Læger: Mundbind er unødvendigt i Danmark
Læger: Mundbind er unødvendigt i Danmark
Er det nødvendigt, at folk ifører sig ansigtsmasker, når de skal ud at handle eller med offentlig transport, hvis man vil begrænse spredning af coronavirus i samfundet?
Det har været et omstridt spørgsmål, lige siden virusset brød ud i Kina omkring nytår. Og hidtil har svaret lydt: Nej. I hvert fald hvis man har spurgt Verdenssundhedsorganisationen, WHO.
Men nu har WHO ændret holdning. Organisationen anbefaler, at alle fremover anvender mundbind, når de befinder sig steder, hvor det er svært at holde afstand til andre. Det fortalte generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus på et pressemøde natten til lørdag dansk tid.
- Set i lyset af ny forskning anbefaler WHO, at regeringer bør opmuntre offentligheden til at bære mundbind på steder, hvor der er massespredning, og hvor social afstand er svært at overholde. For eksempel i offentlig transport, i forretninger eller andre steder med begrænset plads eller tætbefolkede områder, sagde han.
Men det behøver ikke nødvendigvis at medføre ændrede retningslinjer i Danmark.
Evidensen er meget ringe
Sådan lyder vurderingen fra Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentel virologi på Københavns Universitet.
- Mundbind har en klar effekt i sundhedssektoren, men når det kommer til resten af samfundet, er evidensen meget ringe. Jeg siger ikke, at det ikke har en effekt. Men problemet er blandt andet, at mange ikke bruger mundbind rigtigt. Og det kan blive en falsk tryghed, siger han.
Han mener dog, at det i visse situationer, hvor det er meget svært at holde afstand, kan 'være hensigtsmæssigt at anbefale mundbind'. Eksempelvis i lufthavne, fly og offentlig transport, mener han.
WHO ændrer ikke på dansk anbefaling
I Danmark anbefaler Sundhedsstyrelsen ikke, at raske personer, der bevæger sig almindeligt rundt i samfundet, bruger mundbind.
Det begrundes med, at det er usikkert, hvorvidt det har en effekt på smittespredningen i det offentlige rum.
Vi har siden april været på en faldende epidemikurve, uden at befolkningen har brugt ansigtsmaske på offentlige steder. Så på nuværende tidspunkt vil det være lidt underligt, hvis vi alle skal begynde at gå med maske, når der er så få smittede.
Læge Christian Wejse, der forsker i global sundhed og infektionssygdomme på Aarhus Universitet, mener heller ikke, at mundbind bør være et krav i det danske samfund.
- Denne WHO-udmelding gør ikke, at jeg tænker, at de danske myndigheder absolut skal ændre retningslinjerne, medmindre der er kommet ny evidens på området, siger han.
Kontakt- snarere end dråbesmitte
Han peger på, at det især er kontaktsmitte, der er bekymring for i forhold til udbredelsen af coronavirus.
Ansigtsmasker beskytter derimod mod dråbesmitte - og beskytter derfor specifikt i situationer, hvor man er tæt på smittede i længere tid.
- Vi har siden april været på en faldende epidemikurve, uden at befolkningen har brugt ansigtsmaske på offentlige steder. Så på nuværende tidspunkt vil det være lidt underligt, hvis vi alle skal begynde at gå med maske, når der er så få smittede, siger Christian Wejse.
I Danmark har SAS blandt andet indført krav om mundbind på selskabets fly. Og tidligere på ugen blev det besluttet, at man fra 15. juni også skal være iført mundbind i danske lufthavne.
Men mens man i Danmark ikke anbefaler ansigtsmasker generelt i offentligheden, er det anbefalet eller påkrævet i flere andre lande.
Her er WHO's nye anbefaling om mundbind
- Verdenssundhedsorganisationen anbefaler, at folk anvender mundbind, når de befinder sig steder, hvor det er svært at holde fysisk afstand til andre. Det gælder i særlig grad personer over 60 år og personer i risikogrupper.
- Det kan eksempelvis være i offentlig transport, butikker eller andre områder med mange mennesker.
- Sundhedspersonale anbefales fortsat at bruge mundbind og andre værnemidler, når de behandler coronasmittede.
- Smittede personer anbefales helt at holde sig væk fra steder, hvor man ikke kan holde afstand. Og er det strengt nødvendigt, bør man iføre sig mundbind.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.