Kommunen.dk
MENU

Det er slut med automatisk coronanedlukning

Den automatiske nedlukning af sogne og kommuner med høje covid-19-smittetal ophører. I stedet skal anbefalinger mindske smittespredning i for eksempel skoler.

Det er slut med automatisk coronanedlukning

Den automatiske nedlukning af sogne og kommuner med høje covid-19-smittetal ophører. I stedet skal anbefalinger mindske smittespredning i for eksempel skoler.
Med en effektiv epidemikontrol og stor tilslutning til vaccinerne er vi nu nået dertil, hvor vi kan fjerne den automatiske nedlukningsmodel, fortæller sundhedsminister Magnus Heunicke (S).
Med en effektiv epidemikontrol og stor tilslutning til vaccinerne er vi nu nået dertil, hvor vi kan fjerne den automatiske nedlukningsmodel, fortæller sundhedsminister Magnus Heunicke (S).
Foto: Philip Davali, Ritzau Scanpix (arkiv)

Høje covid-19-smittetal vil fremover ikke automatisk lukke skoler, daginstitutioner, forenings- og kulturliv i de danske kommuner og sogne.

En automatisk nedlukningsmodel, hvor smittetal set i forhold til indbyggertal har lukket områder ned, forlænges ikke. Det oplyser Sundhedsministeriet i en pressemeddelelse. Det er en konsekvens af, at covid-19 fra 10. september ikke længere har status som en samfundskritisk sygdom.

  Vi fortsætter med at overvåge smitten tæt på sogne- og kommuneniveau, for corona er her stadig.

Derfor er der ikke længere hjemmel til at opretholde den automatiske nedlukningsmodel, som dermed er udløbet 1. september.

- Med en effektiv epidemikontrol og stor tilslutning til vaccinerne er vi nu nået dertil, hvor vi kan fjerne den automatiske nedlukningsmodel. Vi fortsætter med at overvåge smitten tæt på sogne- og kommuneniveau, for corona er her stadig, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i pressemeddelelsen.

Hvis smitten stikker af i et område, kan Styrelsen for Patientsikkerhed dog fortsat give påbud til kommuner om at lukke for eksempel skoler.

Individuel vurdering fremover

Ifølge vicedirektør i Styrelsen for Patientsikkerhed Dorthe Eberhardt Søndergaard vil det fremover bero på en individuel vurdering.

- Det vil ske, hvis smitteudbruddet ikke kan håndteres efter Sundhedsstyrelsens gældende retningslinjer, og hvis udbruddet udvikler sig betydeligt, for eksempel fordi smittekæderne ikke er brudt, eller nye smittekæder opstår, siger hun.

Modellen for automatisk nedlukning, der nu ophører, blev indført i april. I et sogn er smitten blevet anset for at være høj, når der er 1.000 smittede eller flere per 100.000 indbyggere, mindst 20 smittetilfælde de seneste syv dage samt en positivprocent på mindst tre.

  De mindre sogne bliver hurtigt ramt, men folk har virkelig gjort, hvad de kunne for at komme på vej.

Aktuelt har de røde alarmer bimlet i fire sogne, som derfor har været lukket ned frem til tirsdag. Det gælder Tvis i Holstebro Kommune, Skelund i Mariagerfjord Kommune, Vollsmose i Odense Kommune og Saltum i Jammerbugt Kommune.

Men de kan altså igen åbne skoler og kulturliv, fordi modellen for automatisk nedlukning ophører.

Det gælder blandt andet Skelund Sogn i Mariagerfjord Kommune, som har været lukket ned i fem dage.

- Tallene var på vej i den rigtige retning. Borgere og medarbejdere har gjort en kæmpe indsats, siger Flemming Bækby Nielsen, formand for sundhedsberedskabet i Mariagerfjord.

- De mindre sogne bliver hurtigt ramt, men folk har virkelig gjort, hvad de kunne for at komme på vej, siger han.

Efteråret forventes at byde på stigning

Selvom der er godt styr på epidemien i Danmark, ventes der i efteråret og vinteren at ske en stigning i smitten blandt ikkevaccinerede. Især blandt børn under 12 år, som ikke er omfattet af det nuværende vaccineprogram.

Ved en stor smittespredning blandt børn vil der kunne ske en spredning af smitte til andre uvaccinerede.

Der er derfor ifølge Sundhedsministeriet stadig behov for at sikre en løbende og tæt overvågning af smitten lokalt. Fra 1. september vil der samtidig være en række anbefalinger til tiltag i sogne og kommuner med høj smitte. For eksempel bør børn i dagtilbud holdes inden for egen stue, og grundskoler opfordres til at undgå undervisning på tværs af klasser.

Rubrik

  • Hvis et sogn eller en kommune fremover har mange smittede med covid-19, skal en række anbefalede tiltag være med til at bremse smitten.
  • De er især rettet mod grundskoler og dagtilbud, hvor der forventes at være smittespredning i efteråret og vinteren.
  • I dagtilbud bør børnene så vidt muligt holde sig inden for egen stue eller tilsvarende gruppeinddeling. Aflevering og afhentning af børn bør foregå udendørs, hvis det er muligt.
  • På skoler opfordres man til at holde eleverne inden for egne klasser i det omfang, det er muligt.
  • I fritidstilbud bør børn og personale så vidt muligt være i faste grupper.
  • Alle børn over 12 år, der ikke er vaccineret, opfordres til to ugentlige test.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR