Kommunen.dk
MENU

Bofællesskaber gavner udkanten

Aldrig har antallet af borgere, der bor i bofællesskaber, været så højt. Og særlig yderkommunerne, der ellers kæmper med at tiltrække højtuddannet arbejdskraft, kan få noget ud af den nye tendens. 

Bofællesskaber gavner udkanten

Aldrig har antallet af borgere, der bor i bofællesskaber, været så højt. Og særlig yderkommunerne, der ellers kæmper med at tiltrække højtuddannet arbejdskraft, kan få noget ud af den nye tendens. 
Bofællesskabet Fri og Fro havde først kig på en anden grund i den daværende Tølløse Kommune, men for mange krav fik foreningen bag til at gå til Odsherred Kommune. Foto: Søren Engelbrecht
Bofællesskabet Fri og Fro havde først kig på en anden grund i den daværende Tølløse Kommune, men for mange krav fik foreningen bag til at gå til Odsherred Kommune. Foto: Søren Engelbrecht

En lille dreng kommer hjemmevant traskende henad grusvejen. Han kigger med nysgerrige øjne ind mod huset rundtom hjørnet, men Morten Hylleberg må skuffe ham – hans to børn er ikke hjemme. 44-årige Morten Hylleberg kender godt til drengens målrettede ankomst, for Hylleberg har kendt ham det meste af hans korte liv. De er nemlig begge en del af bofællesskabet Fri og Fro på nordvestspidsen af Sjælland i Odsherred Kommune.

”I vores generelle bosætningsstrategi leder vi efter folk, der ligner os, der i forvejen bor i Odsherred. Vi sætter pris på vores skønne natur og de fællesskaber, som er her i kommunen. Det skal være folk, som kan glide ind i vores samfund. Og lige præcis folk, som bor i bofællesskaber, har mange af de samme værdier - og de søger efter fællesskaber med mange af de samme værdier.”

Fri og Fro – der samtidig er et økosamfund – var en del af startskuddet til tendensen. Allerede i 2001 udarbejdede de den projektbeskrivelse, som blev til virkelighed i 2005. Ifølge Bella Mørch Marckmann, som er adjunkt på Sociologisk Institut, Københavns Universitet, har der de sidste 10-15 år været en stigende interesse for at flytte i bofællesskaber. Der er flere og flere kommuner, som hjælper bofællesskaber med at etablere sig i lige netop deres kommune. Men til forskel fra kollektivbevægelsen i 1970’erne er der i dag større fokus på praktiske fordele, bæredygtighed og mulighed for nære sociale relationer udenfor storbyerne.

- Der er egentlig mange, som gerne vil flytte ud på landet, men de holder sig tilbage af frygt for at blive isoleret. På den måde kan man sige, at tanken om at flytte ud bliver mindre farlig – bliver mere realistisk – hvis man kan flytte i et bofællesskab i Odsherred med nogle, man er sikker på at have noget til fælles med, siger Bella Mørch Marckmann, som har besøgt en lang række bofællesskaber i forbindelse med sin ph.d.-afhandling om økosamfund som Fri og Fro.

Bella Mørch Marckmann nævner selv Odsherred. De var nemlig hurtige til at øjne potentialet i flere bofællesskaber og greb bolden, da folkene bag Fri og Fro i sin tid præsenterede deres idé. I dag bliver de nævnt af mange som en af de kommuner, der opfordrer bofællesskaber af alle arter til at slå sig ned hos dem. Odsherred nyder godt af den viden og innovationskraft, der i høj grad ankommer med bofællesskaberne, men de lægger ikke skjul på, at det også handler om at gøre op med den affolkning, som yderkommuner i hele landet oplever.

- Det er en måde at skabe tilflytning og skille os ud som kommune. Vi sørger for at skabe en god proces, når folk henvender sig. På den måde er der måske flere, der kan og vil hertil, siger bosætningskonsulent i Odsherred Kommune Marie Juul Madsen.

Natur og fællesskab

Borgmesteren i Odsherred, Thomas Adelskov (S), er ikke i tvivl om, hvorfor netop Odsherred er blevet et af de foretrukne steder for nye kollektiver og bofællesskaber:

- I vores generelle bosætningsstrategi leder vi efter folk, der ligner os, der i forvejen bor i Odsherred. Vi sætter pris på vores skønne natur og de fællesskaber, som er her i kommunen. Det skal være folk, som kan glide ind i vores samfund. Og lige præcis folk, som bor i bofællesskaber, har mange af de samme værdier - og de søger efter fællesskaber med mange af de samme værdier.

Og den strategi er der stor opbakning til i byrådet. Alle partier på tværs af partiskel bakker op om, at der skal flere bofællesskaber til. Fordi de, som bor i bofællesskaberne, både vil det kommunale fællesskab og fordi bofællesskaberne tiltrækker højtuddannet arbejdskraft.

Men tendensen med flere personer i kollektiver og bofællesskaber kan bruges over hele landet - og især i yderkommunerne. Så længe man er ærlig omkring, hvad det er, man kan, og hvad det er, man vil med de personer, der flytter til området.

- Jeg tror ikke, man skal prøve at foregive at være noget, man ikke er. En stor modelfamilie som reklame på busserne i København vil ikke give os noget godt. Vi skal hellere gøre os attraktive som det, vi allerede er - nemlig en kommune med skøn natur og fokus på fællesskaber.

[gallery ess_grid_gal="galleri-karrusel" columns="1" size="medium" ids="54871,54874,54873,54872"]

Stil gerne krav

Det er unægteligt et smukt område. Når solen modner markerne til høst, og havets brusen ligger som et lydtæppe. Havet, der viser sig et nyt sted efter hvert sving og på den anden side af hver bakketop. Gamle kirker og velholdte møller fuldender Morten Korch-idyllen.

- Kan du se den gård derovre? Der blev Grundtvigs mor født, siger Morten Hylleberg med et stort smil. Han var blandt de cirka 25 voksne og 25 børn, som så områdets skønhed og potentiale og indviede bofællesskabet i april 2005, før husene endnu stod færdige. De første år måtte folk tage til takke med skurvogne, mens de fik færdigbygget deres bæredygtige hjem. Halmen skulle ind i væggene, forskellige lerblandinger støbes og solceller installeres på tagene.

”Bofællesskaber kan tilføre ny energi til nogle lokalområder, for der er tale om relativt højt­uddannede med mange ressourcer, og de kan derfor sætte gang i nogle tiltag eller være med til at genoplive noget af det, der findes i forvejen.”

Det var i virkeligheden den gamle Trundholm Kommune – efter kommunalreformen en del af Odsherred Kommune – der hjalp Fri og Fro i gang. Folkene havde inden da talt med den tidligere Tølløse Kommune, men de stillede nogle krav, der ikke matchede Fri og Fros ideer.

I Odsherred stiller man ikke den slags krav.

- Vi er mere optaget af at lytte til, hvad de ønsker, og så se, om vi kan finde steder, hvor det giver mening for dem at slå sig ned. Og det kan også være en udfordring, for nogle har bestemte interesser eller livsanskuelser, og der prøver vi at finde områder i kommunen, hvor det kan lade sig gøre. Der kan også være planmæssige forhold og bygningsmæssige forhold, som man skal være opmærksom på. Og det kan vi hjælpe med i kommunen, siger borgmester Thomas Adelskov.

Men det bør man måske alligevel, lyder det fra Bella Mørch Marckmann:

- Bofællesskaber kan tilføre ny energi til nogle lokalområder, for der er tale om relativt højtuddannede med mange ressourcer, og de kan derfor sætte gang i nogle tiltag eller være med til at genoplive noget af det, der findes i forvejen. Men det er ikke noget, der sker af sig selv, bare fordi der kommer et bofællesskab til lokalområdet. Selvom kommunerne opfordrer folk til at starte et bofællesskab hos dem, så er de nødt til at stille nogle krav om, at hvis kommunen hjælper bofællesskabet, så skal de også gå aktivt ind i lokalsamfundet.

[caption id="attachment_54875" align="alignright" width="323"]Morten Hylleberg var blandt de cirka 25 voksne og 25 børn, som fra starten slog sig ned som Fri og fro i Odsherred Kommune. Foto: Søren Engelbrecht Morten Hylleberg var blandt de cirka 25 voksne og 25 børn, som fra starten slog sig ned som Fri og fro i Odsherred Kommune.
Foto: Søren Engelbrecht[/caption]

Det faldt Morten Hylleberg og hans bofæller helt naturligt at engagere sig i lokalområdet. Han var blandt de Fri og Fro-beboere, der i samarbejde med kommunen og andre lokale kræfter forvandlede en gammel børnehave og skole til et iværksætterhus. Et iværksætterhus, der ifølge Morten Hylleberg i dag har stor tiltrækningskraft.

- Vi har meget, men vi kæmper også for det, siger Morten Hylleberg. Stadig smilende.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR