Kommunen.dk
MENU

Partier vil etablere kvindefængsel i Jylland

83 kvinder afsoner andre steder end i Danmarks eneste kvindefængsel. Partier ønsker et nyt fængsel, men det er langt fra virkeligheden, mener Fængselsforbundet.

Partier vil etablere kvindefængsel i Jylland

83 kvinder afsoner andre steder end i Danmarks eneste kvindefængsel. Partier ønsker et nyt fængsel, men det er langt fra virkeligheden, mener Fængselsforbundet.
Kriminalforsorgen oplyser, at der i midten af august - på trods af at Danmark har et fængsel i Jyderup kun til kvinder - sad 83 kvindelige indsatte andre steder i landet. På billedet ses en fængselsgang i Vestre Fængsel i København .
Kriminalforsorgen oplyser, at der i midten af august - på trods af at Danmark har et fængsel i Jyderup kun til kvinder - sad 83 kvindelige indsatte andre steder i landet. På billedet ses en fængselsgang i Vestre Fængsel i København .
Foto: Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix

I 2021 åbnede landets eneste kvindefængsel i sjællandske Jyderup. Men der er behov for endnu et. Og det skal helst placeres i Jylland.

Det mener SF og De Konservative, der begge er med i flerårsaftalen bag Kriminalforsorgen.

Udmeldingen fra de to partier er kommet på baggrund af et folketingssvar fra justitsminister Peter Hummelgaard (S).

Heri oplyser Kriminalforsorgen, at der i midten af august - på trods af at Danmark har et fængsel i Jyderup kun til kvinder - sad 83 kvindelige indsatte andre steder i landet.

Af dem er 30 på venteliste til en af de i alt 143 pladser i Jyderup-fængslet. Derudover sad 13 kvinder i Jyderups arrestafdeling og afventede en afsoningsplads i samme fængsel.

Ikke i mål med opgaven

- Vi valgte jo at lave et kvindefængsel for at beskytte kvinderne, fordi vi kunne se, at de var udsat for seksuelle overgreb, vold og trusler, når de sad med mandlige indsatte, siger Mai Mercado, der er retsordfører for De Konservative.

- Når vi nu kan se, at der er så mange kvindelige indsatte, som afsoner andre steder, er vi ikke kommet i mål med den opgave, vi pålagde os selv, siger Mercado.


Et nyt kvindefængsel kan desuden løse en anden udfordring, mener Karina Lorentzen Dehnhardt, retsordfører for SF - hvis det placeres i Jylland.

- Jeg synes måske, at tiden er kommet til, at vi diskuterer, om vi skal have en afdeling mere af kvindefængslet.

- Der kunne man passende etablere noget i Jylland, så de kvindelige afsonere, der kommer derfra, rent faktisk kommer tættere på deres pårørende, fordi vi bare ved, at det har en stor betydning for at leve et liv uden kriminalitet bagefter.

Samme problemstilling påpeger Mai Mercado, der også forestiller sig en "jysk pendant" til kvindefængslet i Jyderup.

Forbund: Langt fra skiven

Forslaget om et nyt kvindefængsel er langt fra skiven, mener Fængselsforbundet, der repræsenterer landets fængselsbetjente.

Forbundsformand Bo Yde Sørensen mener, at det politiske forslag er helt frakoblet den virkelighed, fængslerne reelt befinder sig i.

- Der er behov for, at politikerne tager en slapper i forhold til at komme med vidtgående forslag til, hvad Kriminalforsorgen skal foretage sig, mener Bo Yde Sørensen.

Forbundsformand "anerkender fuldt ud, at der skal tages et beskyttelseshensyn til indsatte kvinder" mod overgreb og trusler fra mandlige indsatte.

Men ventelister og et stort pres på landets fængsler er også den samme virkelighed for fængsler med mandlige kriminelle.

Kritikken af forslaget begrunder Bo Yde Sørensen med en manglende arbejdskraft i faget. Ifølge formanden er der i øjeblikket 1850 fængselsbetjente. I 2013 var der næsten 1000 flere.

- Situationen er ikke til at etablere nye fængsler, og det er politikerne nødt til at forholde sig til, fastslår Bo Yde Sørensen.

I december sidste år blev fængselsbetjente i en trepartsaftale sikret et lønloft på mindst 3000 kroner månedligt.

Den lønstigning er formanden stadig tilfreds med. Men det har "endnu ikke haft en effekt" i jagten på flere betjente i fængslerne.

- Der kan være nok så lækker madding på krogen, men hvis der ikke er nogen fisk, kommer der ikke nogen og bider på, siger Bo Yde Sørensen.

Over 80 kvinder afsoner andre steder end i Jyderup

  • I midten af august i år sad der 83 kvindelige indsatte andre steder i landet end kvindefængslet i Jyderup.
  • Af dem er 30 på venteliste til en af de i alt 143 pladser i Jyderup-fængslet på Vestsjælland.
  • Desuden sad 13 kvinder i Jyderups arrestafdeling og afventede en afsoningsplads i samme fængsel.
  • At det ikke er alle 83 kvinder, der afsoner uden for Jyderup, som er på venteliste til en plads i Jyderup, kan skyldes flere forhold.
  • Det kan skyldes, at sagsbehandlingen er på et så tidligt stadig, at der endnu ikke er truffet afgørelse om placering af pågældende.
  • De 143 pladser i Jyderup-fængslet, der blev indviet i 2021, er fordelt på 58 arrestpladser, 45 åbne pladser og 40 lukkede pladser.

Kilde: Kriminalforsorgen og folketingsvar fra justitsminister Peter Hummelgaard (S).

  De 143 pladser i Jyderup-fængslet, der blev indviet i 2021, er fordelt på 58 arrestpladser, 45 åbne pladser og 40 lukkede pladser. (Arkivfoto). - Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
  Forbundsformanden i Fængselsforbundet, Bo Yde Sørensen, var selv med, da regeringen præsenterede en ny trepartsaftale i december 2023. Den aftale indebar blandt andet en lønstigning til fængselsbetjentene. (Arkivfoto). - Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
  Mai Mercado, der er retsordfører for De Konservative, forestiller sig en "jysk pendant" til kvindefængslet i Jyderup på Sjælland. (Arkivfoto). - Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
  Kriminalforsorgen oplyser, at der i midten af august - på trods af at Danmark har et fængsel i Jyderup kun til kvinder - sad 83 kvindelige indsatte andre steder i landet. På billedet ses en fængselsgang i Vestre Fængsel i København (Arkivfoto). - Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
 
RELATERET INDHOLD

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR