Ellemann vil teste viljen til bredt samarbejde
Ellemann vil teste viljen til bredt samarbejde
Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, mødte som den første partileder op på Marienborg fredag morgen for at udveksle synspunkter om muligheden for at indgå i et regeringssamarbejde med Socialdemokratiet.
Jakob Ellemann-Jensen har i løbet af valgkampen afvist tankerne om en regering hen over midten og har ønsket en blå regering. På valgnatten stod det dog klart, at der ikke er et blåt flertal i Danmark.
Partiformanden mødte især op med "nysgerrighed frem for alt", fortalte han ved ankomsten.
- Vi kommer, fordi vi er interesseret i at høre, hvad den fungerende statsminister tænker om situationen, og om der er noget vilje og realisme bag ønsket om en bred regering, sagde han.
Et flertal af partierne har peget på Mette Frederiksen som kongelig undersøger, der skal afsøge mulighederne for at danne en regering.
Det tog hun fat på fredag, hvor partierne i løbet af dagen skal møde op til drøftelser efter størrelse.
Mette Frederiksen vil starte med at finde frem til, hvor der er mulighed for politisk enighed, når det handler om konkrete udfordringer eksempelvis inden for sundhedsvæsnet og omkring den høje inflation.
- Hvad er det for en fællesmængde, vi kan samle tilstrækkeligt mange partier omkring, sagde hun.
Profiler vil have Venstre ind over midten
Flere Venstre-profiler har givet udtryk for, at Jakob Ellemann-Jensen bør forsøge at sikre partiet mest mulig indflydelse og eventuelt indgå i en bred regering.
Blandt andre Anni Matthiesen, der i et interview med Jyllands-Posten har sagt, at Venstre bør huske "at række ud, så vi eventuelt kan komme i spil".
Det samme gælder Preben Bang Henriksen, der blandt andet har været retsordfører for Venstre i den foregående valgperiode.
- Jeg tror vores vælgere ville bebrejde os, hvis vi ikke gjorde et forsøg. Vi skylder dem at forhandle, sagde han torsdag til DR.
Jakob Ellemann-Jensen gentog fredag morgen, at han ikke ønsker at gøre Mette Frederiksen til statsminister.
- Jeg er gået til valg på, at vi skal have en anden regering. Så må jeg konstatere, at der ikke er et blåt flertal til en sådan regering, og det indsnævrer jo forhandlingsrummet noget for den mulighed.
- Det er klart, at hvis et andet parti én til én adopterer Venstres politik, så har vi en ny situation. Lad os se, om det bliver tilfældet, sagde han på vej ind til forhandlingerne klokken 8:00 fredag morgen.
Fastholder ambition
Med lige akkurat 90 mandater - inklusiv tre nordatlantiske - kan Mette Frederiksen samle et rødt flertal.
Men hun fastholder sin ambition om at samle en bred regering hen over midten.
- Danskerne har sendt et ret klart signal om, at de ønsker et folketing, der samarbejder. Det kræver kompromiser, sagde Mette Frederiksen, som samtidig understregede, at det vil betyde, at ingen af partierne kan få realiseret alt, hvad de gik til valg på.
Fredag morgen var hun optimistisk og spåede gode chancer for, at det vil lykkes.
- Selvfølgelig bliver der sagt forskellige ting i løbet af en valgkamp.
- Men vi er i en helt særlig situation, både i Danmark og i Europa, og det fordrer også, at vi gør nogle ting anderledes på Christiansborg.
Partier indkaldes efter størrelse
Største parti blev Socialdemokratiet med 50 mandater.
Et flertal har peget på partiets formand og fungerende statsminister Mette Frederiksen som kongelig undersøger, der skal afsøge mulighederne for at danne en regering.
Næststørste parti blev Venstre med 23 mandater. Venstre er dermed første parti, der mødes med Mette Frederiksen fredag morgen.
Herefter partierne efter størrelse:
- Moderaterne: 16 mandater.
- SF: 15 mandater.
- Danmarksdemokraterne: 14 mandater.
- Liberal Alliance: 14 mandater.
- Konservative: 10 mandater.
- Enhedslisten: 9 mandater.
- Radikale Venstre: 7 mandater.
- Nye Borgerlige: 6 mandater.
- Alternativet: 6 mandater.
- Dansk Folkeparti: 5 mandater.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.