Moderaterne sender to lokallister i Folketinget – og potentielt i politiske dilemmaer
Moderaterne sender to lokallister i Folketinget – og potentielt i politiske dilemmaer
På en del punkter kan historien om Lars Løkke Rasmussen og Henrik Frandsen minde om hinanden.
Begge har været mangeårige medlemmer af Venstre.
Begge blev vraget efter interne stridigheder i partiet.
Og begge har stiftet sit eget parti, der var med til at sende deres tidligere parti mod et katastrofevalg.
Til kommunalvalget fik Henrik Frandsen suverænt flest personlige stemmer i Tønder, ligesom Tønder Listen fik hele 29 pct. af stemmerne .Det skete særligt på bekostning af Venstre, der gik 27,5 procentpoint tilbage ved valget. Frandsens fremgang rakte dog ikke til en borgmesterpost, men nu kan Henrik Frandsen se frem til en plads i Folketinget.
Det bliver dog ikke for Tønder Listen, men for Moderaterne med 6.206 personlige stemmer – næstflest for hele partiet efter partiformand og -stifter Lars Løkke Rasmussen.
- Det havde jeg ikke forventet. Det er en stor storkreds, men jeg er selvfølgelig meget glad og stolt over både mit og Moderaternes valg, siger Henrik Frandsen.
Selvom partiformanden for Tønder Listen nu er en profil i Folketinget og gruppeformand for Moderaterne, skal medlemmer og tilhængere af lokallisten ikke være bekymret for partiets fremtid.
Tønder Listen består.
- De er to adskilte ting, der ikke har noget med hinanden at gøre. Moderaterne er i Folketinget, og Tønder Listen er i Tønder ligesom kommunal- og landspolitik er to forskellige ting. Det ser jeg ikke noget problem i, og vi kan sagtens forene de to, siger Henrik Frandsen som understreger, at han forbliver den samme politiker og person.
- Jeg er selvfølgelig den samme, om det er for Moderaterne eller for Tønder Listen. Jeg har ikke skulle lave om på mig selv for at være en del af Moderaterne, og så er der et partiprogram, som man jo ikke sværger evigt troskab til, men som jeg selvfølgelig har tænkt mig at være en del af.
Unik situation
Folketingsvalget har på mange måder været et historisk valg. Forskningschef hos Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og ekspert i kommunalpolitik Roger Buch kan ikke komme på, hvornår en lokalliste sidst har været repræsenteret gennem et andet parti i landspolitik. Og da slet ikke to forskellige lokallister.
Det er der en god grund til, fortæller Roger Buch. Lokallister og de landsdækkende partier har nemlig ikke altid gået godt i spænd med hinanden:
- Relationen mellem lokallister og landsdækkende partier er generelt utrolig dårlig. Er der nogen, der hader hinanden mere i lokalpolitik end Venstre og Konservative, er det de landsdækkende partier og lokallisterne. De har virkeligt et svært forhold til hinanden, siger Roger Buch.
Lokallisterne beskylder de landsdækkende partier for at være ideologiske og topstyret, mens lokallisterne får skudt i skoene at være et sammenrend af personer, hvor man ikke ved, hvad man får, forklarer Roger Buch. Og det er derfor, at at landsdækkende partier hidtil ikke har forsøgt at indlemme lokallister i de landsdækkende valg.
Her kan Lars Løkke Rasmussens og Henrik Frandsens fælles historie i Venstre eksempelvis spille ind:
- Jeg tror ikke, at Lars Løkke Rasmussen har tænkt, at han vil forsøge at gafle nogle lokallister her til Folketingsvalget. Der kan det meget nemt være et personligt eller politisk bekendtskab, der forklarer forbindelsen, siger Roger Buch.
Jeg tror, det bliver rigtig svært i længden med denne konstruktion, hvor man ude i kommunen har den ene kasket på, mens man i Folketinget har en anden kasket på. Selv i de partier, hvor man har dobbeltmandater inden for samme parti, har det givet problemer
Derfor spiller Moderaternes utraditionelle historie også ind, da man på samme måde ikke har de samme traditioner – og dermed forhindringer – for, hvordan kandidater bliver rekrutteret.
- Lars Løkke Rasmussen har tydeligt været inspireret af Macrons Én Marche, og den måde han startede sit parti som en bevægelse eller netværk. Hele den konstruktionsfase har gjort det nemmere, at lokke medlemmer af en lokalliste til, og det kan netop været i løbet af denne konstruktion, at forbindelse er blevet skabt, foreslår Roger Buch.
Moderat fra starten af
Charlotte Bagge Hansen er ligeledes blevet valgt ind i Folketinget for Modraterne, mens hun hjemme i Vordingborg fortsat skal repræsentere Fælleslisten. Hun har ikke de samme historiske bånd til Lars Løkke Rasmussen som Henrik Frandsen, men ikke desto mindre har det været politisk kærlighed ved første blik.
Charlotte Bagge Hansen stiftede Fælleslisten i 2020, som en “lokal værdibaseret liste”, og ifølge Charlotte Bagge Hansen har de politiske værdier i Fælleslisten passet en til en med værdierne i Moderaternes politik.
- Jeg meldte mig ind i det politiske netværk, som Lars Løkke Rasmussen havde skabt, og da det netværk blev til Moderaterne, var det meget naturligt at melde mig ind. Når jeg bliver spurgt, hvornår jeg blev Moderat, svarer jeg, at det har jeg egentlig altid været, jeg har bare ikke haft et sted at gå hen, siger Charlotte Bagge Hansen.
Hun har derfor meget svært ved at se for sig en situation, hvor hendes rolle i Folketinget og hos Moderaterne skulle komme på tværs med hendes rolle som formand for Fælleslisten i Vordingborg.
Tværtimod ser hun frem til at have flere at sparre politisk med i Moderaterne – noget som hun har savnet i den lille lokalliste.
- Det kan være hæmmende for en lokalliste, fordi du ikke kan påvirke indad, da du ikke har et bagland på Christiansborg. Det har alle de andre partier, og det giver en fordel, hvis du gerne påvirke en sag eller hvis du har brug for sparring. Det får vi nu, siger Charlotte Bagge Hansen.
- De lokale socialdemokrater har her kæmpet en flot kamp mod et udrejsecenter på Lindholm. Her har de kunne yde indflydelse indad på en sag, som har stor betydning for vores lokalsamfund. Der giver det god mening, at man kan være med til at klæde sit netværk på, når de skal træffe store beslutninger inde på Christiansborg.
Dilemma venter
Selvom de personlige relationer mellem de to tidligere Venstre-profiler kan være god, forudser Roger Buch, at der kan opstå udfordringer, når Henrik Frandsen skal balancere sine to roller som både medlem af Moderaterne i Folketinget og som formand for Tønder Listen.
- Jeg tror, det bliver rigtig svært i længden med denne konstruktion, hvor man ude i kommunen har den ene kasket på, mens man i Folketinget har en anden. Selv i de partier, hvor man har dobbeltmandater inden for samme parti, har det givet problemer, når man som lokalpolitiker skal forsvare, hvad partiet har gjort i Folketinget, siger Roger Buch og tilføjer:
- Omvendt bliver det nok også svært at gå tilbage til sin lokalliste og foreslå, at man omdanner listen til Moderaterne, eller at formanden måske forlader partiet til fordel for netop Moderaterne.
Mens Moderaterne valgte at stå over kommunalvalget sidste år, kommer partiet til at skulle stille op lokalt ved KV25. Og selvom valget er langt ude i fremtiden, kan man allerede nu se frem til, at der her kommer til kræve en afklaring for Fælleslisten og Tønder Listen.
Jeg er selvfølgelig den samme, om det er for Moderaterne eller for Tønder Listen
Henrik Frandsen selv skubber den beslutning foran sig. Lige nu skal valget først bundfælde sig. Han er dog bevidst om, at han kan komme til at skulle træffe et valg mellem Tønder Listen og Moderaterne.
- Det er klart, at hvis Moderaterne skulle ønske at stille op til kommunalvalget i Tønder, kræver det, at jeg træffer et valg. Det er dog noget, vi skal have håndteret indenfor de vedtægter, der er i begge partier.
- Det er ikke sådan, at alle lokallister føler sig tiltrukket af Moderaterne. Men jeg har fulgt Lars Løkke Rasmussen som statsminister og har kendt ham fra tiden i Venstre, og jeg har hele tiden tænkt, at projektet med Moderaterne har tiltalt mig. Derfor har jeg kunne se mig selv i projektet.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.