Klumme/
Her kan vi sætte ind for at afhjælpe lægemanglen i psykiatrien
Klumme/
Her kan vi sætte ind for at afhjælpe lægemanglen i psykiatrien
Dette er et debatindlæg og udtrykker alene skribentens holdninger.
Har du selv et debatindlæg inden for Kommunen.dk’s interesseområder, kan du sende det til debatognavnekommunen.dk
Vi mangler special- og overlæger i psykiatrien, det er ikke en hemmelighed for nogen af os i dag.
Den kritiske situation af mangel på læger i psykiatrien har dags dato presset afdelinger til, at lukke senge midlertidigt eller endda indgå i fusion på tværs for, at afhjælpe situationen - og det går desværre ud over nogle af de mest sårbare i vores samfund, som har akut brug for her og nu støtte til at komme på benene igen.
Manglen på læger resulterer i øget brug af dyre lægevikarer, som desværre blot presser afdelingernes begrænsede økonomi yderligere.
Lægeforeningen har lavet en intern undersøgelse blandt deres egne læger, som arbejder i psykiatrien i hele landet, 43 pct. svarede på spørgsmålene - og jeg blev desværre ikke særligt opløftet, da jeg læste den.
Lægerne fortæller, at de ikke oplever en mærkbar forbedring af forholdene i psykiatrien over de seneste 10 år og, at den manglende kapacitet af læger og andre faggrupper har store konsekvenser for patienterne - og derved ytrer de et stort behov for mere personale - læger og andre faggrupper, som lægesekretærer, sygeplejersker/social- og sundhedsassistenter, psykologer og fysio- og ergoterapeuter.
Alt for meget administrationsarbejde
Lægerne har et stort arbejdspres når det gælder administrative opgaver, som let kunne løftes af lægesekretærer, ligesom i somatikken.
Siden 2017 har psykiatrien været udfaset af den Kliniske Basisuddannelse for læger (også kendt som KBU), da almen praksis skulle være i alle KBU-forløb - og siden 2022 har uddannelsen bestået af et halvt år i specialer på sygehuse og så et halvt år i almen praksis.
Dog er det glædeligt at psykiatrien atter er blevet en del af den kliniske basisuddannelse - med start i dette efterår. Det er dog vigtigt, at der sættes fokus på supervision og klinisk vejledning, så vi ikke taber kommende potentielt dygtige speciallæger eller overlæger i psykiatrien.
Som regionspolitiker kan jeg ikke ændre i uddannelsen eller rode med overenskomstens rammer - og det skal jeg heller ikke. Her er der nogle folkevalgte politikere på Christiansborg og fagbevægelser, som sammen må kigge på rammerne for vilkår og uddannelse, men noget jeg kan gøre er, at der kigges på hvordan vi sikrer fremadrettet, at vores læger - lige meget hvilken slags lægefaglig stilling de har, at det bliver attraktivt at tilknytte og tiltrække til psykiatriens arbejdspladser.
Vores læger i psykiatrien har et stort ønske om, at være på afdelingerne ved patienterne, så de kan følge op på deres behandlinger, have samtaler med patienterne, samt at sikrer en god indlæggelse og udskrivelse for den enkelte, samt være med til at udvikle og løfte faglige kompetencer.
Forskning er helt bestemt også noget der fylder meget vores læger - og psykiatrien er ikke ligefrem det område, hvor der forskes allermest. Heldigvis er der afsat flere midler til forskning i den nye psykiatriplan.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.