Kommunen.dk
MENU

Byrådsmedlemmer chikanerer hinanden

Chikanen lever i bedste velgående i landets byråd. Mere end hver fjerde fortæller til Kommunen, at de har oplevet at blive chikaneret  af andre byrådsmedlemmer.

Byrådsmedlemmer chikanerer hinanden

Chikanen lever i bedste velgående i landets byråd. Mere end hver fjerde fortæller til Kommunen, at de har oplevet at blive chikaneret  af andre byrådsmedlemmer.
Illustration: Jenz Koudahl
Illustration: Jenz Koudahl

Perfide kommentarer, mobning og kønsdiskrimination. 26,5 procent af byrådsmedlemmerne rundtom i de danske byråd fortæller, at de har været ude for chikane fra andre byrådsmedlemmer. Og det er ikke småting, de beretter om, når arbejdsmiljøet i byrådene beskrives.

Det viser en ny undersøgelse, Kommunen har foretaget blandt 597 byrådsmedlemmer. Her svarer 26,5 procent, at de har oplevet at blive chikaneret af andre byrådsmedlemmer. Samtidig viser undersøgelsen, at 43,2 procent har oplevet at blive chikaneret af borgere i deres byrådsarbejde.

Særlig personer fra de små partier og yderfløjene oplever chikane fra andre byrådsmedlemmer. Det kan skyldes, at man står mere alene i et lille parti, end man gør, når man er en del af en byrådsgruppe, forklarer lektor ved UCSJ og psykolog Jonatan Kolding Karnøe, der er forfatter til bogen Politisk Psykologi:

- I større grupper føler vi os gerne støttet af de andre, vi er i gruppe med. Så er det nemmere at forsvare sig og overleve chikane eller negativ adfærd, end hvis man står alene, siger han.

Sammenligner man med arbejdsmiljøet udenfor rådhusenes tykke vægge, ser resultaterne ganske anderledes ud. En undersøgelse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser nemlig, at knap hver 4. kvinde har været udsat for sexchikane, mobning, vold og/eller trusler om vold på jobbet indenfor det seneste år, mens det blandt mændene er knap 16 procent.

I byrådene er det 32,8 procent af kvinderne, der har været udsat for chikane, mod 23,2 procent af mændene.

Og tallene for chikane i byrådene ligger højt, fortæller Ulrik Kjær, professor ved Institut for Statskundskab på SDU.

- Når cirka en fjerdedel har oplevet det her, så vil mange nok sige, at det er højt, hvis man sammenligner det med almindelige arbejdspladser. Hvis det var sådan her på en almindelig arbejdsplads eller i en forening, så ville man se nærmere på, hvad man kan gøre for at undgå det, siger han.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR