Michael blev borgmester som 25-årig: 'Mine ældre kolleger forsøgte at stoppe mig'
Michael blev borgmester som 25-årig: 'Mine ældre kolleger forsøgte at stoppe mig'
Han er 43 år, sidder i Folketinget for Venstre og er udenrigsordfører. Og så var han Danmarks hidtil yngste borgmester indtil 2017. Michael Aastrup Jensen er eksemplet på, at en ung byrådspolitiker drive det vidt.
Han blev valgt ved kommunalvalget i 1997, og når han i dag tænker tilbage på sine første år i Randers Byråd, er der én ting, venstrepolitikeren særligt husker.
- Dengang skulle man bevise, at man var voksen, før man blandede sig. Jeg fik at vide, at jeg skulle lære i fire år, og så kunne jeg måske danne mine egne holdninger, hvis jeg blev genvalgt. Det fandt jeg mig ikke i, siger Michael Aastrup Jensen.
Randers havde et rigtig skidt ry i slutningen af 90'erne, og det ville han gøre noget ved. Det kom til udtryk i den måde, han diskuterede politik på med sine kolleger.
- Jeg kørte benhård oppositionspolitik for at gøre noget ved det, og det var folk ikke vilde med. For vi skulle jo også mødes i byrådssalen og se hinanden i øjnene dagen efter. Så mine ældre kolleger forsøgte at stoppe mig, fordi jeg modsatte mig den normale måde at gøre tingene på i Randers, siger Aastrup Jensen.
'Plejer' skal dø'
Midtvejs i sin første periode som byrådspolitiker pegede Venstres bagland på ham som borgmesterkandidat. Men det kneb stadig med tiltroen i byrådet.
- De ældre sagde, at så kunne jeg prøve at være borgmesterkandidat, og så kunne det være, det lykkedes, næste gang jeg stillede op, for der havde ikke været en venstreborgmester i Randers i et halvt århundrede. Der var bare denne her tankegang med, at du ikke kunne noget eller tænke selvstændigt, før du blev 30, siger han.
I januar 2002 hang borgmesterkæden om halsen på ham, og de ældre kollegaer måtte tage ordene i sig. Derfor mener Michael Aastrup Jensen i dag, at der skal flere unge til i politik - særligt i byrådene.
- Gennemsnitsalderen i byrådene er alt for høj, og det er et problem. Ikke fordi det nødvendigvis er en fordel at være ung i forhold til de ældre, men det er min erfaring, at mange unge kommer med en kampgejst, som vi har brug for, siger han og fortsætter:
- Og mit råd til de unge er, at de skal blive ved med at kæmpe, og at de skal lade være med at lade sig standse af de gamle byrådsmedlemmer. For 'plejer' skal dø, før at vi kan videreudvikle os.
Blå bog: Michael Aastrup Jensen (født 1976)
Blev medlem af Venstre som 14-årig.
Valgt ind i byrådet i 1997 for Venstre.
Uddannet akademiøkonom i 1999 med speciale i salg ved Det Danske Erhvervsakademi
Blev som 25-årig valgt som borgmester i Randers i 2001, hvor han tiltrådte 1. januar 2002 og sad til 2006.
Han var landets yngste borgmester nogensinde, indtil 2017 hvor Christina Krzyrosiak Hansen som 24-årig blev borgmester i Holbæk.
Valgt til Folketinget i 2005.
Er i dag udenrigspolitisk ordfører for Venstre og medlem af Det Udenrigspolitiske Nævn.
Bor i Assentoft ved Randers, gift med Helene Maria, som han har børnene Philippa og Constantin med.
De løber skrigende væk
Men lige hvordan partierne får flere unge ind, er Michael Aastrup Jensen ikke sikker på.
- Jeg ved ikke, hvad der er mest effektivt, men det er vigtigt, at de unge får en høj placering på opstillingslisten. Jeg var selv nummer fem på listen i 1997, og vi gik et mandat tilbage, men jeg kom ind, mens en af de ældre røg ud.
Og når de unge så er inde, mener han, det er vigtigt at holde på dem.
- Vi skal sikre, at de ikke løber skrigende væk efter fire år. Så man skal tilrettelægge byrådsarbejdet, så det også er muligt at studere eller være i nyt job ved siden af. Det kræver, at der er flere møder om eftermiddagen, og det er nogle kommuner gode til, mens det halter andre steder, siger han.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.