Kristendemokraterne sigter mest efter KV25, men har ikke opgivet landspolitik. Ikke helt
Kristendemokraterne sigter mest efter KV25, men har ikke opgivet landspolitik. Ikke helt
Efter nederlaget ved FV22 har Kristendemokraterne indstillet radaren på KV25. “Det næste valg”, som partiets organisatoriske næstformand Jesper Housgaard kalder det, selv om ingen jo strengt taget kan vide, hvor længe en ny regering vil holde.
Sammen med politisk næstformand Henrik Hjortshøj udgør han det fungerende formandskab, efter at Marianne Karlsmose gik som formand. Hun havde anbefalet, at KD opgiver Folketinget for nu efter nu seks forgæves forsøg i træk, senest endda med færre stemmer end partiet havde vælgererklæringer.
Partiet ville det dog anderledes. På det hovedbestyrelsesmøde der endte med det delte, midlertidige formandskab, blev det også besluttet at ansøge Valgnævnet om at blive godkendt til endnu en indsamling af vælgererklæringer.
Godkendelsen blev givet 5. december og gælder i tre år. Men foreløbig er det blot en reservation af muligheden, lader organisatorisk næstformand Jesper Housgaard forstå.
- Det er hårdt arbejde. Det er ikke noget der kommer af sig selv, siger han til Kommunen.dk.
Det ene udelukker ikke det andet
Han afviser at der er brug for en vælgererklærings-aktion alene for at have noget at samles om.
- Fællesskabsfølelsen har vi. Men det er klart, at nu skal man lige have lov at sunde sig og suge luft ind. Der er mange, der har givet rigtig meget energi, tid, følelser og en hel masse af sig selv under valgkampen, og det skal lige have lov at sætte sig, siger han og husker at sige “hvis vi vælger at gøre det” om indsamlingen af vælgererklæringer.
KV25 synes indtil videre at være førsteprioriteten.
Vi har jo faktisk en ret god repræsentation kommunalt i forhold til vores størrelse som parti. Vi er større end både Liberal Alliance og Alternativet.
- Min personlige mening er, at vi også har brug for en landspolitisk platform. Kristendemokraterne er et landspolitisk parti, men vi er også et parti der er stærkt funderet i det kommunalpolitiske og det regionale. Det har vi været historisk, og det er vi også den dag i dag. Så det ene udelukker ikke det andet, siger Jesper Housgaard, der minder om, at partiet er gået frem både ved KV13, KV17 og KV21.
- Vi har jo faktisk en ret god repræsentation kommunalt i forhold til vores størrelse som parti. Vi er større end både Liberal Alliance og Alternativet, siger Jesper Housgaard.
Ringkøbing-Skjern har vist, hvad vores politik kan
Også Kristendemokraternes politiske næstformand Henrik Hjortshøj slår på partiets relative kommunalpolitiske succes. Ved KV13 gik KD fra fem til seks byrådsmedlemmer, ved KV17 to frem til ni plus to der kom til i løbet af valgperioden, og ved KV21 blev det til 11 byrådsmedlemmer plus et, der er kommet til siden valget. Ved de to seneste valg fik partiet desuden et regionsrådsmedlem.
Halvdelen af byrådsmedlemmerne er valgt i Ringkøbing-Skjern, hvor spidskandidaten Kristian Andersen tillige var tæt på at score et kredsmandat ved FV19.
Det kan være vi skal være bedre til at kommunikere. Det vil jeg kalde et fair kritikpunkt.
Er det fordi de er særligt gode dér, eller er det bare en særligt from del af Vestjylland?
- De har gjort et kæmpe godt stykke arbejde i Ringkøbing-Skjern. De har vist, hvad vores politik kan. Ringkøbing-Skjern er en fantastisk kommune, der i høj grad er drevet af vores seks medlemmer med Kristian Andersen i spidsen, siger Henrik Hjortshøj.
- Det handler om, at folk får lov at opleve vores politik. Det kan være vi skal være bedre til at kommunikere. Det vil jeg kalde et fair kritikpunkt, siger Henrik Hjortshøj.
Ingen sammenhæng mellem fromhed og KD
Kristian Andersen har samme svar på samme spørgsmål:
- Der er ikke nogen sammenhæng mellem fromhed og Kristendemokraterne, og det er måske lige præcis det, der er gået op for borgerne i Ringkøbing-Skjern Kommune. Hvis vi ser tilbage på min første valgperiode, var vi kun to medlemmer i byrådet dengang, nu er vi seks, og det er jo ikke, fordi der er sket nogen ændring med fromheden, siger KD’s fremmeste byrådsmedlem.
Han opfordrer sit parti til at “skynde sig langsomt med det projekt med at blive klar til Folketinget” og i stedet koncentrere sig om det regionale og det lokalpolitiske i en periode.
- Jeg mener, at man skal vente med at samle vælgererklæringer, se tiden an, og erkende at borgerne/vælgerne har talt, og at det ikke tilnærmelsesvis rakte til to procent, siger Kristian Andersen.
Farligt at misse en stemmeseddel, men...
Afhængigt af udfaldet af regeringsforhandlingerne kan der jo komme et folketingsvalg før KV25, og så risikerer KD at stå der uden at være på stemmesedlen. Er det ikke farligt?
- … Jo, det er farligt, svarer Kristian Andersen efter fire-fem sekunders tænkepause.
Hvis vi skal kunne komme igen efter det seneste valgresultat, så skal der ske noget i befolkningen, som siger, at det er nu, der er brug for Kristendemokraternes politik.
- Men jeg er ramt af en eller anden realisme, der siger, at selv om det er farligt, så er det også rigtig mange kræfter at bruge på at blive opstillingsberettiget en gang til, når det nu ikke lykkedes den her gang at komme i nærheden af de to procent. Så kan jeg bare for min del sige, at det synes jeg ikke, man skal bruge krudtet på, uddyber han.
Med den tilføjelse, at hvis partiet beslutter noget andet, er han klar til at bøje sig for det.
- Men hvis det skal lykkes, og hvis vi skal kunne komme igen efter det seneste valgresultat, så skal der ske noget i befolkningen, som siger, at det er nu, der er brug for Kristendemokraternes politik. Jeg vil ikke sige, at vi aldrig skal gå efter Folketinget igen, men jeg tror, man skal koncentrere sig om de andre ting, vel vidende at der er en risiko ved det, siger Kristian Andersen.
Valgte byrådsmedlemmer
Ringkøbing-Skjern 6 ved KV21 (19,5 pct.); 6 ved KV17 (15,5 pct.); 3 ved KV13 (9,7 pct.); 2 ved KV09 (7,1 pct.); 3 ved KV05 (7,6 pct.).
Hedensted 2 ved KV21 (5,4 pct.); 1 ved KV17 (4,4 pct.); 1 ved KV13 (3,2 pct.); 1 ved KV09 (2,5 pct.); 1 ved KV05 (2,6 pct.).
Herning 1 ved KV21 (4,5 pct.); 1 ved KV17 (3,2 pct.); 1 ved KV13 (2,6 pct.); 1 ved KV09 (4,3 pct.); 1 ved KV05 (7,2 pct.).
Varde 1 ved KV21 (3,2 pct.); 0 ved KV17 (0,5 pct.).
Bornholm 1 ved KV21 (4,3 pct.); 1 ved KV17 (4,2 pct.); 1 ved KV13 (3,8 pct.); 1 ved KV09 (3,7 pct.); 1 ved KV05 (3,7 pct.).
Regionsrådsmedlem
Midtjylland 1 ved KV21 (2,7 pct.); 1 ved KV17 (1,8 pct.); før da ingen (KV13 1,7 pct., KV09 1,8 pct., KV05 3,5 pct.).
Nordjylland: Ingen siden 1 ved KV05 (2,1 pct.). KV21 0,9 pct., KV17 0,9 pct., KV13 0,8 pct., KV09 0,8 pct.
Folketinget
Ingen siden 4 ved FV01 (2,3 pct.). FV22 0,5 pct., FV19 1,7 pct., FV15 0,8 pct., FV11 0,8 pct., FV07 0,7 pct., FV05 1,7 pct.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.