Maskiner fordeler medicin til ugens dage og reducerer risiko for fejl
Maskiner fordeler medicin til ugens dage og reducerer risiko for fejl
Sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter bruger tid og energi på at fordele piller i æsker til særligt ældre.
Men for de omkring 145.000 borgere, som får hjælp til at fordele medicinen til ugens dage, findes der en langt mere sikker metode.
En metode, der efter en tung start nu ser ud til at brede sig.
Fordelingen af medicin kan nemlig blive gjort med maskiner på apotekerne. I små poser med dag og tidspunkt.
Det skriver Momentum.
- I en tid, hvor vi desperat mangler sundhedsfaglige medarbejdere i kommunerne, er vi nødt til at løse opgaverne på en klogere måde. Dosispakket medicin er et rigtig godt eksempel, siger formand for KL's Sundheds- og Ældreudvalg Sisse Marie Welling (SF) til magasinet.
Antallet af fejl styrtdykker
I december 2021 var antallet af månedlige brugere på dosispakket medicin 32.535.
I slutningen af december sidste år var antallet af brugere i ordningen steget med 42 procent til 46.195.
Det er en god udvikling, vurderer professor emeritus i sundhedsøkonomi Kjeld Møller Pedersen.
Især da antallet af fejl i håndteringen af medicin styrtdykker, når det er maskinen - i stedet for mennesket - der pakker medicinen.
- Det giver en bedre kvalitet i medicineringen, og det aflaster plejepersonalet, siger han til Ritzau.
Stor variation over landet
Ifølge konsulenthuset Muusmann sker der to fejl per 1.000.000 sager, når en maskine doserer medicin.
Antallet af fejl stiger til mellem 18.000 og 40.000 per 1.000.000 sager, når et menneske pakker medicinen manuelt.
Andelen af borgere, der benytter sig af maskinelt dosispakket medicin, varierer dog kraftigt på tværs af landets kommuner.
I nogle kommuner er det mindre end 1,5 procent af borgerne over 75 år. I andre kommuner er det flere end 6 procent.
Det er de praktiserende læger, som vurderer, om en borger kan få dosispakket medicin. Lægen sender en anmodning til apoteket, som sørger for at udlevere medicinen.
For mange læger tøver
I Hjørring Kommune har dosispakket medicin været brugt de seneste par år.
- Hvis man kan modtage dosispakket medicin, er det som udgangspunkt tilbuddet, da det koster mange ressourcer at dosere det manuelt, og der er en langt højere patientsikkerhed, siger Lone Iversen, ældre- og sundhedschef i Hjørring Kommune.
Men ikke alle kommuner har oplevet samme succes med ordningen som Hjørring Kommune. Ifølge Praktiserende Lægers Organisation (PLO) fordi en del læger har været "tøvende".
- Dosisdispensering har eksisteret i over 20 år, og tidligere var det ikke et lige så godt og sikkert produkt som i dag, så mange læger har haft dårlige erfaringer, siger bestyrelsesmedlem i PLO Lise Høyer til Momentum.
Hun fortæller, at PLO holder webinarer for at få flere læger til at gøre brug af ordningen med maskinelt dosispakket medicin.
Flytter arbejdsopgaven med at dosere medicin væk fra det kommunale personale og ud til apotekerne, vil det samtidig højne arbejdsmiljøet, vurderer sundhedsfaglig chef i Odense Kommune Jette Mark Sørensen.
- Meget medicin, som borgerne får, er i blisterpakker. Så hver eneste pille skal trykkes ud, og det er enormt belastende for tommelfinger og håndled. Det giver slid over tid, siger hun til Ritzau.
Dosispakket medicin kan desuden være med til at løse en af sundhedsområdets udfordringer: mangel på plejepersonale.
Der vil nemlig blive frigivet en sygeplejerske eller social- og sundhedsassistent om året, hver gang 67 til 75 borgere går fra manuel medicinhåndtering til maskinelt dosispakket medicin.
Kort om dosispakket medicin
- De fleste borgere får udleveret medicin i dens originalindpakning på apoteket. Herefter får nogle hjælp af kommunalt ansatte til at fordele medicinen i for eksempel pilleæsker.
- Maskinelt dosispakket medicin bliver fordelt af en maskine på apoteket. Medicinen kommes i små poser, der er mærket med dag og tidsangivelse for indtagning.
- Apotekets pakning i poser bliver typisk leveret i ruller med medicin for en periode på to uger.
- Ifølge konsulenthuset Muusmann viser undersøgelser, at når en maskine står for at dosispakke medicin, sker der to fejl per 1.000.000 pakninger, mens antallet af fejl stiger til mellem 18.000 og 40.000 ved manuel dosispakning.
- Der findes lægemidler, som ikke kan fordeles via maskinel dosispakning. Det skyldes, at medicinen kan blive ustabil uden for den originale indpakning, eller fordi medicinen kan forurene maskinen. Derudover kan for eksempel cremer, væsker og injektionspenne ikke blive dosispakket i små poser.
Kilder: Konsulenthuset Muusmann og Sundhedsdatastyrelsen.
Patientsikkerheden kan højnes ved, at medicin bliver pakket af maskiner fremfor manuelt. Undersøgelser viser, at der i gennemsnit bliver lavet markant færre fejl. (Arkivfoto). - Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
LINK
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.