Den grønne omstilling skal cementere Fredericias plads som knudepunkt for transport
Den grønne omstilling skal cementere Fredericias plads som knudepunkt for transport
“Næsten alle veje” fører til Danmarks “hjerte” og “midte”: Fredericia – hvert fald hvis man spørger byen selv. Sådan skal det også være i den grønne omstilling, lyder ambitionen hos Business Fredericia og Fredericia Kommune.
- Vi er blevet skarpere på, hvad vi gerne vil være: Et epicenter for energi og klima i Danmark, og egentlig også i Nordeuropa, fortæller David Mogensen, chefkonsulent hos Business Fredericia.
David Mogensen arbejder særligt med Business Fredericias indsats på klima- og energiområdet, og man har i Fredericia etableret sit eget energi- og klimaforum, der skal sætte Fredericia i centrum for fremtidens grønne løsninger.
Fredericia har som et trafikalt knudepunkt i Danmark altid haft en central rolle i forhold til infrastruktur – og det ønsker David Mogensen og resten af Fredericia, at kommunen stadig skal i den grønne omstilling.
- Vi vil gerne være her, hvor vi er dygtigst til at producere fremtidens grønne brændstoffer. Men vi vil også gerne være her, hvor man mødes. Fredericia er jo et centralt sted og har også flere store konferencer, energikonferencer, så vi vil gerne være stedet, hvor det sker, når vi taler om fremtidens grønne brændstoffer, forklarer David Mogensen.
Der er også en masse virksomheder, der netop arbejder med fremtidens grønne brændstoffer, som har slået sig ned i Fredericia. David Mogensen nævner virksomheden H2 Energy, der arbejder med Power-to-X og brint, og som flyttede til byen sidste år.
Og flere af den type virksomheder er på vej, fortæller David Mogensen. Business Fredericias vigtigste opgave er derfor at skabe synergier og infrastrukturen mellem de mange virksomheder, som skal udvikle fremtidens brændstoffer.
- Der er rigtig mange ting, som skal udvikles og spilles sammen. Vi skal have bygget infrastrukturen, og der skal en masse forskning og forsøg til. Men vores vigtigste opgave bliver nok, at der skal dannes nogle partnerskaber.
- Rigtig meget af det her handler om symbioser, altså hvordan vi kan tage noget vand fra nogens produktion og køre over i andres produktion. Hvordan kan vi få samlet CO2, som skal bruges, ikke kun fra Fredericia, men fra andre steder, forklarer David Mogensen.
Fortrolighed til samarbejde
Fredericias Klima- og energiforum handler derfor for Business Fredericia og David Mogensen om at samle alle de relevante aktører, der kan få gavn af hinanden både i netværket og i den grønne omstilling, som kommunen står over for.
Her er det afgørende, at man får fat i det strategiske niveau hos virksomhederne, hvis man skal kunne skabe forandringer. Derudover er det vigtigt, at Business Fredericia kan få et indgående indblik hos virksomhederne, så de er i stand til at koble de rette virksomheder sammen:
- Vi skaber nogle relationer på de her møder. Og Fredericia er jo ikke større, end at de relationer på mange måder er skabt. Men vores fornemste opgave er at sætte mennesker sammen, og meget af den udvikling sker jo ikke i et åbent forum, men ved små, lukkede møder blandt mennesker, som skal få tillid til hinanden, og som skal tale sammen, og som skal forstå, hvad der egentlig sker.
- Vi har selvfølgelig en fortrolighed over for alle de virksomheder, vi arbejder med. Men vi har også et ansvar i forhold til, hvad der sker nogle steder, og måske få skabt synergi, fortæller David Mogensen.
Erhvervslivet har selv været en af de største motorer bag forummet, som skal sikre, at man stadig tænker på Fredericia som “hjertet af Danmark”, når det kommer til den grønne omstilling og fremtidens brændstoffer.
- Heldigvis arbejder alle virksomheder i Fredericia med omkring det her, og alle ved, at vi er afhængige af hinanden, siger David Mogensen.
Fremtidens brændstoffer
Grønne brændstoffer fremstilles af grøn strøm og kulstof, som genanvendes fra anden brug, for eksempel fra biomasse eller fanget CO2. Det er derfor særligt relevant at tale om industrielle symbioser, fortæller Tue Damsø, projektleder for DK2020 og seniorkonsulent hos Concito.
- Først og fremmest er erhvervet en af de store udledningskilder, også i Fredericia, men samtidig er det tydeligt, at vi får brug for blandt andet de grønne brændstoffer, og de skal også produceres. Derfor har vi både en udfordring og en mulighed i erhvervet, fortæller Tue Damsø.
Industrielle symbioser gør det muligt at fx indsamle CO2 fra en produktion, som derefter kan indgå som en afgørende komponent i den efterfølgende produktion af grønne brændstoffer til fx flytrafik eller tung transport.
- Fredericia ligger godt i landet i forhold til både el- og gasforsyningen, og der er gode muligheder for at koble de ting sammen i et punkt, hvor transportkorridorer møder udskibningshavne, store kraftværker og industrier.
Der er dog en udfordring i forhold til at stå med de eksisterende systemer, som er udviklet til nu- og fortidens brændsler, som skal omdannes til et system, der fungerer til fremtidens transport, samtidig med at man skal have et lokalområde til at fungere godt, fortæller Tue Damsø.
- Det er kompliceret. Vi er jo sådan lidt midtvejs på en måde. Fra et helt fossilbaseret system til et, der er uafhængigt af fossile brændstof. Og hvordan vi præcis får bygget den infrastruktur op, imens vi er i den, er jo en af de store udfordringer, vi står med, siger han.
Til fælles fordel
Mens man i Fredericia har et stort fokus på energi og grønne brændstoffer, mener Tue Damsø, at alle kommuner med fordel kan se på, hvordan man med hjælp fra industrielle symbioser kan binde kommunens erhvervsliv sammen i den grønne omstilling.
- Når man taler om industrielle symbioser, er det meget kontekstspecifikt. Du bliver nødt til at se på de forskellige input og hvilke store spillere, vi kan koble sammen på en god måde, siger Tue Damsø og tilføjer:
Det gælder ikke kun i forhold til affaldsprodukter og ressourcebehov. David Mogensen påpeger, at de tætte netværk kommer alle til gode i området:
- Vi har et hav af underleverandører, som vi også inviterer ind i netværket. Forummet er derfor også for den lokale smedevirksomhed eller elektrikerfirma. Det er også noget, de følger med i, fordi deres arbejde også er en del af den grønne udvikling, der sker i kommunen.
- Vi tager udgangspunkt i de virksomheder, vi har. Når man går ud og laver forums som dette, skal man gøre det ud fra, hvad der er relevant. Altså, hvad gør en forskel for virksomhederne, men det gælder også om at klæde virksomhederne på i forhold til at kunne se lidt mere, end hvad de selv kan se, siger David Mogensen.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.