Kommunen.dk
MENU

Unge på flugt fra æresrelaterede konflikter drives ikke af kultur alene

Sociale faktorer påvirker sandsynligheden for, om unge med indvandrerbaggrund søger tilflugt på specialiserede krisecentre, viser Vive-rapport.

Unge på flugt fra æresrelaterede konflikter drives ikke af kultur alene

Sociale faktorer påvirker sandsynligheden for, om unge med indvandrerbaggrund søger tilflugt på specialiserede krisecentre, viser Vive-rapport.
Nyt studie afdækker hvad der karakteriserer kvinder, der udsættes for æresrelaterede konflikter og negativ social kontrol. (Arkivfoto.)
Nyt studie afdækker hvad der karakteriserer kvinder, der udsættes for æresrelaterede konflikter og negativ social kontrol. (Arkivfoto.)
Foto: Simon Læssøe/Ritzau Scanpix

Der skal mere til end bare kultur, før konflikter eskalerer så meget ud af kontrol, at en ung søger tilflugt på et krisecenter på grund af æresrelateret vold eller trusler. 

Det konkluderer chefanalytiker ved Vive Karen Margrethe Dahl på baggrund af en ny registerundersøgelse af borgere, der har været indskrevet på et RED Safehouse mellem 2005 og 2019, som Vive har lavet for Styrelsen for International Rekruttering og Integration, SIRI.

-  Vi frikender ikke kulturen. I nogle etniske minoritetsmiljøer er der andre forestillinger end i majoritetssamfundet, om hvor langt man må gå i forhold til at kontrollere det enkelte individ for at beskytte familien. Men der skal mere til, før det ender i voldelige konflikter, siger Karen Margrethe Dahl.

Med Barnets Lov, der blev vedtaget 2. juni, er kravene til kommunerne netop blevet skærpet for at beskytte børn og unge mod æresrelaterede konflikter og negativ social kontrol. 

Kommuner vil fra næste år blive forpligtet til at udarbejde et beredskab til forebyggelse, opsporing og håndtering af negativ social kontrol og æresrelaterede konflikter - og ved mistanke herom at foretage en risikovurdering, inden barnets eller den unges forældre inddrages i en sag.

- Det handler om at kende sin målgruppe bedre, for at man kan få øje på den tidligt og måske gribe ind, inden det udvikler sig, siger Karen Margrethe Dahl.

Finder flere risikofaktorer

Vives rapport afdækker blandt andet risikofaktorer for, at kvinder med ophav i såkaldte MENAPT-lande søger tilflugt på et RED Safehouse. Og det kan give mening at holde ekstra øje med familier, der har det vanskeligt med økonomien, skilsmisse eller lignende, fortæller Karen Margrethe Dahl.

- Der skal typisk fattigdom, et beskæftigelsesmæssigt pres eller udsathed til at udløse truslerne og volden, siger hun.

RED Safehouse driver to sikre og skjulte opholdssteder, hvor unge kan søge beskyttelse og tryghed fra æresrelaterede konflikter. Det første RED center, Rehabiliteringscenter for Etniske kvinder i Danmark, blev oprettet i 2005 som et behandlings- og botilbud til kvinder over 18 år med etnisk minoritetsbaggrund, der var flygtet fra deres ægtefælle eller familie i forbindelse med tvangsægteskab. 

Med tiden har målgruppen ændret sig til både at omfatte kvinder og mænd - primært mellem 16 og 30 år - på flugt fra social kontrol, æresrelateret vold, tvangsægteskab og trusler. 

Aldersmæssige forskelle

For de yngste er sandsynligheden for at blive indskrevet i højere grad betinget af forældrenes socioøkonomiske ressourcer, mens den for de ældre beboere snarere er betinget af deres egen situation, viser rapportens analyser. 

Fælles for de indskrevne kvinder er, at deres fædre i højere grad står uden for arbejdsmarkedet, mens deres mødre i mindre grad end andre kvinder med tilsvarende baggrund har en uddannelse. De unge kommer i højere grad fra lavindkomstfamilier med en husstandsindkomst under 50 procent af medianen, hvilket ifølge Danmarks Statistik placerer dem under den relative fattigdomsgrænse.

Blandt risikofaktorer for kvinder over 21 år er desuden kontakt med psykiatrien, ligesom de oftere har søskende, der har været anbragt uden for hjemmet.

Mulighed for særlig opmærksomhed

Det kan være relevant for kommuner at have en særlig opmærksomhed omkring disse typer familier, mener Karen Margrethe Dahl, for der er en tendens til, at man strammer grebet, når man mister kontrollen over livet i øvrigt. 

Undersøgelsens svaghed er, at den kun omfatter RED centrene og dermed primært personer med MENAPT-baggrund, bemærker Karen Margrethe Dahl. Havde man inddraget alle krisecentre, ville man kunne have afdækket forskellene fra dem, der bliver indskrevet på andre krisecentre.

- Så kunne vi i højere grad have sagt, hvor meget der skyldes kultur, og hvor meget der skyldes den sociale situation, man står i, siger hun.

 

 

Om undersøgelsen

Rapporten anvender registerdata om 848 af de i alt 913 beboere, der har været indskrevet på RED i perioden 2005-2019. 44 kunne ikke matches i cpr-registeret og 21 var medfølgende kærester af dansk oprindelse, hvorfor de ikke er medtaget i undersøgelsen. 

Der er anvendt registeroplysninger om demografi, socioøkonomi, psykiatri, kriminalitet og sociale foranstaltninger for både for de indskrevne, deres forældre og søskende. 

Dele af undersøgelsen har særligt fokus på kvinder, der stammer fra såkaldte MENAPT- lande, da de har en høj sandsynlighed for indskrivning på RED. Undersøgelsen fokuserer i mindre grad på mænd, der kun udgør 109 personer. I den undersøgte periode har størstedelen af beboerne været unge mellem 15 og 25 år.

MENAPT-lande omfatter Syrien, Kuwait, Libyen, Saudi-Arabien, Libanon, Somalia, Irak, Qatar, Sudan, Bahrain, Djibouti, Jordan, Algeriet, Forenede Arabiske Emirater, Tunesien, Egypten, Marokko, Iran, Yemen, Mauretanien, Oman, Afghanistan, Palæstina, Gaza, Vestbredden, Østjerusalem, Pakistan og Tyrkiet.

Kilder: Vive rapporten Tidlige tegn på æresrelaterede konflikter og Integrationsbarometeret

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR