Kommuner bruger millioner på socialpædagogisk bosted uden en eneste uddannet pædagog
Kommuner bruger millioner på socialpædagogisk bosted uden en eneste uddannet pædagog
Langt fra befærdede veje i en lysning op til Sparresholmsskoven lidt ude for Næstved ligger det private bosted Skovbrynet.
Her i “idylliske, naturskønne” omgivelser har flere kommuner anbragt svært autistiske borgere og betaler hvert år flere millioner for at give borgerne et trygt hjem, hvor de kan få en specialiseret indsats mod selvskadende og udadreagerende adfærd.
Men flere tilsynsdokumenter viser, at de kommunale millioner går til et tilbud helt uden socialpædagogiske kompetencer, ligesom tilsynet ud fra sit besøg konstaterer, at der er en form for forråelse til stede.
På trods af, at bostedet Skovbrynet skal tage vare på autistiske borgere med udadreagerende og selvskadende adfærd, der har brug for en højt specialiseret indsats, så er der i 2022 ikke en eneste af tilbuddets ansatte, der er faguddannet pædagog, og der er kun få medarbejdere med anden relevant faguddannelse ansat.
Alligevel har kommuner sidste år betalt for anbringelser på bostedets ni pladser, og Skovbrynet har dermed kunnet have en omsætning på omkring 15,7 mio. kr.
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet kun “delvist” har den nødvendige kvalitet. Institutionen har alvorlige problemer, som tilsynet også konstaterede for fire år siden.
Tilsynet fører det næste halve år skærpet tilsyn med bostedet for at sikre, at der bliver rettet op, så stedet fortsat kan godkendes.
Anni Sørensen, der er landsformand for handicaporganisationen LEV, mener, at forholdene er dybt bekymrende.
- Det er dybt problematisk, at beboere på et bosted som Skovbrynet, der skal danne rammen for det gode liv for borgere med store og komplekse handicap, bliver mødt med en så utilstrækkelig faglighed, siger hun.
Flere henvendelser om mangler
Det er ikke kun socialtilsynet, der er bekymret for forholdene på stedet. Tilsynet har modtaget flere whistleblower henvendelser og en bekymringsskrivelse.
De kommer fra pårørende til beboere og tidligere medarbejdere på bostedet.
Styrelsen for Patientsikkerhed har været på besøg på bostedet og konkluderer 8. november i en rapport, at der er kritiske problemer for patientsikkerheden på stedet.
I en samlet vurdering fremgår det, at Styrelsen for Patientsikkerhed ved sit besøg konstaterede fejl og mangler vedrørende medicinhåndtering, journalføring, sygeplejefaglige vurderinger og udarbejdelse og implementering af visse instrukser.
Intet faguddannet personale
I tilsynsrapporten fra socialtilsynet, der udover det skærpede tilsyn også indeholder fem påbud, lyder det, at tilsynet i 2018 har rejst opmærksomhedspunkter, som stadig er uopfyldte, og at forhold, som i tidligere rapporter er beskrevet som kritisable, stadig er det i 2022.
Det fremgår blandt andet, at der er foregået ikke tilladte magt-anvendelser, og at tilbuddet i meget lav grad har implementeret en dokumentationspraksis og dermed ikke i tilstrækkelig grad har dokumenteret indsatser og resultater.
Samtidig har tilbuddet en høj udskiftning i sit personale, hvilken kun er blevet endnu højere i 2022.
Selvom bostedet ikke har nogen ansatte med relevant uddannelse, så har ledelsen tilsyneladende ikke lagt nok vægt på at rekruttere uddannet personale.
Tilsynet hæfter sig blandt andet ved et jobopslag fra stedet, hvor det fremgår, at jobsøgerens uddannelse ikke er afgørende.
- Det virker helt ekstremt, at der er et bosted, der ikke har en eneste ansat med en socialpædagogisk baggrund, men det er desværre ikke det eneste sted, vi hører om, hvor det faglige niveau er udfordret. Når vi læser statistik om, hvor mange der er fagligt uddannet, så er det dybt bekymrende, at så få har en faglig uddannelse, så det er desværre en mere generel tendens, fortæller Anni Sørensen.
Form for forråelse
I tilsynsrapporten fra socialtilsynet fortæller flere tidligere og nuværende medarbejdere om en forråelseskultur på bostedet. Denne kultur skulle hovedsageligt være forbundet til en tidligere ansat medarbejder og leder, som også stod for introduktionen af nye medarbejdere.
I rapporten præciseres det, at specifikt én medarbejder har haft en grov tone både overfor borgere og kolleger.
Flere medarbejdere har bevidnet, at borgerne tiltaltes i en grov tone, og at borgernes ønsker og ret til selvbestemmelse ikke blev respekteret.
I rapporten fremgår det, at der er eksempler på, at en borger er blevet tvunget til at tage sin medicin, og at en borger blev tvunget til at drikke, samt at borgeren blev trukket i bukselinningen for at sætte sig ned.
Der er fra tidligere tilsynsforløb i 2018 også oplysninger om afstraffelser af borgerne ved at sprøjte vand i hovedet på dem eller lukke dem ude på terrassen. Disse hændelser lå forud for tilsynet i 2018.
Medarbejderne oplyser under tilsynsbesøget i 2022, at de har været vidner til den grove tone og en grov nedværdigende behandling i længere tid uden at informere ledelsen herom. De er dermed selv blevet en del af forråelsen. Medarbejderne oplyser også, at lederen nu er informeret, og at der er taget hånd om situationen.
Tilsynet kan konstatere, at der er en begrundet mistanke om, at tilbuddet ikke kan levere den nødvendige støtte og indsats til tilbuddets borgere. De skriver samtidig, at borgernes trivsel og retssikkerhed har været kompromitteret under opholdet på tilbuddet.
Manglende faglighed
Det er ikke kun på Skovbrynet, der mangler faguddannet personale. En analyse fra 2021 fra Socialpædagogernes Landsforbund viste, at der på alle sociale botilbud landet over er stor mangel på uddannede socialpædagoger.
Kun hver anden ansat på et socialt botilbud var uddannet socialpædagog.
Ifølge Anni Sørensen spiller den manglende faglighed en stor rolle i den stigende forråelse, LEV oplever rundt omkring på landets bosteder.
- Med en manglende faglighed bliver det sværere at opbygge en forståelse for de mennesker, man arbejder for. Hvis en beboer eksempelvis har nogle udfordringer, der gør, at vedkommende ikke kan kommunikere verbalt, er det soleklart, at det kræver en høj faglighed, kendskab til metoder, og at man møder mennesker med en forståelse, siger hun.
Hun fortæller, at de i handicaporganisationen Lev oplever flere henvendelser om svigt, og at forråelse spiller en større rolle i samtaler med pårørende.
- Forråelse opstår af afmagt, manglende faglighed og manglende ressourcer og manglende ledelsesfokus. Hvis du ikke har de rette rammer for fagligheden, så presser det medarbejderne. Og så kan forråelsen få mulighed for at gribe fat.
Tidligere på året forsøgte organisationen at undersøge forholdene på landets bosteder for udviklingshæmmede gennem svar fra pårørende. Over 700 personer, typisk forældre, svarer for en stor del, at det over de seneste fem år er gået stærkt tilbage med både kvalitet og omfang i den faglige indsats, som ydes til deres pårørende i botilbud, samt at det for manges vedkommende har alvorlige konsekvenser for deres pårørendes trivsel, tryghed og livskvalitet.
Samtidig svarer cirka en fjerdedel af de pårørende, at de er ”helt enige” i, at der er kommet flere konflikter i botilbuddet, og at det er blevet mere utrygt at bo der. Medtages pårørende, som har svaret ”enig”, er det omkring 40 pct.
En tredjedel af de pårørende i rundspørgen angiver, at de er ”helt enige” i, at beboerens kompetencer til at klare ting på egen hånd er faldet på grund af dårligere hjælp. Medtages pårørende, som har svaret ”enig”, er det over halvdelen.
- Selvom vores undersøgelse ikke er fuldstændig repræsentativ, mener vi alligevel, at resultaterne har betydelig vægt. Vi ser helt entydige tendenser i de pårørendes svar, for eksempel når det gælder faglighed, konfliktniveau, trivsel osv. Nedgangen i faglighed er dybt bekymrende.
Store mangler
I tilsynsrapporten har socialtilsynet inddelt Skovbrynets kvaliteter i en række temaer, som bliver bedømt på en skala fra 1-5.
I over halvdelen af de syv opstillede temaer lykkes det ikke Skovbrynet at score over 2,5 i den gennemsnitlige bedømmelse. Værste score får temaet “Sundhed og Trivsel med 1,7 i gennemsnitlig bedømmelse.
I rapporten vurderer socialtilsynet, at Skovbrynet i lav grad understøtter borgernes fysiske og mentale sundhed og trivsel, at borgerne i lav grad trives i tilbuddet, at tilbuddet i meget lav grad respekterer borgernes selvstændighed, selvbestemmelsesret og integritet, at tilbuddet i lav grad tilrettelægger dagligdagen med et hensyn til borgernes ønsker og behov, og at tilbuddet i lav grad forebygger, håndterer og dokumenterer magtanvendelser, vold og overgreb.
De andre temaer, der scorer lavest, er “målgruppe, metoder og resultater”, “organisation og ledelse” og “kompetencer”.
Bekymring for indsatsen
I et skriftligt svar til Kommunen.dk fortæller socialtilsynet, at afgørelser om skærpet tilsyn generelt betyder, at tilsynet er bekymret for indsatsen i tilbuddet, og at kvaliteten vurderes så lavt, at tilbuddet ikke længere ses at have den fornødne kvalitet.
Tilsynet oplyser dog, at man har haft en god dialog med tilbuddet, og at man ser tilbuddet være i gang med at arbejde med relevante tiltag og planer.
Det er socialtilsynets opgave at sikre, at sociale tilbud landet over har en høj nok kvalitet til at kunne tage vare på de anbragte borgere.
Derfor har Kommunen.dk spurgt, om tilsynet har været grundigt nok, når problemer i 2018 fortsat er aktuelle 2022.
I et skriftligt svar henviser Socialtilsyn Østs tilsynschef, Trine Stokholm, til, at det er korrekt, at man i 2018 opdagede en “lang række alvorlige opmærksomhedspunkter”.
- Det blev dog efter dialog med tilbuddet vurderet, at der var vilje og evne til at rette op på forholdene. På de efterfølgende tilsynsbesøg i 2019-2021 kunne vi se, at der var igangsat tiltag med henblik på at arbejde med de tidligere italesatte forhold, og at tilbuddet vurderedes at være godt på vej.
- I relation til det driftsorienterede tilsyn i 2022 på Skovbrynet kunne vi konstatere, at der gentages bekymrende forhold fra medarbejdere, som også sås under tilsynet i 2018. Vi ser også under tilsynsbesøgene i 2022 en række problemstillinger, som også blev italesat i rapporten i 2018, og som fortsat ses at være udfordringer. Vi kan dermed konstatere, at der på trods af de igangsatte tiltag og intentioner ikke i tilstrækkelig grad ses at være arbejdet med og fundet løsninger på de problemer, som også var genstand for tilsynets opmærksomhed i tilsynet for 2018.”
I svaret henviser tilsynschefen også til, at ledelsen ikke har formået at implementere de tiltag, der skulle imødekomme opmærksomhedspunkterne fra 2018, som de ellers havde fortalt tilsynet, at de ville iværksætte.
Pædagoger vil hellere have andre job
I et skriftligt svar til kommunen.dk fortæller forstander Anne Marie Kristiansen, at der lige nu pågår et arbejde med at udforme et svar til tilsynet, herunder udarbejdelsen af de krævede handleplaner, hvilket blandt andet omfatter en proces i såvel ledelse som medarbejdergruppe og bestyrelse.
I forhold til anvendelsen af ikke-faglært personale skriver forstanderen, at der er et stort fokus på at få løst denne problemstilling.
“For Skovbrynets vedkommende er problemet, at der foruden en faglig/relevant uddannelse også kræves en særlig kompetence grundet beboergruppens massive problemstillinger. F.eks. har det i en periode været nødvendigt at indføre fire timers vagter grundet den store belastning, det er at arbejde med beboere, der indimellem er massivt selvskadende, og her må det konstateres, at med disse udfordringer vil faguddannet personale hellere finde andre job, hvor belastningen er mindre,” skriver Anne Marie Kristiansen.
Ifølge forstanderen repræsenterer den nuværende, godkendte målgruppe problemstillinger, der overmatcher Skovbrynets behandlingsmæssige muligheder, hvorfor en ændring af den godkendte målgruppe er sat i værk, oplyser hun slutteligt.
Tilsynet har siden vurderet de indsendte handleplaner og fastholder det skærpede tilsyn, da man
"Tilbuddet har den 18. november 2022 indsendt handleplaner til opfyldelse af påbud. På baggrund af handleplanerne, indhentelse af yderligere materiale og tilsynsbesøg, vurderes påbuddene opfyldt. Socialtilsynet vil følge op på handleplanerne, der er derfor givet en række opmærksomhedspunkter. Det skærpede tilsyn fastholdes som planlagt," fremgår det fra en tilsynsrapport fra den 15. december.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.