Generator vil hente musik-millioner til Ringkøbing
Generator vil hente musik-millioner til Ringkøbing
Et par knægte står i øvelokalet og tæsker løs på trommer og guitar, så lyden brummer gennem de lydisolerede vægge. Inde i koncertsalen er nogle frivillige i gang med at placere stole foran scenen til aftenens udsolgte koncert.
Vi er i Ringkøbing, nærmere bestemt Spillestedet Generator, der er vågnet fra sit korte vinterhi. Årets første koncert bød på irsk folkemusik, og i weekenden tager ringkøbingenserne imod troubadouren Niels Hausgaard. Hertil forsvandt billetterne på blot 35 sekunder.
Men på trods af populariteten bliver det ikke den type musik, Generator satser mest på, hvis stedet til næste år bliver statsstøttet. Det står i den ansøgning, som Statens Kunstfond om kort tid sætter sig til at læse.
I foråret udpeger kunstfonden nemlig regionale spillesteder for de næste fire år. Generator går efter den eftertragtede titel, der medfører omkring en mio. kr. i årlig støtte til rytmisk musik.
Hvis kunstfonden vil bringe kulturen og kunsten ud i det, nogle kalder for yderområderne, så mener jeg, at vi er værd at kigge på.
Og hvis de midler ender i Ringkøbing, bliver de ikke anvendt på i forvejen veletablerede navne.
- Det giver ikke nogen mening at bruge kunstfondens penge alene på allerede etablerede navne – der skal være tale om en balance, hvor vækstlagene er en betydelig del af koncertrepertoiret, forklarer Anton Bjerg. Han er 62 år og daglig leder af Spillestedet Generator, der ligger tæt ved Ringkøbings bymidte.
I stedet skal pengeposen hovedsageligt bruges på det vestjyske musiklivs vækstlag. De, der larmer i øvelokalerne. De unge piger og drenge, som mangler hjælp til at komme ud over scenekanten.
- De ukendte navne skal jo få hår på brystet ved at spille et eller andet sted. Det koster lidt penge og giver noget usikkerhed for os. For vi kan ikke regne med at sælge det samme antal billetter som til kendte navne, siger Anton Bjerg.
Om Spillestedet Generator
Plads til 250 siddende gæster og flere stående.
Arrangerer omkring 40 koncerter årligt. Heraf to familiekoncerter med underholdning til børn.
Renoverede i 2018-2019 for 4,5 mio. kr. En udbygning muliggjorde en større og bedre scene samt en balkon i salen. Derudover byggede man også ud i køkkenet.
Musikere har mulighed for at låne øvelokaler, hvor man får egen nøgle, der giver adgang til lokalet 24/7 året rundt.
Ved siden af den rytmiske musik bliver spillestedet også lejet ud til arrangementer, kurser og fester for at dække udgifter til koncerter.
Kultur på kanten
Statens Kunstfond har ansøgningsfrist 28. februar og vurderer i løbet af de efterfølgende måneder, hvilke steder der får del i puljen. Sidste gang, i 2016, blev 18 steder udvalgt.
- Vi gør os enormt umage med ansøgningen, og der er god opbakning fra byens erhvervsliv og borgerne og særligt fra kommunen, fortæller Anton Bjerg.
Spillestedet fik sit navn, da koncertsalen oprindeligt fungerede som en generatorhal, der leverede strøm til Ringkøbings indbyggere. Bygningerne er fra 1800-tallet og stod tomme i mange år, indtil kommunens forsyningsselskab hørte, at der var nogle, der ville lave et spillested.
Bygningernes historie og særligt det faktum, at de ligger i Vestjylland, kan gå hen og blive en fordel i jagten på kulturmillionerne. For sidst kunstfonden udvalgte spillesteder, erstattede to jyske steder nemlig to københavnske.
Hvis vi får midlerne, bliver det lettere at arrangere koncerter fx på havnen i Hvide Sande og i Lyngvig Fyr.
Ser man på et danmarkskort, er der da også langt fra Ringkøbing til det nærmeste regionale spillested. 50 kilometer til Fermaten i Herning, 80 kilometer til Tobakken i Esbjerg og 120 kilometer til Spillestedet Thy.
- Og der er heller ikke et sted i Holstebro. Så hvis kunstfonden vil bringe kulturen og kunsten ud i det, nogle kalder for yderområderne, så mener jeg, at vi er værd at kigge på.
Nye koncepter
Generator har da også planer om at sprede musikken mere i det vestjyske.
- Hvis vi får midlerne, bliver det lettere at arrangere koncerter fx på havnen i Hvide Sande og i Lyngvig Fyr. Vi samarbejder også med et mindre spillested i Tarm, og vi vil gerne komme endnu længere omkring, siger Anton Bjerg.
Samtidig kan midlerne også hjælpe med at holde en høj standard på scenen i form af udstyr og nye koncertformer.
- Hvis du ser gamle koncertklip af de fire drenge fra Liverpool, så er der nærmest intet på scenen. Intet lys eller fancy tilbehør. Men tager du til koncert i dag med Lady Gaga eller selv til små koncerter på Train i Aarhus eller Vega i København eller her for den sags skyld, så er der en helt anden opsætning, og det er en anden koncertform.
Koncertformer ændrer sig hele tiden, og det gør kriterierne for at blive regionalt spillested også.
- Så om vi nu bliver udpeget eller ej … det ved jeg ikke. Men nu gør vi alt, hvad vi kan, for at det lykkes, siger Anton Bjerg.
Musikopgør i Sønderjylland
Det er ikke kun Vestjylland, der drømmer om kunstfondens millioner. For eksempel søger Aabenraa også om at få titlen som regionalt spillested, og det har i JydskeVestkysten givet lokalt klammeri med Sønderborg, der allerede har et regionalt spillested.
Sønderborghus modtager 1,4 mio. kr. årligt, og da der er blot 35 kilometer mellem de to byer, frygter Sønderborg Kommune nu at miste sin status, hvis Aabenraa vinder.
Derfor har Aabenraa åbnet for at søge sammen med Sønderborg, men den melding er kommet meget sent i ansøgningsprocessen, og det forlyder ikke, at Sønderborg ønsker det.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.