Kommunen.dk
MENU

Arne Jacobsen tegnede tre af Danmarks flotteste rådhuse

Stjernearkitekten stod bag rådhuse i Aarhus, Rudersdal, Glostrup og Rødovre. Tre af dem er arkitekturperler og repræsenterer en ny måde at tænke rådhuse på. Men langt fra alle elsker deres udseende.

Arne Jacobsen tegnede tre af Danmarks flotteste rådhuse

Stjernearkitekten stod bag rådhuse i Aarhus, Rudersdal, Glostrup og Rødovre. Tre af dem er arkitekturperler og repræsenterer en ny måde at tænke rådhuse på. Men langt fra alle elsker deres udseende.
Rådhusene i Rødovre, Rudersdal og Aarhus er i verdensklasse på hver sin måde.
Rådhusene i Rødovre, Rudersdal og Aarhus er i verdensklasse på hver sin måde.
Foto: Seier+seier, Wikimedia Commons, Rudersdal Kommune, Jens Kirkeby, Ritzau Scanpix

Arne Jacobsens rådhuse deler ofte vandene. Hvis man kun giver dem et flygtigt blik, virker de som kedelige grå kasser. Men kigger man en smule efter, opdager man en facade med norsk marmor, et kobbertag, nogle flotte rådhus-ure og en masse andre fine detaljer. Indenfor kan der være varme træpaneler på væggene, velvalgte farver, messing, mahogni og afrundede, venlige hjørner.

- Arne Jacobsen er en af de største arkitekter i dansk arkitekturhistorie. Han havde et langt virke, som spændte over arkitekturens udvikling i det 20. århundrede. Han omsatte mange internationale tendenser til dansk kontekst og var bannerfører for udviklingen af arkitekturen herhjemme, fortæller Jannie Rosenberg Bendsen.

Hun er arkitekturhistoriker, postdoc og har en ph.d. i dansk arkitektur i det 20. århundrede. Derudover har hun besøgt rådhusene i Aarhus, Rudersdal og Rødovre flere gange. For de er blandt de fineste moderne bygninger, vi har i Danmark. Samtidig repræsenterer de en ny måde at tænke rådhuset på som kommunal institution.

- Aarhus og Rudersdal var meget moderne i deres udtryk, og brugen af marmorbeklædning på facaderne viser, at det er et vigtigt sted i byen og samfundet, siger Jannie Rosenberg Bendsen.

Rødovres Rådhus blev bygget i 1950’erne og var inspireret af udviklingen i amerikansk arkitektur. Arne Jacobsen tegnede også et rådhus i Glostrup, der ikke er nær så anerkendt som de andre, men stadig fint på sin måde. Derudover var han med til at designe et rådhus i tyske Mainz.

  Folk med arkitektbaggrund synes sikkert, det er dejlige steder at arbejde, mens folk uden synes, det er en smule gammeldags.”

En ny type rådhuse

De tre rådhuse viser, hvordan kommunernes rolle i samfundet ændrede sig gennem årene. Engang skulle rådhuset udstråle magt og myndighed. Det kom til udtryk ved en stærk symmetri i bygningerne. Ofte var der en stor dør i midten, som mindede om porten til en borg. Her skulle borgeren føle sig lille,
når man ankom. Et eksempel derpå er Københavns Rådhus.

Men den stil forsøgte Arne Jacobsen, modernismen og den danske funktionalisme at frigøre sig fra. Indgangen til hans rådhuse er som regel lidt til siden i bygningen med flere små glasdøre ved siden af hinanden for at signalere et åbent hus, hvor alle borgere er velkomne. Det lyder måske ikke usædvanligt i dag, men i 1941 var tankegangen ny og illustrerede velfærdsstatens vokseværk.

- Man demokratiserede rådhuset. Det var stadig monumentale bygninger i forhold til materialevalg og størrelse, men formen og indretningen signalerer, at borgeren også blev vigtig, siger Jannie Rosenberg Bendsen.

Nutidens rådhuse udvikler sig i en ny retning

Hvor Arne Jacobsen tænkte enormt detaljeorienteret og stramt i sine rådhuse, er nutidens nye rådhuse mere frie i deres tankegang.

I de seneste år har Middelfart, Skanderborg og Vejen kommuner bygget nye rådhuse, og fælles for dem er, at man har gentænkt husets funktioner, ligesom Jacobsen gjorde.

Han demokratiserede rådhuse ved at gå væk fra det officielle og traditionelle udtryk, og i dag har man videreført tankegangen til selve rådhusets funktion.

For hvor borgerne tidligere besøgte rådhusene helt af sig selv i forbindelse med kommunens funktioner, er alt i dag blevet digitaliseret, så borgerne bliver væk. Så nu ligger kommunen sammen med multihaller, biblioteker og kulturhuse.

Du kan læse mere om fremtidens rådhuse her: https://kommunen.dk/artikel/fremtidens-rdhus-er-et-baeredygtigt-borgerhus-for-alle 

Besværlig arbejdsplads

Aarhus, Rudersdal og Rødovre Rådhus er fredede. Det skaber indimellem udfordringer med at tilpasse husene til forvaltningens udvikling og nyopståede borgerfunktioner.

- Mange vil gerne sidde i større kontorfællesskaber – eller det ønsker cheferne i hvert fald, man skal. Men i disse rådhuse har man enten eget kontor, eller også sidder man to sammen. I Rudersdal arbejder man på, om man kan få lov at nedlægge nogle vægge, og i Rødovre er det faktisk muligt at lave justeringer ved at gøre kontorer større eller mindre. Men alle tre er fredede, og derfor er det generelt sværere at lave om i planløsningerne, siger Jannie Rosenberg Bendsen.

- Men folk med arkitektbaggrund synes sikkert, det er dejlige steder at arbejde, mens folk uden synes, det er en smule gammeldags, fordi man ikke nødvendigvis kan udnytte de fysiske rammer, som man gerne vil.

Arne Jacobsen var detaljefikseret og er en de få i Danmark, der praktiserede gesamtkunstwerk. Det vil sige, at han udover at tegne bygningen også gik ned i alle elementer som dørhåndtag, møbler, lamper, tapet og sågar bestik og skrifttyper til flere af sine bygninger.

I de tre artikler nedenfor kan du læse om hver af de tre rådhuse.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

RELATEREDE ARTIKLER
FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR