Kommunen.dk
MENU

Dansk Folkeparti jagter den første borgmesterpost

I 2013 var to DF’ere tæt på at blive borgmestre, men lokallister spændte ben for dem. I år forsøger de igen, og forholdet til socialdemokraterne kan blive afgørende.

Dansk Folkeparti jagter den første borgmesterpost

I 2013 var to DF’ere tæt på at blive borgmestre, men lokallister spændte ben for dem. I år forsøger de igen, og forholdet til socialdemokraterne kan blive afgørende.
Mikkel Dencker er én af de to DFere, der kan snuppe en borgmesterpost ved valget til november. Foto: Johannes Baunsgaard Lange.
Mikkel Dencker er én af de to DF'ere, der kan snuppe en borgmesterpost ved valget til november. Foto: Johannes Baunsgaard Lange.

Det havde været en lang og hektisk dag for Mikkel Dencker (DF). Men det var med en god fornemmelse i maven, at han på valgnatten i 2013 trådte ind til konstitueringsforhandlingerne i Hvidovre. Hans parti var gået fra tre til fem mandater og var nu det næststørste parti, og blå blok inklusive Hvidovrelisten havde flertal i det nye byråd. Derfor troede han på, at han kunne blive Dansk Folkepartis første borgmester.

Men som timerne gik, måtte Mikkel Dencker sande, at det ville blive svært. Hvidovrelisten ville selv have borgmesterkæden. Forhandlingerne brød sammen.

Imens sad hans partifælle René Christensen og forhandlede i Guldborgsund. Han havde fået klart flest personlige stemmer i kommunen, og støtten til Dansk Folkeparti var næsten fordoblet. Men heller ikke på Falster kunne man erobre borgmesterposten, som igen gik til Guldborgsundlisten.

“Hvis Dansk Folkeparti kan drive en kommune effektivt og omsætte politik til virkelighed, så viser de sig som et seriøst parti, der er kommet langt siden dengang, Poul Nyrup Rasmussen sagde, de ikke var stuerene.”

 Det var jeg voldsomt skuffet over. Det var hårdt, da jeg bagefter kunne se, hvor flot et valg jeg selv havde haft, og måtte forklare mine støtter, hvorfor det ikke blev mig,” siger René Christensen.

I dag sidder Mikkel Dencker på sit kontor i Provianthuset ved Christiansborg. Han har netop lagt sidste hånd på den fællesbrochure, som Dansk Folkeparti skal dele ud til vælgerne i Hvidovre til kommunalvalget i november. Han læner hovedet bagover i stolen og konstaterer, at det er med blandede følelser, når han tænker på det forrige valg:

“Selvfølgelig var jeg skuffet. Vi havde arbejdet hårdt for at nå et bestemt mål, og det lykkedes ikke. Men man får ikke altid det, man vil have. Sådan er politik,” siger Mikkel Dencker.

Det kommunale halter

Dansk Folkeparti endte med at stå med 255 mandater rundt i landet og blev Danmarks tredjestørste parti på kommunalt plan. Alligevel udmøntede det sig ikke i en borgmesterpost. Noget, som er sigende for partiet, der på trods af at være landets næststørste på landsplan har haft svært ved at omsætte støtten til borgmesterposter.

Professor i statskundskab ved Syddansk Universitet Robert Klemmensen mener, at en borgmesterpost vil være en stor symbolsk sejr for det 22 år gamle parti.

“Det giver selvfølgelig magt og prestige til partiet, men endnu vigtigere er, at det så kan blive et billede på, at Dansk Folkeparti er blevet et mere ‘normalt’ parti. At de nu appellerer til en bred del af befolkningen,” siger Robert Klemmensen.

Han tror, at Dansk Folkeparti endnu ikke har opnået stor succes lokalt, fordi partiet har opstillet svage kandidater i flere kommuner, hvor møg-sager og kontroversielle udtalelser har overskygget den førte politik. Samtidig har Venstre og Socialdemokratiets lokale afdelinger stået stærkt og tilpasset deres politik til lokalområdet.

"At få borgmester­posten er den eneste plan, der er lige nu. Det er det, vi kæmper for lokalt. Især fordi vi kom så tæt på i 2013.”

 Der har ikke nødvendigvis været plads til stemmer på Dansk Folkeparti der, hvor man kunne tro de ville stå stærkt. Eksempelvis på den københavnske vestegn, hvor man kan forestille sig, at indvandringsdebatten fylder meget. Her stemmer man på Socialdemokratiet, fordi det lokale parti giver vælgerne det, de vil have,” forklarer Robert Klemmensen.

Flere eksperter udråber Mikkel Dencker og René Christensen til at være Dansk Folkepartis stærkeste kandidater sammen med Jens Henrik Thulesen Dahl fra Assens.  Og drømmen lever videre hos dem begge.

“At få borgmesterposten er den eneste plan, der ligger lige nu. Det er det, vi kæmper for lokalt. Især fordi vi kom så tæt på i 2013,” siger René Christensen, der ligesom Mikkel Dencker er parat til at opgive sit sæde i Folketinget for at blive borgmester.

Et parti i udvikling

Det vil virke som en blåstempling af partiet, hvis både vælgerne og de andre partier betror dem nøglerne til rådhuset, mener Robert Klemmensen.

“Hvis Dansk Folkeparti kan drive en kommune effektivt og omsætte politik til virkelighed, så viser de sig som et seriøst parti, der er kommet langt siden dengang, Poul Nyrup Rasmussen sagde, de ikke var stuerene,” siger han.

Partiet skal opstille kandidater med kvalitet, der kan omsætte det nationale partis politik til konkrete tiltag, der har betydning for borgerne, hvis de skal gøre sig forhåbninger om at komme til tops i en kommune, tilføjer han.

“Under sidste valg fik man startet en værdipolitisk debat omkring svinekød i de offentlige institutioner i Hvidovre. Her tog man moderpartiets holdninger og forankrede dem i noget lokalt. Det gav stemmer på valgdagen,” siger Robert Klemmensen.

Værdipolitikken har stadig højeste prioritet for Mikkel Dencker. Han går blandt andet til valg på at lave et forbud mod, at offentligt ansatte må bære religiøs eller politisk beklædning på arbejde.

“Vores tiltag tager fat på en samfundsudvikling, som vi synes er meget vigtig at påvirke, nemlig en stigende islamisering i vores lokalsamfund,” siger han.

De to kandidater har ikke tænkt sig at ændre på noget i deres valgkamp i forhold til sidste valg. De ved begge, at det hele står og falder med forhandlingerne om konstituering. Derfor tør Mikkel Dencker ikke tro blindt på, at han kan blive borgmester i denne omgang:

“Vores forhold til Hvidovrelisten er ikke blevet bedre siden sidste valg, så jeg er forberedt på, at det nok ikke kommer til at ske til dette valg. Men det er en drøm for mig at blive borgmester, og jeg vil tage det som den største ære,” siger han.

Nye alliancer

Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti på Christiansborg er begyndt at nærme sig hinanden på områder som udlændinge- og integrationspolitikken. Hvad der før kunne beskrives som en politisk tvekamp om vælgernes gunst, ligner nu mere en mulighed for samarbejde. Flere politiske observatører er derfor spændte på at se, om den strategi, man er vidne til i Folketinget, vil blive ført over i kommunerne.

Tilbage i 2013 endte Mikkel Dencker og resten af Dansk Folkeparti med at indgå en konstitueringsaftale med Socialdemokratiet. Det gav en socialdemokratisk borgmester, en viceborgmesterpost til Mikkel Dencker og mest mulig indflydelse til Dansk Folkeparti.

René Christensen valgte derimod at undgå forhandlinger med socialdemokraterne på valgnatten. Han stolede ikke på, at de ville indgå i en konstituering.

“Vi havde haft et kanon folketings- og europaparlamentsvalg. Men dengang var der stor konkurrence med Socialdemokratiet på landsplan. Jeg tror, de har tænkt over, hvorfor skulle de forære os den første borgmesterpost?,” siger han.

Men netop Socialdemokratiet kan ifølge Robert Klemmensen blive afgørende for Dansk Folkepartis muligheder for at vinde en borgmesterpost.

“De vil kunne danne stærke konstitueringer i nogle kommuner, og det vil være oplagt for Dansk Folkeparti at gå efter borgmesterposten i de områder,” siger Robert Klemmensen.

René Christensen påpeger, at de to partier har fået et godt forhold til hinanden i hans hjemkommune. Han beskriver det som et ligeværdigt samarbejde, hvor de blandt andet har lavet budgetaftale udenom den siddende borgmester.

“Jeg håber, dette samarbejde kan fortsætte, for vi er enige på rigtig mange områder, og begge partier ønsker at skabe de bedste rammer for, at Guldborgsund kan udvikle sig,” siger René Christensen.

Jagt på gyldne kæder

To DF'ere stiler mod borgmesterposter

Mikkel Dencker

  • Født i 1975 på Frederiksberg
  • Medlem af byrådet i Hvidovre siden 1998
  • 1. viceborgmester i Hvidovre siden 2014
  • Medlem af Folketinget siden 2001, formand for Folketingets Energi-, Forsynings- og Klimaudvalg siden august 2017

René Christensen

  • Født i 1970 i Nykøbing Falster
  • Uddannet automekaniker
  • Medlem af byrådet i Guldborgsund siden 2006
  • 1. viceborgmester i Guldborgsund siden 2014
  • Medlem af Folketinget siden 2008, finansordfører siden 2013

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR