Kommunen.dk
MENU

Fra gratis til en halv million: Travbaner bor vidt forskelligt hos kommunen

Fire ud af landets otte travbaner lejer sig ind på kommunal jord. Blot en enkelt betaler en leje fastsat efter markedsvilkår, viser rundspørge.

Fra gratis til en halv million: Travbaner bor vidt forskelligt hos kommunen

Fire ud af landets otte travbaner lejer sig ind på kommunal jord. Blot en enkelt betaler en leje fastsat efter markedsvilkår, viser rundspørge.
Der skal meget plads til for at anlægge en travbane. Fire af landets baner ligger på kommunalt ejet jord, mens tre selv ejer banens område, og en enkelt ligger på statens jord.
Der skal meget plads til for at anlægge en travbane. Fire af landets baner ligger på kommunalt ejet jord, mens tre selv ejer banens område, og en enkelt ligger på statens jord.
Foto: Christian Olesen

Det står skidt til med travsportens økonomi, og flere baner har været lukningstruede i de seneste år.

Men det er næppe huslejen, der medvirker til de økonomiske problemer. Flere travbaner bor nemlig billigt eller helt gratis til leje på de store udendørsområder, som er ejet af kommunerne.

En rundspørge, kommunen.dk har lavet, viser, at fire ud af landets otte travbaner lejer sig ind på kommunal grund. Én af banerne betaler intet for at bo på jorden, to betaler et mindre beløb, mens en enkelt betaler en større leje.

Jydsk Væddeløbsbane slipper med en årlig husleje på 7.850 kr til Aarhus Kommune. Banen fylder et område på lidt over 200.000 m2 i en bydel, hvor grundpriserne ellers normalt er skyhøje. Den lave leje er på kontrakt indtil 2030.

  Jeg synes, det er vigtigt og yderst positivt, at byen har en væddeløbsbane. Der foregår rigtig meget godt derude som ponyløb og galop og trav, og det fungerer som et flot samlings- og udflugtssted.

Tager man nordpå, er det endnu billigere. Racing Arena Aalborg har nemlig boet gratis på kommunal grund siden 1964. Aftalen fra dengang er siden blevet forlænget og løber nu til udgangen af år 2042. 

Aalborg Kommune oplyser, at det er almindelig praksis, at foreninger og selvejende institutioner får lov at bruge kommunal jord vederlagsfrit. Det gælder også for eksempelvis idrætsforeninger og en zoologisk have.

Dyrest på Fyn
Helt anderledes ser det ud for Fyens Væddeløbsbane i det sydlige Odense. Her betaler travbanen næsten en halv mio. kr. i årlig leje til kommunen. Dermed er banen den, der betaler mest af alle travbaner i Danmark.

Odense Kommune forklarer, at lejen er fastsat, så den svarer til det beløb, man ville udleje grunden til under normale markedsvilkår. Kommunen har nemlig slet ikke samme mulighed for at lade travbanen bo billigt, som andre kommuner har.

- Vores forvaltning har oplyst, at vi skal tage en markedsleje, da væddeløbsbanen er et aktieselskab. Så vi har haft en ejendomsmægler til at kigge på området og vurdere en pris, siger Jane Jegind, by- og kulturrådmand i Odense.

Der er nemlig forskel på, om en travbane fungerer som forening, selvejende institution eller som et aktieselskab.

Travaftaler med kommunerne

Aarhus: Jydsk Væddeløbsbane betaler 7.825 kr. i årlig leje til Aarhus Kommune for et område på 21,3 hektar. Banen bliver i øjeblikket ikke støttet på anden vis af kommunen.

Aalborg: Racing Arena Aalborg har boet gratis på kommunalt ejet jord siden 1964. Aftalen gælder indtil 2042.

Sidste år gav Aalborg Kommune 50.000 kr. i tilskud til renovering af kommunalt ejede staldbygninger, mens man også brugte 50.000 på markedsføring med to skilte på banen. Kommunen har også støttet en ungdomsforening på banen med et lokaletilskud.

Odense: Fyens Væddeløbsbane A/S betaler ifølge Aarhus Stiftstidende 461.458 kr. i leje til Odense Kommune. Banen får et årligt sponsorat på 75.000 kr. fra kommunen.

Derudover har kommunen i 2019 brugt 20.000 kr. til en familie og integrationsdag på banen og 3.300 kr. til mentorstøtte i forbindelse med virksomhedspraktik. Kommunen gav også et tilskud på 4.250 kr. i forbindelse med en netværkstur.

Skive: For 9.062 kr. om året lejer Skive Trav og Aps Nordjysk Væddeløbsbane et stort område til travbane af kommunen. 

Skive Kommune har også støttet banen med 130.000 kr. om året i perioden 2015-2019. I 2019 bevilgede Skive Kommune tilmed 350.000 kr. i tilskud til finansiering af nyt lysanlæg.

Guldborgsund: Nykøbing F. Travbane A/S ejer selv travbanen, som den købte af kommunen i 1993. Guldborgsund Kommune udbetalte sidste år 95.000 kr. i sponsorater til banen.

Billund: Billund Trav A/S ejer selv det areal, banen ligger på. Kommunen har en markedsføringsaftale, hvor man betaler for et par skilte. Prisen er uvis.

Gentofte: Travbanen i Charlottenlund er ejet af Det Danske Travselskab og har derfor ikke nogen lejeudgifter til Gentofte Kommune. Det er uvist, om kommunen støtter på anden vis.

Bornholm: Bornholms Brand Park ligger på statsejet jord og betaler ingen leje til kommunen. I 2016 var banen tæt på konkurs, og Bornholms Kommune gav derfor et engangstilskud på 404.000 kr.

Travsporten modtager støtte fra staten i form af et årligt beløb på omkring 75 mio. kr. Pengene kommer fra udlodningsmidlerne, tidligere kaldet tipsmidlerne. Den støtte bliver dog skåret kraftigt i løbet af de kommende år.

Helt efter bogen

For der er intet ulovligt eller konkurrenceforvridende i, at kommuner lader travbaner bo gratis eller til lav leje, så længe de drives som forening eller selvejende institution med kulturelt islæt - ala idrætsforeninger og spillesteder.

Det er tilfældet med travbanerne i Aalborg, Aarhus og Skive, men altså ikke i Odense.

En A/S virksomhed som Fyens Væddeløbsbane hører nemlig under de samme regler som professionelle sportsklubber som fx FCK. Her må kommuner ikke udleje haller og stadions eller lignende til en pris under markedsværdien.

Værdi for kommunen
Jane Jegind mener dog, det giver rigtig god mening at støtte en travbane.

Derfor har hun også været med til at sætte en proces i gang, hvor Odense Kommune kigger på, hvilke muligheder man har for at hjælpe travbanen med blandt andet at renovere staldbygninger.

- Jeg synes, det er vigtigt og yderst positivt, at byen har en væddeløbsbane. Der foregår rigtig meget godt derude som ponyløb, galop og trav, og det fungerer som et flot samlings- og udflugtssted for både borgere og turister, siger Jane Jegind.

Andre former for støtte
Landets kommuner støtter nemlig også travbaner med andet end billig arealleje. Sidste år gav Skive Kommune 350.000 kr. til nyt lys på travbanen.

Det er udbredt at give et tilskud til banens ungdomsorganisation, hvor børn og unge lærer at køre trav med ponyer. Samtidig fortæller flere kommuner til kommunen.dk, at de har aftaler med travbanen om sponsorater og markedsføring fx i form af reklame på skilte i svingene på banen.

Det gør sig også gældende på nogle af de baner, som ikke ligger på kommunal grund. Heriblandt Bornholm Brand Park, Billund og Nykøbing F.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

RELATEREDE ARTIKLER
FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR