Kommunen.dk
MENU

Danmark opleves fortsat som mindst korrupt

Sjette år i træk topper Danmark liste over mindst korrupte lande. Ikke fordi der ikke er korruption, men det er meget værre andre steder, siger seniorrådgiver.

Danmark opleves fortsat som mindst korrupt

Sjette år i træk topper Danmark liste over mindst korrupte lande. Ikke fordi der ikke er korruption, men det er meget værre andre steder, siger seniorrådgiver.
  Danmark er det land i verden, hvor udenlandske forretningsfolk oplever mindst korruption i den offentlige sektor. Norge er nummer fire på listen, mens Sverige er på en delt sjetteplads.
  Danmark er det land i verden, hvor udenlandske forretningsfolk oplever mindst korruption i den offentlige sektor. Norge er nummer fire på listen, mens Sverige er på en delt sjetteplads.
Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
30. jan. 2024
RITZAU

Penge i hånden til politimanden, der har stoppet bilisten for at køre for stærkt. En gave til de statslige ansatte, der vælger, hvem der skal ombygge skolen. En bestyrelsespost i den virksomhed, som fik glæde af den førte politik.

Korruption tager forskellige former og rammer over hele verden, men det sker i mindre grad i Danmark end andre steder.

For sjette år i træk topper Danmark i hvert fald den årlige liste fra organisationen Transparency International, der opgør niveauet af oplevet korruption blandt 180 lande over hele verden.

- Jeg tror, at mange danskere er glade for, at de ikke skal have penge med, når de skal til lægen eller indskrive et barn i institution, siger formand for organisationens danske afdeling Jesper Olsen.

Opgørelsen bygger på spørgeskemadata fra investorer, forretningsfolk og markedsanalytikere. De forholder sig til, hvordan de oplever niveauet af korruption i den offentlige sektor i en række lande.

Her er Danmark altså blandt de mindst korrupte lande. Hvorfor det er tilfældet, kan der ikke gives et enkelt svar på. Det siger Mette Frisk Jensen, der er seniorrådgiver ved Aarhus Universitet og har skrevet en bog om korruption.

Vi har taget korruption alvorligt

Noget hænger sammen med, at Danmark på et tidligt tidspunkt har taget korruption alvorligt, og at man har opbygget en retsstat.

- Man har etableret uafhængige juridiske institutioner, som gør, at man kan bekæmpe korruption. Det kan vi se i dag, er helt afgørende for de lande, som har et relativt lavt korruptionsniveau, siger hun.

Et andet vigtigt aspekt i Danmark er, at ansatte rekrutteres på baggrund af kvalifikationer, og at der er en form for gennemsigtighed i forvaltningen. I hvert fald i langt større grad end i lande i den anden ende af listen.

Landene får en score mellem 1 og 100. Jo højere tal, jo mindre korrupt anses landet for at være blandt de adspurgte i undersøgelsen.

I toppen af listen over de mindst korrupte lande ligger Danmark, Finland og New Zealand med henholdsvis 90, 87 og 85 point.

Ikke pletfri - bare værre andre steder

Mette Frisk Jensen peger på, at førstepladsen ikke hænger sammen med, at der ikke er korruption i Danmark.

- Grunden til, at vi får den, er, at det er meget værre i hovedparten af den øvrige verden. Det triste budskab fra indekset er, at det synliggør, hvor stort et problem der er i hovedparten af verden.

- Det er Nordeuropa, Australien, New Zealand, Canada og til dels USA, der er undtagelsen. Det lave korruptionsniveau er undtagelsen, og det er det triste budskab fra opgørelsen, siger hun.

Jesper Olsen fra Transparency International advarer imod, at Danmarks gode placering ikke bliver en sovepude.

Der er andre undersøgelser, hvor man spørger danskerne selv, der peger på et vist niveau af korruption, fortæller han.

- Når Eurostat (EU's statistiske kontor, red.) spørger danskerne, om de har oplevet korruption, så er der nogle få procent, der svarer, at det har de. Det er ikke store tal, men det er nok til, at vi ikke bare kan negligere problemet, siger han.

Partistøtte et ømt punkt

Et af de områder, der ifølge formanden trænger til mere gennemsigtighed, er støtten til politiske partier.

- Danmark er et af de få lande i Europa, hvor der ikke er åbenhed om privates partistøtte. Hvis beløbet er under 20.000 kr., så skal man ikke offentliggøre, hvem der har givet beløbet. Hvis det er over 20.000 kr., så skal man ikke fortælle, hvor stort beløbet egentligt er. Det gør det svært at gennemskue, hvordan de politiske partier finansieres, siger Jesper Olsen.

Det lande, hvor det oplevede niveau er korruption er højest, er Somalia med en score på 11.

Fakta om opgørelsen

  •  Organisationen Transparency International udgiver hvert år et korruptionsindeks.
  • Her bliver 180 landes niveau af korruption i den offentlige sektor vurderet.
  • Opgørelsen bygger på spørgeskemadata fra internationale forretningsfolk.
  • De forholder sig til, hvordan de oplever niveauet af korruption i de enkelte lande.
  • Eksempelvis omfanget af bestikkelse og brug af offentligt embede til egen vinding.
  • Landene får en score fra 1 til 100. Jo højere tal, jo mindre korrupt anses landet.
  • De mindst korrupte lande er: Danmark (90), Finland (87) og New Zealand (85).
  • De mest korrupte lande er: Sydsudan, Syrien og Venezuela (13) samt Somalia (11).

Kilde: Transparency International.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR