De sidste døde mink er nu gravet op
De sidste døde mink er nu gravet op
Mandag formiddag satte Fødevarestyrelsen punktum for det langstrakte arbejde med at grave døde mink op. Det skete, da de sidste mink blev gravet op ved Kølvrå i Viborg Kommune.
Og tidspunktet for opgravningen er helt rigtigt, konstaterede Fødevarestyrelsens indsatschef, Kasper Klintø, mandag morgen.
- Det går planmæssigt. Minkene ligger hele nede i gravene og er ikke gået i yderligere opløsning. Efter en veterinær vurdering er der ingen levende coronavirus i dem efter et halvt år. Så vi har fjernet kilden til forureningen, sagde Kasper Klintø.
Flere end 15 millioner danske pelsdyr i bure måtte lade livet før tid, da regeringen i efteråret besluttede, at alle mink i Danmark skulle aflives. Kort efter blev en stor del af minkene gravet ned ved Kølvrå og Nørre Felding i hhv. Viborg og Holstebro kommuner.
Borgerne i de berørte områder har måttet stå ærgerligt meget igennem, og jeg er lettet over, at tidsplanen holdt, og at lugtgenerne trods sommervarmen var mindre end frygtet.
Dyrene blev gravet ned på militære arealer, fordi der ikke var kapacitet på forbrændingsanlæggene til at brænde så mange mink.
Jord med minksaft gravet op
I alt 13.000 ton mink blev i november gravet ned i Kølvrå og Nørre Felding. Senere blev det efter lokale protester besluttet, at minkene skulle graves op igen og brændes. Men først, når der med sikkerhed ikke længere var levedygtig coronavirus i dem.
Sammen med minkene har Fødevarestyrelsen opgravet en del jord og sand, som indeholder "minksaft" fra de døde dyr.
- Arbejdet med at fjerne jord fortsætter sideløbende den næste måned, hvor vi analyserer jorden og beslutter eventuelle yderligere foranstaltninger, sagde Kasper Klintø.
Også fødevareminister Rasmus Prehn (S) glæder sig over, at arbejdet i Kølvrå og Sønder Felding er slut, sagde han søndag i en pressemeddelelse.
- Borgerne i de berørte områder har måttet stå ærgerligt meget igennem, og jeg er lettet over, at tidsplanen holdt, og at lugtgenerne trods sommervarmen var mindre end frygtet, tilføjede ministeren.
Arbejdet med at grave mink op begyndte i maj. Først fjernede man minkene fra jorden ved Nørre Felding. Derefter gik man i gang i Kølvrå.
Hurtigt blev beboere i nærheden af minkgravene dog bekymrede for miljøet og især vandmiljøet. Med minkenes forrådnelse frygtede man, at skadelige stoffer som ammonium og fenoler ville sive ned i jorden og forurene miljøet.
Det koster det
- Prisen for erstatning til minkavlerne for deres døde dyr kan ende på op til 18,8 mia. kr. Det er resultatet af en politisk aftale fra januar 2021.
- Af pengene går 1,8-2,8 mia. kr. i direkte erstatning for de mink, der blev aflivet i 2020 uden at blive pelset.
- Derudover giver staten 8,9 mia. kr. i erstatning for tab af de penge, som minkavlerne kunne have tjent i fremtiden, og for minkavlernes anlæg.
- Der er desuden afsat 1,5-2,7 mia. kr. til nedrivning af produktionshaller og såkaldt retablering.
- Der afsættes 3-4 mia. kr. til brancher, som er afhængige af minkavlernes forretning. Det er fodercentraler, pelserier, auktionshuse og transportvirksomheder.
Kilde: Erhvervsministeriet
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.