Kommunen.dk
MENU

KL-fusion åbner op for internt magtspil

At blive større gør os ikke bedre, mener en række kritikere af fusionsplanerne mellem KL og Danske Regioner. De vil arbejde imod forslaget på Kommunalpolitisk Topmøde i denne uge. Andre vil bruge anledningen til at få ændret på KL’s interne magtforhold.

KL-fusion åbner op for internt magtspil

At blive større gør os ikke bedre, mener en række kritikere af fusionsplanerne mellem KL og Danske Regioner. De vil arbejde imod forslaget på Kommunalpolitisk Topmøde i denne uge. Andre vil bruge anledningen til at få ændret på KL’s interne magtforhold.
Fusionerer KL med Danske Regioner, vil de store kommuner sætte sig endnu tungere på magten, lyder det fra flere kritikere. Her Københavns overborgmester Frank Jensen (S) i selskab med KL-formand Martin Damm (V) ved sidste års Kommunalpolitiske Topmøde. 
Foto: René Schütze / Polfoto
Fusionerer KL med Danske Regioner, vil de store kommuner sætte sig endnu tungere på magten, lyder det fra flere kritikere. Her Københavns overborgmester Frank Jensen (S) i selskab med KL-formand Martin Damm (V) ved sidste års Kommunalpolitiske Topmøde.  Foto: René Schütze / Polfoto

Bestemmer de store kommuner for meget? Svækker det nærheden at arbejde sammen med regionerne? Er vi på vej mod en ny kommunalreform?

KL’s ledelse skal forberede sig på en højspændt intern debat, når de torsdag mødes til Kommunalpolitisk Topmøde i Aalborg.

De konservative kommuner rundtom København har gjort det klart, at de er modstandere af planerne om fusion med Danske Regioner. I et interview med Kommunen understreger Herlevs borgmester Thomas Gyldal Petersen (S), at han også er imod og vil rejse en større debat om emnet, ligesom 2. viceborgmester Morten Normann Jørgensen (SF) fra Lyngby-Taarbæk vil have sit parti til at danne fælles front mod fusionen.

- Jeg kan godt forstå, at regionerne er ved at være smådesperate, fordi de muligvis ikke har nogen fremtid efter et valg. Men en fusion med os er ikke løsningen, siger SF’eren, som også sidder i  partiets hovedbestyrelse.

Lejres borgmester Mette Touborg (SF) har meldt ud, at hun som udgangspunkt er positiv overfor en undersøgelse af fusionen. Men Morten Normann Jørgensen vil på torsdag forsøge at overbevise sine partikammerater om det modsatte, da han anser fusionen for at ville forstærke det demokratiske underskud.

- Allerede i dag har vi et KL, som er konstrueret på en mærkværdig måde, fordi politikerne i KL’s bestyrelse er udpeget af partierne, men jo skal foregive at repræsentere kommunerne. Det betyder, at det desværre ofte bliver de laveste fællesnævnere, KL kæmper for. Det bliver land mod by eller de store mod de små. Det er de grove betragtninger, der udgør diskussionerne, forklarer SF’eren, der heller ikke kan se det store interessefællesskab mellem KL og Danske Regioner.

- Vi får måske flere muskler tilsammen. Men det er altså ikke kun biceps' størrelse, der afgør, hvem der vinder, når man lægger arm. Man skal også have teknisk snilde. Hvis devisen er: 'jo større en sammenslutning, jo mere indflydelse', så kunne vi ligeså godt slå stat, regioner og kommuner sammen med det samme. Helt ærligt: Det holder ikke, siger han.

Liste Ø spiller med

I Enhedslisten er de ligesom i SF som udgangspunkt for fusionen.

- Vi vil gerne bevare den demokratiske kontrol med vores sygehusvæsen. Og vi skal ikke spilles ud imod hinanden i forhandlingsspillet om økonomien, siger deres mand i KL’s bestyrelse, Jesper Kiel.

Han er ikke blind for, at der kan komme nogle demokratiske skævvridninger af både partiernes og kommunernes interesser i en fusioneret organisation. Men sådan har det også været i KL, mener Enhedslistens repræsentant, der gerne vil bruge fusionen som anledning til at få ændret på de forhold.

- Vi får måske flere muskler tilsammen. Men det er altså ikke kun biceps' størrelse, der afgør, hvem der vinder, når man lægger arm. Man skal også have teknisk snilde. Hvis devisen er: 'jo større en sammenslutning, jo mere indflydelse', så kunne vi ligeså godt slå stat, regioner og kommuner sammen med det samme. Helt ærligt: Det holder ikke.

- KL er allerede i dag meget centralistisk. Fagudvalgene har meget lidt at skulle have sagt, så det er i høj grad embedsværket, der peger på nogle beslutninger, som hovedbestyrelsen så træffer. Det er også en meget lukket organisation, så det vil vi se på, om vi ikke kan få lavet om i en fusion, uddyber Jesper Kiel.

K-enklaver presses

Frygten hos en række små storkøbenhavnske kommuner går på, at fusionen vil skabe et yderligere pres for at tænke i større enheder. Og især i en kommune som Vallensbæk har de længe kæmpet imod en fusion med naboen Ishøj.

- Stort er ikke godt for borgerne. De, der har den mærkelige tilgang til politik og samfundsudvikling at tro, at fordi det er stort og centralt styret, så bliver tingene bedre og billigere, er altså meget langt fra virkeligheden, siger borgmester Henrik Rasmussen (K).

Ishøjs borgmester Ole Bjørstorp (S), som i lang tid har talt for en fusion med Vallensbæk, anser udviklingen for at være uundgåelig - uanset KL’s fremtid.

- Kommunalreformen har løst mange problemer rundt om i landet, men i det storkøbenhavnske område nåede den aldrig rigtig ind. Jeg er tilhænger af, at vi slutter os mere sammen i større enheder - også kommunalt, siger han og påpeger, at hvis regionerne nedlægges, vil behovet for større kommuner under alle omstændigheder trænge sig på.

Men Henrik Rasmussen advarer imod at tage beslutninger oppefra på vegne af borgerne. Ifølge ham er det nemlig klare lokalpolitiske prioriteringer, der er styrken i det nuværende kommunestyre. Også derfor er han imod fusionen mellem KL og Danske Regioner, som han forudser vil blive en semistatslig organisation.

- Vi er blevet rigtig gode til i Danmark at kende svaret, før vi kender spørgsmålet. Svaret lige nu lyder på en fusion, men hvad er spørgsmålet, som giver os svaret? Hvad er det, vi skal kunne? Vi forbereder os på noget, men vi ved ikke hvorfor. Det er da en mærkelig måde at udvikle et samfund på, siger Vallensbæks borgmester.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR