Bornholm genåbner og skal lære os om virus
Bornholm genåbner og skal lære os om virus
På Bornholm er der glæde over, at man på grund af lave smittetal får lov til at åbne store dele af samfundet.
- Vi er rigtig glade for, at vi kan åbne op, siger Thomas Thors (S), der er borgmester for Bornholms Kommune.
Hvor det for Bornholmerne mest handler om glæde ved, at man igen kan komme til frisør. Samt at børn og unge kan komme tilbage i skolen, så handler det for forskerne og regeringen også om at få data og erfaringer til, når resten af landet skal genåbnes.
Men det er ikke sikkert, at alle de data man kan få fra Bornholm-åbningen, kan bruges en til en på beregninger i forhold til resten af landet.
Det er altid godt med data, men der er for få smittede på Bornholm til, at man nok kan bruge dem alle.
Sådan lyder det fra Kim Sneppen, der er professor i biokompleksitet, ved Niels Bohr Instituttet.
- Det er altid godt med data, men der er for få smittede på Bornholm til, at man nok kan bruge dem alle, siger han.
En ting man dog muligvis kan bruge data fra Bornholm til, er at se, hvordan den britiske mutation spreder sig blandt børn.
- Den gamle coronavirus spreder sig ikke ret meget blandt børn i skolen, men det er der noget, der tyder på, at den nye mutation gør, siger han.
Det har man for eksempel kunne se ved den seneste tids udbrud i Kolding. Men det er endnu alt for tidligt at sige noget med sikkerhed.
Også Statens Serum Institut ser frem til at høste data og erfaringer fra Bornholm.
- De data, man især kan bruge fra Bornholm, er, om hvordan man får testkapaciteten op, og om hvordan befolkningen tager imod at skulle testes så meget, siger Henrik Ullum, der er direktør i Statens Serum Institut.
Et glemt butikscenter
For befolkningen på Bornholm er der dog mere jordnære udfordringer end at skaffe data, som kan gøre forskerne klogere på corona.
Der er for eksempel ikke nok busser til, at alle gymnasieelever kan komme i skole på samme tid - med de nye afstandskrav.
Og i Snellemark Centret i Rønne ligger der tre butikker, hvor der ikke er adgang fra gaden, og som ikke sælger essentielle varer.
De må ikke åbne, fordi de ligger i et center. Ingen der kender centret vil dog kalde det et storcenter, forklarer Thomas Thors.
- Jeg tror ikke, der har været nogen ond mening, jeg tror bare, at vi er blevet glemt. Statsministeren ved nok ikke, at der ligger et lille center i Rønne, siger Sanne Juul Koefoed, som er medejer af den ene af de tre butikker.
Og hun er godt træt af, at hun ikke må åbne.
- Jeg har ringet rundt til alle og snakket med så mange søde mennesker, og er blevet sendt forkerte steder hen, siger hun.
Men efter at have snakket med Bornholms borgmester, Thomas Thors, tror hun nu på, at de tre butikker muligvis kan få hjælp.
Borgmesteren oplyser over for Ritzau, at der bliver rettet henvendelse til Erhvervsministeriet mandag om centret.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.