Kommunen.dk
MENU

Lov skal hjælpe børn med kommunekontakt

Alle landets kommuner skal fra april have hjemmeside, der er henvendt til børn. Influencere hjælper styrelse med kampagne, der skal oplyse børn om de nye sider.

Lov skal hjælpe børn med kommunekontakt

Alle landets kommuner skal fra april have hjemmeside, der er henvendt til børn. Influencere hjælper styrelse med kampagne, der skal oplyse børn om de nye sider.
  Influenceren kendt som Lakserytteren skal hjælpe Social- og Boligstyrelsen med at gøre børn opmærksomme på nye kommunale hjemmesider, der er lavet til dem.
  Influenceren kendt som Lakserytteren skal hjælpe Social- og Boligstyrelsen med at gøre børn opmærksomme på nye kommunale hjemmesider, der er lavet til dem.
Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
2. apr. 2024
RITZAU

Ved årsskiftet trådte Barnet lov i kraft. Loven skal styrke børns rettigheder på en række områder.

Loven betyder blandt andet, at landets kommuner fra april skal have en direkte digital indgang til deres hjemmesider, der er skrevet på et sprog og med et indhold, som er tilpasset børn.

Ifølge Thilde Nøhr Jensen, der er leder i kontoret Børn, Unge og Familier i Social- og Boligstyrelsen, kan det blandt andet hjælpe børn, der ikke har en voksen, de kan tale med problemer om.

- Det lovgivningsmæssige krav sikrer, at børn og unge selv kan finde kontaktoplysninger til relevante voksne i kommunen gennem deres kommunes hjemmeside, hvis de føler, de ikke har voksne i deres liv, de kan henvende sig til, eller hvis samtaler med voksne ikke har ført til den ønskede hjælp, fortæller hun.

Tidligere har kommunale hjemmesider ikke været henvendt til børn, og det har derfor været vanskeligt for dem at finde de informationer, der er nødvendige, hvis de skal have hjælp.

Promoveres via kampagne

I forbindelse med det nye krav lancerer Social- og Boligstyrelsen en kampagne, der skal gøre dem opmærksomme på hjemmesidernes eksistens.

- Kampagnen vil blive promoveret på platformene YouTube, Snapchat og Twitch, hvor målet er at sikre, at alle børn og unge er klar over, at de har muligheden for at få kontakt til deres kommune, hvis de har brug for vejledning og støtte. Hvis børn og unge ved, at de kan søge hjælp, har kampagnen nået sit mål, fortæller Thilde Nøhr Jensen.

Til at hjælpe med at sprede budskabet er blandt andet influencerne Lakserytteren, Jasmin Søe og tv-værten Victor Lander.

Desuden har styrelsen oprettet hjemmesiden "DinSide", der skal hjælpe børn ind på den nye hjemmeside i den kommune, de bor i, som man kommer ind på, hvis man klikker på kampagnens annoncer.

Flere i anonym rådgivning

Nicolaj Drøschler, som er chef for Lejre Kommunes Center for Job & Social, mener, at det er afgørende, at børn ved, hvor de skal gå hen, hvis de har brug for hjælp.

- Derfor er jeg glad for, at vi og alle andre kommuner i Danmark nu gør det lettere at finde de relevante oplysninger og kontakter via hjemmesiden.

- Samtidig er det naturligvis vigtigt, at der stadig er opmærksomme voksne tæt på børnene som for eksempel lærere og pædagoger, og at de tager affære, hvis de ser tegn på mistrivsel, siger han i en pressemeddelelse.

I 2023 havde Børnetelefonen og Børns Vilkårs anonyme rådgivningstilbud Hørt over 63.000 samtaler med børn og unge. En stigning på over 3000 opkald i forhold til året før, der også var et rekordår.

Det er vides ikke, om alle landets 98 kommuner mandag lancerede en side henvendt til børn i henhold til loven.

Krav om side henvendt til børn på kommunale hjemmesider


  •  Fra og med 1. april, er det et nyt krav, at hver eneste af landets 98 kommuner skal have en hjemmeside rettet mod børn og unge.
  • Det lovgivningsmæssige krav skal sikre, at børn og unge selv kan finde kontaktoplysninger til relevante voksne i kommunen gennem deres kommunes hjemmeside, hvis de føler, de ikke har voksne i deres liv, de kan henvende sig til, eller hvis samtaler med voksne ikke har ført til den ønskede hjælp.
  • Kravet er nævnt i Barnets lov §14 stykke 4: Kommunalbestyrelsen skal sikre, at der på kommunens hjemmeside er en synlig og let tilgængelig indgang til de kommunale myndigheder, som er specifikt målrettet børn og unge.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR