Undersøgelse: Korruptionen vokser i Danmark
Undersøgelse: Korruptionen vokser i Danmark
En fjerdedel af danskerne, som har deltaget i en europæisk undersøgelse, mener, at korruptionen i samfundet har været stigende det seneste år. Det hænger måske sammen med, at næsten lige så mange i undersøgelsen svarer, at de har gjort brug af personlige forbindelse for at få noget ud af det offentlige.
Transparency International offentliggør hvert år en liste over, hvordan udenlandske eksperter vurderer niveauet af korruption, og på den seneste, der blev offentliggjort i januar i år, ligger Danmark sammen med New Zealand på en førsteplads over de lande, der vurderes at være mindst plaget af korruption.
Men hvad mener danskerne selv?
Fra oktober til december har Transparency International spurgt 40.000 europæere om deres oplevelse af korruption. I Danmark er 1.000 borgere over 18 år interviewet pr telefon af analyseinstituttet Kantar Gallup, og heraf fremgår, at 26 pct. af danskerne mener, at korruptionen er vokset inden for de sidste 12 måneder.
Forbindelser
Danskerne oplever ikke bestikkelse i traditionel forstand, det har kun én pct. oplevet. Her ligger Danmark på et meget lavt niveau, sammenlignet med andre lande. For EU som et hele er tallet syv pct.
Men når man spørger danskerne, om de har brugt "personlige forbindelser" i forbindelse med offentlig service, er tallet 23 pct., og det er på linie med andre europæiske lande, der er plaget af korruption på et helt andet niveau.
Tallene overrasker ikke Jesper Olsen, der er formand for Transparency International Danmark:
- Det bekræfter os i, at ingen lande er immune. Ja, vi har også korruption i Danmark. Heldigvis er pressen god til at sætte fokus på sagerne, når de kommer frem.
Mangler strategi
Jesper Olsen er mere kritisk over for politikernes reaktion på korruption:
- Det er, som om politikerne bruger vores gode placering på den årlige måling som en sovepude. Sammenlignet med andre lande er det ikke røde lamper, der blinker. Problemet i Danmark er, at
den danske strategi nærmest er ikke at have en strategi. Det er farligt. For vi skal netop ikke vente med at handle, til det er for sent.
Transparency International Danmark foreslog i april Folketinget at få udarbejdet en national strategi, som fx Finland netop har gjort det.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.