Kommunen.dk
MENU

Børnefamilier stormer ud af storby-kommuner

Flere familier med små børn flytter væk fra landets største byer end tidligere. Coronakrisen har sat turbo på udviklingen, og familierne flytter længere ud end tidligere.

Børnefamilier stormer ud af storby-kommuner

Flere familier med små børn flytter væk fra landets største byer end tidligere. Coronakrisen har sat turbo på udviklingen, og familierne flytter længere ud end tidligere.
Særligt kommuner omkring København og Aarhus ser voksende tilflytning af børnefamilier. Men de seneste år er familierne også begyndt at flytte længere væk fra de store kommuner.
Særligt kommuner omkring København og Aarhus ser voksende tilflytning af børnefamilier. Men de seneste år er familierne også begyndt at flytte længere væk fra de store kommuner.
Foto: Datawrapper og Mads Jensen,Ritzau Scanpix

Storbyer tiltrækker unge med uddannelser, kultur og natteliv. Men når den rette partner er fundet, og man får børn sammen, går der ikke længe, før de nybagte familier vender snuden mod andre kommuner, hvor pladsen er bedre og huspriserne lavere.

Det viser tal fra Danmarks Statistik, hvor man blandt andet kan se, at børn i 0-4 års alderen og voksne i alderen 25-35 år i stigende grad flytter fra København, Aarhus og Frederiksberg og i lidt mindre grad fra Odense og Aalborg.

Tendensen har været stigende gennem flere år. Sidste år skete der en stor stigning som følge af coronakrisen.

- De forældre og unge, der flytter ud, er typisk sidst i 20’erne eller først i 30’erne. De siver stille og roligt ud i forstæderne eller længere væk, når de vil slå sig ned, siger Hans Thor Andersen, der er forskningschef ved Institut for Byggeri, By og Miljø på Aalborg Universitet.

  De fleste kommuner bliver begejstrede, når der flytter børnefamilier til. Det giver godt nok en økonomisk øretæve i begyndelsen

Han kalder det den klassiske livsfasemodel, som igennem de seneste år igen har fået fodfæste, efter at finanskrisen satte et bump på vejen, hvor folk blev hængende i storbyerne flere år end tidligere.

- Man flytter hjemmefra, og så finder man måske sin partner og får lille Sofus. Han kræver plads, og så tænker man over, hvad man godt kunne tænke sig at bo længerevarende i. Man har ofte et ideal med hjemmefra, og da mange børn voksede op i parcelhuse, er det typisk det, de leder efter, siger Hans Thor Andersen.

Mistede skatteindtægter

Sidste år flyttede ca. 5.500 småbørn fra København. Det er det højeste antal siden 2006, som er det længste, tallene går tilbage til. Imens flyttede 1.200 børn i samme alder til kommunen. Det giver en nettofraflytning på ca. 4.300. I Aarhus oplever man en lignende udvikling.

- Så hvis der er nogen, der skal være bekymrede, er det byer som København, Aarhus og Frederiksberg. For hvordan skal de holde på unge, der bliver færdige med deres uddannelse? Mange unge forældre arbejder i byen, men de flytter til forstaden og pendler derfra. Så København har kun glæde af dem, mens de er fattige studerende, for når de begynder at tjene penge, havner skatteindtægterne i andre kommuner.

  Mange kommuner oplevede, at tilflytningen faldt i årene efter finanskrisen, og de er jo glade for at se, at det er begyndt at vende.

Det er dog ikke sådan, at det samlede antal af småbørn er faldet voldsomt i de store byer.

I øjeblikket sker der et fødselsboom i hele landet, så selvom en større procentdel end tidligere flytter ud af storbyerne, er der stadig et solidt antal børn i byerne. Derfor vil man stadig opleve mangel på pladser i daginstitutioner i både København og Aarhus.

- Hvis nettoudflytningen fra fx København og Frederiksberg fortsat vokser, kan det ende med at påvirke det økonomiske udgangspunkt i kommunerne, når vi kigger længere frem, siger Hans Thor Andersen.

Dyrt på den korte bane

Tidligere flyttede børnefamilierne hovedsageligt til de nære forstæder, men i takt med at huspriserne er steget i de områder, rykker flere nu lidt længere ud. Det er resten af landets kommuner glade for. De står nemlig i kø for at tiltrække nye børnefamilier.

- De fleste kommuner bliver begejstrede, når der flytter børnefamilier til. Det giver godt nok en økonomisk øretæve i begyndelsen, for der skal skoler og fritidsordninger og diverse tilbud til de mindreårige i form af vuggestuer og så videre. Men de her borgere bliver så hængende, når de først har etableret sig, siger Hans Thor Andersen.

Når børnene vokser ud af den udgiftskrævende alder, begynder kommunerne at se en nettogevinst på skatteindtægter fra
forældrene.

  Så hvis der er nogen, der skal være bekymrede, er det byer som København, Aarhus og Frederiksberg.

Storbyer skal passe på

Tilflytterne er en kærkommen hjælp i de kommuner, hvor borgerne er blevet ældre.

- Mange kommuner oplevede, at tilflytningen faldt i årene efter finanskrisen, og de er jo glade for at se, at det er begyndt at vende. Nu kan selv Syd- og Vestsjælland opleve, at der er en generel nettotilflytning. Det er længe siden, de har haft den oplevelse, siger Hans Thor Andersen.

Han fortæller, at det er usikkert, hvordan coronakrisen kommer til at påvirke danskernes flyttemønstre. En teori er, at flere vil flytte ud i landet, fordi det er blevet nemmere at arbejde hjemmefra, og man ikke behøver pendle ind på job hver dag. Men det kan også ske, at flere vil søge mod byerne, da det fortsat er der, mange arbejdspladser er.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR