Corona sætter psykiske tommelskruer på unge
Corona sætter psykiske tommelskruer på unge
Coronapandemien rammer et stort antal unge kvinder hårdt psykisk. Det viser en ny undersøgelse fra Psykiatrifonden i forbindelse med kampagnen 'Sig det højt' blandt unge kvinder i alderen 16-24 år.
Cirka 60 pct. er mere bekymrede, end de plejer at være, og 50 pct. er mere urolige end normalt.
Alligevel taler mange ikke med deres nærmeste om de nye svære ting i deres liv. Hver fjerde i undersøgelsen siger, at de sjældent eller aldrig deler nederlag og sorger med deres forældre og næsten hver femte heller ikke med vennerne. Samtidig viser undersøgelsen, at corona-krisen for over 55 pct. af de unge kvinder betyder, at de føler sig mere alene end ellers.
Coronaen bliver så et ekstra tryk i en livsperiode, hvor man har særligt meget brug for vennerne til at spejle sig i.
'Opsigtsvækkende'
Signe Bjerregaard er børne- og ungepsykolog i Psykiatrifonden og kalder undersøgelsen opsigtsvækkende.
- Vi har en bekymret, urolig generation af unge kvinder, som føler sig meget alene, og hvor coronaen påvirker deres mentale helbred, siger hun.
- De unge generationer har i forvejen mange udfordringer. Coronaen bliver så et ekstra tryk i en livsperiode, hvor man har særligt meget brug for vennerne til at spejle sig i.
Hun fæstner sig især ved, at så mange af de unge ikke taler med deres nærmeste om det.
- Vi kan endnu ikke fjerne corona. Men vi kan turde tale om de svære ting og ikke være så bange for at belemre andre eller vise svaghed. Når man snakker om det, er det med til forhindre, at den dårlige trivsel udvikler sig. Nogle af ens bekymringer fordamper, når man deler dem, siger Signe Bjerregaard.
Der bliver travlt
Dansk Psykolog Forenings formand, Eva Secher Mathiasen, forudser en travl tid ovenpå coronaen.
- I kriser som denne med en slags undtagelsestilstand så får de, som har det svært, det værre, og de lidt skrøbelige får det sidste puf i den gale retning, siger hun.
Coronaen er benzin på alle de dårlige mentale motorer
Hun peger på, at mange unge kvinder normalt holder sig i gang med nogle ting, som nu alle er sat på pause.
- Denne tid indeholder alle de angstfremkaldende elementer: frygt for samfundet, for de andre, for fremtiden, for økonomi, uddannelse og job. Oveni så også skyld og skam for at kunne komme til at smitte nogen.
- Coronaen er benzin på alle de dårlige mentale motorer, siger hun.
Om undersøgelsen
- 1.020 kvinder har besvaret undersøgelsen i perioden 29. april-14. maj 2020.
- Deltagerne er i alderen 16 til 24 år.
- De fleste (over 70 pct.) er studerende eller skoleelever.
- Cirka 15 pct. arbejder (de fleste ufaglærte).
- Fem pct. er ledige.
Kilde: Psykiatrifonden
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.