Kommunen.dk
MENU

Coronahjælp til sårbare børn og voksne

Voldsofre, hjemløse og sårbare børn får nu politisk hjælp gennem viruskrisen. Blandt andet åbnes for besøg på botilbud. Men det er for tidligt, lyder kritikken.

Coronahjælp til sårbare børn og voksne

Voldsofre, hjemløse og sårbare børn får nu politisk hjælp gennem viruskrisen. Blandt andet åbnes for besøg på botilbud. Men det er for tidligt, lyder kritikken.
Billede

Sårbare børn og voksne er hårdt ramt af coronakrisen og dens begrænsninger i forhold til socialt samvær, som for mange medfører isolation og ensomhed.

Derfor kommer Folketingets partier nu med en håndsrækning til disse grupper. Det sker ved at afsætte 215 mio. kr. til forskellige tiltag. Pengene skal blandt andet gå til mennesker med handicap, hjemløse, voldsofre og mennesker med misbrug og psykiske lidelser.

Derudover er der indgået tre partnerskaber med forskellige aktører, som skal følge udviklingen for de udsatte grupper under krisen. Sidstnævnte igangsættes, i erkendelse af at problemerne på området ikke er løst endnu. Det siger social- og indenrigsminister Astrid Krag (S).

- Det er jo desværre ikke sådan, at alle de særlige tiltag, der er sat i søen for at begrænse coronasmitte, er overstået.

- Tværtimod er der en del af de allermest sårbare grupper, som kommer til at leve med en forandret hverdag lang tid endnu, siger hun.

Nye forhold vækker bekymring

I organisationen Børn, Unge & Sorg oplever direktør Preben Engelbrekt, at der er kommet øget efterspørgsel og nye behov som følge af udbruddet med coronavirus i Danmark. Han er glad for hjælpen, men mener, der er brug for mere.

- Vi er rigtig glade for denne her pakke, og den er et vigtigt skridt på vejen. Men vi må også være åbne om, at den sociale sektor stadigvæk bløder.

- Det øgede behov, der er for de sociale organisationer i denne tid, kan ikke mødes af tilsvarende øgede ressourcer, siger han.

Partierne er også enige om at lempe restriktionerne på besøg på botilbud og anbringelsessteder.

I stedet for et besøgsforbud, som det er tilfældet i dag, bør udendørs besøg fra én til to af de nærmeste pårørende tillades. De nye besøgsforhold vil først gælde efter drøftelser med sundhedsmyndighederne. Indtil da vil de nuværende restriktioner gælde, oplyser Social- og Indenrigsministeriet.

Alligevel er man i kommunerne bekymrede for udsigten til, at besøg bliver tilladt igen. Formand for KL's socialudvalg, Thomas Adelskov (S), undrer sig over, at der ikke følger nogle præcise anvisninger og retningslinjer med offentliggørelsen af aftalen.

Han frygter, at det bliver den enkelte medarbejder på den enkelte institution, som kommer til at stå med ansvaret for at definere rammerne.

- Vi er utrygge ved det, fordi her er tale om rigtig svage borgere, der er i risiko for at blive ramt af coronavirus.

- Og vi er utrygge ved, at vi får corona ind på vores steder, for vi har kæmpet for at holde det ude, siger Thomas Adelskov.

Gambler med sikkerheden

Bekymringen mærkes også hos fagforeningen Socialpædagogerne. Ifølge formand Benny Andersen burde man slet ikke åbne for besøg endnu. For man 'gambler' med borgernes og de ansattes sikkerhed, siger han.

- Jeg gruer for, hvis smitten kommer indenfor på et botilbud enten ved smitte fra en borger eller personale, for så er vi jo på herrens mark, fordi det er personalet, der er tæt på de her borgere, siger Benny Andersen.

Ifølge social- og indenrigsministeren skal de nye restriktioner tilrettelægges, så der er mindst mulig smitte.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR