenst opgraderet de seneste uger

På forhånd advarer Morten Elbæk Petersen, direktør for sundhed.dk, om, at det er en god idé at hente coronapasset hjemmefra enten ved at printe det eller ved at gemme det på sin telefon.

- Vi er glade for at levere den løsning, som bidrager til den gradvise genåbning af Danmark. Vi har knoklet på højtryk den seneste tid. Så det er dejligt at kunne sige, at vi er klar til start, siger han i en pressemeddelelse.

- Jeg vil dog samtidig også sige, at man i perioder skal forvente ventetid og kø, da vi forudser et stort pres på systemet, siger han.

Ifølge Morten Elbæk Petersen er der arbejdet intenst på at opgradere systemet frem mod genåbningen. Kapaciteten på sundhed.dk er mere end firedoblet på 14 dage. Alligevel må der altså forventes kø for at logge på.

- Vi arbejder hele tiden på at forbedre og opgradere vores systemer og sørge for en fortsat høj sikkerhed, så alle kan se deres resultater hurtigst muligt, siger han.

I fem kommuner må de liberale serviceerhverv på grund af høj smitte først åbne 11. april. Det gælder Ishøj, Brøndby, Halsnæs, Fredensborg og Gladsaxe.

Pres på teststeder

Teststeder landet over kunne mandag melde om lange køer og nye rekorder for antallet af testede.

Hos Falck, der har mere end 100 testcentre med lyntest fordelt i Region Sjælland, Region Nordjylland og Region Midtjylland, var der lang kø mange steder.

Samlet blev der testet 96.102 gange i løbet af mandagen, fortæller Falcks pressechef, Lisbeth Nedergaard.

- Det er nærmest dobbelt op på den hidtidige rekord, siger hun.

- Der var noget kø i løbet af dagen især på de store teststeder. Men i det store hele forløb det rigtig fint i betragtning af, at vi havde næsten 100.000 igennem, siger hun.

Falck forventer, at travlheden vil fortsætte den kommende tid, og udvider derfor åbningstiden på de største teststeder, så de lukker klokken 22 i stedet for klokken 20. Også testudbydere Carelink, der på vegne af staten foretager lyntest, kunne mandag melde ny daglig rekord, da man klokken 20.10 havde testet 51.800 personer, oplyser direktør Brian Rosenberg.

Genåbning fra 6. april

  • Liberale serviceerhverv må genåbne. Det gælder blandt andet frisører, massører, tatovører, kosmetologer, solarier og køreskoler.
  • Elever i 5.-8.-klasse kan komme fysisk i skole på halv tid. Det samme gælder ikke-afgangselever på ungdomsuddannelser - for eksempel elever i 1.g og 2.g. Tidligere måtte de komme én dag om ugen til udendørs undervisning.
  • På de videregående uddannelser kan afgangsstuderende på uddannelser med mange praksiselementer vende fysisk tilbage på halv tid. Alle øvrige studerende kan vende tilbage med 20 pct. fysisk fremmøde. Tidligere var der fjernundervisning.
  • På erhvervsuddannelserne må elever i skolepraktik møde op til undervisningen 100 procent af tiden. Tidligere var der kun 50 pct. fysisk fremmøde.
  • Ikke-afgangselever på voksenuddannelser må have 50 pct. fysisk fremmøde. Tidligere var de henvist til fjernundervisning.

Kilder: Erhvervsministeriet, Statsministeriet, Børne- og Undervisningsministeriet og Uddannelses- og Forskningsministeriet

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR