Kommunen.dk
MENU

Regeringen giver kunstigt åndedræt til nye danske kystprojekter

Det er forsøgt før uden den helt store succes. Men nu prøver regeringen igen at puste liv i ideen om at skabe nye store turistdestinationer tæt på vandet.

Regeringen giver kunstigt åndedræt til nye danske kystprojekter

Det er forsøgt før uden den helt store succes. Men nu prøver regeringen igen at puste liv i ideen om at skabe nye store turistdestinationer tæt på vandet.
Cold Hawaii Games er på linje med de øvrige danske kyster en stor turistattraktion i sig selv. Men regeringen vil gerne have, at der skabes nye attraktioner, der kan trække endnu flere gæster til.
Cold Hawaii Games er på linje med de øvrige danske kyster en stor turistattraktion i sig selv. Men regeringen vil gerne have, at der skabes nye attraktioner, der kan trække endnu flere gæster til.
Foto: Bo Amstrup, Ritzau Scanpix
25. aug. 2024
RITZAU

Regeringens udspil om landdistrikterne giver ny ilt til en gammel hest i stalden, som hidtil ikke har haft den planlagte succes i manegen.

Som led i indsatsen for mere liv og turisme på landet og ved kysterne har regeringen netop lanceret idéen om ti nye forsøgstilladelser til kyst- og naturturismeprojekter. Og i samme forbindelse lempet på kystbeskyttelsen.

Det sker, selv om et tilsvarende forsøg for nogle år siden landede temmelig tungt i vandkanten. Lars Løkke Rasmussen-regeringen udpegede i 2015 - efter et langt forarbejde - ti store kystprojekter, der skulle booste udkantsturismen.

De fik fem års dispensation til en exceptionel mulighed for at bygge badelande, ferielejligheder og hoteller tæt ved kysterne. Et øhavscenter i Christiansminde, en Aquapark på Møn og udskiftning af et slidt klithotel i Løkken var nogle af de projekter som vejrede morgenluft men døde.

Nu knap ti år efter er kun få af de ti projekter blevet til noget, og nogle af dem på en broget baggrund.

Ikke lært af erfaringerne

Lokalt har der således været heftig kritik af det realiserede store Lalandia-badeland i Søndervig med en meget iøjnefaldende vandrutsjebane.

En stor del af projekterne strandede på manglende finansiering.

Professor i turisme Janne Liburd fra Syddansk Universitet undrer sig over, at man ikke har lært af erfaringerne.

-Det er et historieløst udspil, der handler om tiltag ude i vores fælles arvesølv, som kystområderne er. Og som jo allerede er fejet af bordet en gang, siger hun.

- Det er en mangel på respekt for, at man i mange år gennem planloven har arbejdet for at passe på vores danske kyster, så der fortsat er adgang for alle, og de ikke bare forbeholdes de få.

Samtidig efterlyser hun belæg for, at der ud over højsæsonen er behov for overnatningskapaciteten på helårsbasis i mange turistområder.

Begejstring i Landdistrikternes Fællesråd

Nina Larsen Saarnak fra Danmarks Naturfredningsforening mener, at regeringen siger et og gør noget andet.

- De siger, de vil passe på natur og kyster, og så lægger de samtidigt endnu en gang op til en masse rigtigt store forsøgsprojekter indenfor turismen i vandkanten, siger hun.

- Det sker bare en måned efter, at der er indgået en Grøn Trepartsaftale, som tiltrængt skulle skabe meget mere natur i Danmark.

Formand Steffen Damsgaard fra Landdistrikternes Fællesråd mener omvendt, at de nye forsøgsprojekter i vandkanten er en rigtig god idé.

- Det kan skabe nogle større turistdestinationer eventuelt med noget mere overnatning og skabe rammer for nogle nye investeringer, siger han.

Han mener, at de første forsøgsprojekter - selv om de blev meget færre end oprindeligt planlagt - allerede er med til at skabe vækst og udvikling.

- Det er altid udenfor de store bycentre en udfordring at finde investorer, der tør investere stort, så de her projekter tager lang tid at modne.

-Jeg ved, at der allerede ligger 16 ansøgninger siden januar i ministeriet i forbindelse med en tidligere forsøgsrunde. Med udsigt til nu 10 nye projekter mere, ser det godt ud, selv om jeg jo ikke tror, at samtlige af dem kommer i mål, siger Steffen Damsgaard.

Det siger han med henvisning, at regeringen med frist 1. februar gav en ny frist til kommuner, som ønskede at søge forsøgsordningen til at opføre nye turismeprojekter på områder langs landets kyster og i landzonen.

I praksis var det et genudbud af de seks forsøgstilladelser, som blev udstedt i 2015 men aldrig blev udnyttet.

Som noget nyt gav nye ændringer af planloven mulighed for, at også eksisterende bygninger i landzonen og indenfor kystbeskyttelseslinjen kan omdannes og udnyttes til turismeformål.

Regeringens udspil på turismeområdet lokalt

  • Udbyder yderligere 10 forsøgstilladelser til konkrete projekter inden for kyst- og naturturisme.
  • Stiller sig positivt over for Lolland Kommunes ønske om et ambitiøst turismeprojekt på det strandareal vest for Rødbyhavn (Forlandet), som skabes med sand fra Femernbyggeriet, og som kan blive dobbelt så stort som Amager Strandpark.
  • Giver nye muligheder for at genanvende, ombygge og foretage mindre udvidelser af overflødiggjorte bygninger til blandet andet turismeformål.
  • Giver mulighed for udlæg af 2500 nye sommerhusgrunde i kystnærhedszonen uden for områder, som eksempelvis er i fare
    for oversvømmelser.
  • Giver nye muligheder for, at kommunerne kan tillade etablering af glamping i det åbne land og campingpladsdrevne stellpladser til autocampere.
  • Præsenterer en ny national turismestrategi, der blandet andet skal udmønte de 4x25 millioner kroner afsat til turismen i finansloven 2024.

Kilde: Regeringen

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR