Kan vi tage samfundssind med i klimakampen?
Kan vi tage samfundssind med i klimakampen?
- Vi får brug for samfundssind. Vi får brug for hjælpsomhed. Jeg vil gerne sige tak til borgere, virksomheder, arrangører, frivillige organisationer – alle, der indtil nu har vist, at det er præcis det, vi har i Danmark – samfundssind.
Med de ord kaldte Mette Frederiksen (S) danskerne sammen - hver for sig - i en usynlig kamp mod corona d. 11. marts.
Det vil ikke overraske mange, hvis det bliver disse ord, der kommer til at stå klarest, når vi engang skal se tilbage på denne krise. Og ja, mon ikke ‘samfundssind’ bliver årets ord, når Dansk Sprognævn skal sætte sig sammen - hvis de da må til den tid - når de skal kåre ‘Årets ord 2020’.
Men gælder samfundssind kun corona-krisen? For mens krisen har skubbet regeringens andre dagsordner som udligning- og tilbagetrækningsreformer, så kan det være, at corona-krisen har givet et overraskende pust til den grønne omstilling.
Sammen kan vi flytte meget
Covid-19 har fyldt meget hos de fleste ansatte i kommunerne på enten den ene eller den anden måde. Skanderborg Kommune er ingen undtagelse, hvor kommunaldirektør Lisbeth Binderup midt i marts tog LinkedIn i brug for at skrive et indlæg, hvori hun hylder den kolossale indsats, der bliver lagt for dagen.
‘Det er en dybt alvorlig situation, vi skal håndtere, når vi for eksempel hver dag mødes i Skanderborg Kommunes kriseledelse. Men det føles samtidigt fantastisk at være en del af en national bevægelse og en verdensbevægelse, hvor alle kæmper for det samme, at redde menneskeliv og begrænse skaderne for samfundet, og kæmper ud fra de samme værdier, overbevisninger og metoder,’ skriver Lisbeth Binderup.
Det er selvsagt en særlig tid at være leder i, hvilket Lisbeth Binderup da også gør klart over telefonen.
- Det er en meget speciel oplevelse, hvor vi fuldstændig træder væk fra den ledelsesplatform, vi plejer at stå på. Normalt hylder vi det decentrale, vi tager beslutninger tæt på borgerne, vi sikrer korte kommunikationsveje og vi har en vision, der hedder Mennesker møder mennesker. Det vi gør i øjeblikket er alt det modsatte, fortæller Lisbeth Binderup.
I sit LinkedIn-opslag tilføjede hun en lille sidebemærkning til sidst; ‘Tænk, hvis der fandtes en lige så effektiv og velledet bevægelse til modvirkning af klimaproblemerne’, og ifølge Lisbeth Binderup har corona-krisen allerede bevist, hvor meget vi som samfund kan løfte i fællesskab.
- Hele jorden rundt er vi mennesker, der sidder i samme situation og kæmper for det samme og kæmper med de samme midler. Og det fik mig til at tænke, at hvad kunne vi ikke udrette, hvis vi kæmpede mod klimakatastrofen lige så vedholdende, målrettet og effektivt, som vi kæmper mod corona-katastrofen.
Spørgsmålet er blot, hvor langt vi skal ud på kanten, før vi begynder at rykke sammen, siger hun.
Politisk medvind i turbulent tid
Efterhånden som corona-pandemien løb gennem Europa, blev fodbold, teater, festivaler og meget andet udskudt. Heriblandt ikke mindst de meget omtalte forhandlinger om Danmarks første klimalov. Regeringen har været klar herom; klimaet er ikke blevet mindre vigtigt, men lige nu er der bare mere presserende ting at tage fat i. Klimaet blev sparket til hjørne.
Det kan dog nu se ud til, at klimaet gør et uventet comeback i den corona-fyldte dagsorden. For mens regeringen forbereder den ene hjælpepakke efter den anden, har flere partier i Folketinget opfordret kommuner, regioner og stat til at tænke grønt i sine hjælpepakker.
Organisationer som Dansk Energi, Tekniq Arbejdsgiverne og Dansk Industri har ligeledes opfordret regeringen til at kombinere hjælpepakker med et boost til den grønne omstilling. Dansk Industri har eksempelvis udsendt 70 konkrete forslag fordelt over fem indsatsområder, som skal skabe arbejdspladser, mere velstand og ikke mindst hjælpe Danmark med at nå en fjerdedel af CO2-målet for 2030, og senest har klimaminister Dan Jørgensen (S) og erhvervsminister Simon Kollerup (S) meldt ud i en kronik i Berlingske, at et grønt samarbejde og partnerskab skal sparke væksten i gang efter krisen.
Så selvom corona-pandemien decideret har fortrængt klima fra toppen af dagsordenen ved at udskyde Folketingets forhandlinger om klimalov og FN’s klimatopmøde COP26 i Glasgow, kan krisen blive et uventet startskud til, hvordan vi skal løse klimakrisen.
I så fald kan det være, at Mette Frederiksen vil kunne genbruge en linje fra talen d. 11. marts.
- Danskerne er i gang. Vi udviser samfundssind. Det er det, der fungerer.
For som Mette Frederiksen sagde, så hellere handle i dag end at fortryde i morgen.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.