De fleste børn og unge skal i skole hver anden uge efter påske
De fleste børn og unge skal i skole hver anden uge efter påske
Et bredt flertal i Folketinget landede omkring midnat en aftale om genåbning de kommende uger. Den betyder blandt andet, at de fleste børn og unge i et vist omfang skal tilbage i skole og på uddannelser efter påske.
Skoler og uddannelser i kommuner med særligt høj incidens vil dog fortsat ikke få lov at åbne, fremgår det af aftaleteksten.
Ud over den gældende åbning i grundskolen åbnes for, at 5.-8. klasse kan vende tilbage med 50 pct. fysisk fremmøde (det vil sige hver anden uge) i det meste af landet.
Ud over den gældende åbning på ungdoms- og voksenuddannelser åbnes for, at eleverne her kan vende tilbage hveranden uge. På de videregående uddannelser kan afgangsstuderende på uddannelser med mange praksiselementer vende tilbage hveranden uge. Resten kan vende tilbage med 20 pct. fysisk fremmøde med særlig prioritering af førsteårsstuderende.
Fleksible modeller
Når alle over 50 år og sårbare er blevet tilbudt vaccine, er det udgangspunktet, at skoler og uddannelser må åbne fuldt ud. Indtil da vil aftalepartierne vurdere hveranden uge, om der er grundlag for at få endnu flere børn og unge fysisk tilbage.
Der overvejes fleksible modeller, fx med fokus på udendørs aktiviteter, forskudt fremmøde, delt fysisk undervisningstid og lignende, ligesom der også overvejes regionale og lokale modeller.
Alle Folketingets partier undtagen Nye Borgerlige er med i aftalen, der også omfatter en langsigtet plan for genåbningen, åbning af liberale erhverv og andet.
De liberale serviceerhverv må genåbne 6. april med krav om mundbind mv. og coronapas, når det er klar. Fra 13. april må almindelig handel i indkøbscentre mv. på under 15.000 kvm genåbne med diverse krav. Indkøbscentre, stormagasiner, arkader med videre i kommuner med særlig høj incidens er undtaget.
Løbende tilpasning i offentlig indsats
De øvrige nuværende restriktioner forlænges til og med 20. april.
Fra 21. april åbnes - med coronapas - for udendørs servering på restauranter og cafeer mv., museer, kunsthaller og biblioteker.
For den øvrige offentlige sektor, fx socialområdet, beskæftigelsesindsatsen, tilsyn med videre vil "regeringen løbende foretage nødvendige tilpasninger", og det samme gælder den offentlige transport.
De fleste restriktioner vil blive ophævet, når alle over 50 år er vaccineret. Det ventes at ske i maj.
Indtil da vil restriktioner gradvist blive udfaset i faser hver 14. dag. Det vil ske efter en faglig vurdering af udviklingen i smitte og nyindlæggelser.
Det vil i vidt omfang betyde et normaliseret Danmark i slutningen af maj. Den store forårsåbning kræver dog, at vaccinerne bliver leveret i det forventede tempo.
Tre kommuner med særlige regler p.t.
Den seneste ændring i børnenes fremmøde er netop trådt i kraft mandag.
Her er der kun fuldt fremmøde for alle elever i folkeskolen og på ungdomsuddannelser på Bornholm og landets andre ikke-brofaste øer.
Aafgangselever i folkeskolen og på ungdomsuddannelser i hovedstadsområdet er blevet opgraderet fra én dags ugentligt fremmøde udendørs til 50 procents fysisk fremmøde.
Det gælder dog ikke i Brøndby, Albertslund og Høje-Taastrup, fordi smittetallene her er for høje. I de tre kommuner er eleverne fra 5. klasse og op kun i skole én dag om ugen, og det samme gælder eleverne på ungdomsuddannelserne.
Se aftalen.
De vigtige datoer
Genåbningen kommer til at finde sted i faser med 14 dages intervaller. Læs her, hvad der forventes at kunne åbne i forlængelse af den genåbning, der finder sted efter påske 6. april.
- Fra 21. april åbnes:
De store indkøbscentre og stormagasiner for almindelig handel med videre.
Desuden åbnes – med coronapas – udendørsservering på restauranter og caféer med videre, museer, kunsthaller samt biblioteker.
Desuden åbnes uden coronapas for indendørs idræt i organiseret regi for børn og unge under 18 år.
- Fra 6. maj åbnes:
Indendørs servering - med coronapas - på restauranter og caféer med videre, konferencer, spillesteder, teatre, og biografer og lignende øvrige lokaler, hvor der udøves kulturaktiviteter.
Desuden åbnes – med coronapas – for indendørs idræt for voksne over 18 år.
Sundhedsmyndighederne skal desuden overveje, om anbefalingerne vedrørende hjemmearbejde kan lempes.
- Fra 21. maj åbnes:
Resterende idræts-, fritids- og foreningsaktiviteter, som ikke er åbnet i forrige faser, åbnes med coronapas. Desuden åbnes indendørs faciliteter i forlystelsesparker, zoo med videre og legelande. Desuden daghøjskoler og aftenskoler, alt med coronapas
Når de ældste og sårbare borgere samt borgere over 50 år, der ønsker det, har fået første stik med vaccination mod coronavirus:
Risikoen for dødsfald og overbelastningen af sundhedsvæsnet som følge af corona vil falde meget markant, og samfundet kan genåbnes.
Dog vil der forventeligt stadig gælde restriktioner i forhold til arrangementer med risiko for superspredning, herunder større arrangementer og natteliv, rejserestriktioner samt generelle smitteforebyggende tiltag.
Kilde: Regeringen, Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.