Danmarks yngste byrådsmedlem: 'Lokalpolitik er blevet lidt en pensionistklub'
Danmarks yngste byrådsmedlem: 'Lokalpolitik er blevet lidt en pensionistklub'
Hvad er det vigtigste, du har lært på to år i byrådet?
Jeg har udviklet mig utroligt meget - både personligt og professionelt. Det vigtigste er nok, at jeg skal passe på med ikke at undervurdere mig selv på forhånd.
Før jeg blev valgt, havde jeg en idé om, at jeg ikke ville blive respektereret, fordi jeg er ung. Men det passer ikke med de kolleger, jeg har. Så jeg har skullet lære at lægge mine fordomme væk.
Hvorfor er der brug for flere unge i byrådene?
Aabenraas byråd har en gennemsnitsalder omkring 53 eller 54 år, og sådan ser det ud de fleste steder i landet. Så som ung i kommunen føler man sig ikke lige så repræsenteret, som de ældre borgere gør. Det er ellers grundtanken i vores repræsentative demokrati. Der er lokalpolitik blevet lidt en pensionistklub, fordi de, der har tid til at engagere sig, ofte er folk, der er oppe i alderen.
Hvad kan du, som dine ældre kolleger ikke kan?
På forhånd er jeg mere informeret om uddannelsessystemet og om alt det frivillige arbejde, der foregår, fordi jeg selv er en del af det. De ældre politikere blev måske uddannet for 20 eller 30 år siden, så de er ikke så hands on med de ting, unge føler og oplever.
Det er ikke, fordi de ældre ikke vil gøre en forskel for unge, men unge forstår bare unge bedre. I vores kommune har vi et udvalg, som skal gøre Aabenraa attraktiv for de yngre. Her er jeg formand, og det giver tillid i forhold til, hvis det var en på 65 år.
Hvad siger dine jævnaldrende venner til, at du sidder i byrådet?
De synes, det er mega fedt. Jeg fortæller dem om de ting, jeg arbejder med, og så forstår de, at lokalpolitik betyder noget for dem. Jeg arbejder jo med de busser, mine venner tager og med de skoler, deres lillebror går i.
Hvilke udfordringer er du stødt på som følge af din alder?
Det er mest indefra-kommende ting. Når man er 19 år, kan man føle sig udenfor. De eneste, jeg møder på min alder i kommunen, er kontorelever, og jeg bliver tit forvekslet med at være nogens søn. Så jeg passer ikke ind i den typiske opfattelse af, hvem en byrådspolitiker er.
Hvad er det bedste ved kommunalpolitik?
At du føler, du gør en forskel for dem, du er blevet valgt for. Jeg har været med til at få indført gratis ungdomskort for unge under 18 år, og mange skrev til mig, at det virkelig betyder noget for dem. Det giver kampgejst til at blive ved.
Hvad er det hårdeste ved kommunalpolitik?
At du skal stå til ansvar for alt, hvad du gør. Også i det personlige liv. Jeg kan ikke slå mig løs i lige så høj grad som mine jævnaldrende. Der er et forventningspres, fordi jeg jo er en minoritet i byrådet og skal repræsentere alle unge.
Så jeg bliver begrænset i min ungdom, fordi jeg skal være en rollemodel. Hvis jeg gør noget galt, kan jeg måske ødelægge imaget for andre unge politikere. Så jeg skal holde balancen mellem at være ung og gå i byen og så det professionelle. Det er lidt et dobbeltliv.
Genopstiller du ved næste kommunalvalg?
Nej, for jeg flytter fra Aabenraa for at studere. Og det er jo problemet med unge i politik. De flytter fra lokalområdet, og når man kommer til en ny kommune, tager det tid at sætte sig ind i området. Derfor tvivler jeg også på, at jeg stiller op der, hvor jeg ender med at flytte hen.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.