Kommunen.dk
MENU

I Svendborg veksler man psykologisk tryghed til voksende ledertrivsel

Som en af få kommuner arbejder Svendborg Kommune aktivt med ledertrivsel. Initiativet kom fra topledelsen, og det er afgørende for succes'en, mener facilitator.

I Svendborg veksler man psykologisk tryghed til voksende ledertrivsel

Som en af få kommuner arbejder Svendborg Kommune aktivt med ledertrivsel. Initiativet kom fra topledelsen, og det er afgørende for succes'en, mener facilitator.
Svendborg Kommune med 4.500 ansatte prioriterer ledertrivsel via målrettet arbejde for at skabe psykologisk tryghed på ledergangene. Det har ryddet op i tabuer og øget arbejdsglæden.
Svendborg Kommune med 4.500 ansatte prioriterer ledertrivsel via målrettet arbejde for at skabe psykologisk tryghed på ledergangene. Det har ryddet op i tabuer og øget arbejdsglæden.
Foto: Michael Bager/Jyskfynskemedier/Ritzau Scanpix

Corona-epidemien, nedlukningerne og den generelle nulstilling af arbejdsgange satte tankerne igang på chefgangene i Svendborg Kommune: Hvordan får vi en arbejdsplads, hvor lederne både yder optimalt og er glade for at være? 

Svaret gav næsten sig selv. I to år har kommunen arbejdet målrettet med ledertrivsel for at skabe forudsætningerne for et velfungerende arbejdsmiljø. For både ledere og medarbejdere.

- Det siger sig selv, at hvis lederne ikke trives, smitter det af på medarbejderne, og det var også en af grundene til at arbejde med emnet, fortæller Charlotte Bentsen, leder af HR-konsulentafdelingen i Svendborg Kommune og facilitator for ledertrivselsarbejdet.

Et seminar i topledelsen i 2022 satte gang i projektet, og ifølge Charlotte Bentsen var det afgørende for succes'en, at netop den øverste ledelse gik forrest i arbejdet med at skabe psykologisk tryghed på chefgangene. Det sidste er udover topledelsens opbakning helt afgørende for forbedringer af ledertrivsel.

Og de to ting hænger sammen.

- Signalet skal komme fra toppen, og vores topledelse har støttet arbejdet optimalt som gode rollemodeller. De gjorde muligt at italesætte udfordringer, som mange måske er gået stille med og gøre op med ledelsesidealer fra public management. Den traditionelle forestilling om, at lederen klarer det hele og arbejder døgnet rundt, siger Charlotte Bentsen.

Postkort: Lad os blive bedst til arbejdsmiljø

På alle ledelsesniveauer ændrede forestillingen om adfærd sig til en mere åben virkelighed. Hvor ledere tør vise svaghed og behov for støtte og hjælp uden at miste autoritet eller frygte at bliver overløbet af potentielle konkurrenter blandt lederkolleger.

HR har arbejdet med at holde fokus og brede psykologisk tryghed ud på lederfora på afdelingsniveau. Her har opbakning og entusiasme spredt sig.

Sidste år var ledertrivsel emnet på kommunens lederdag, hvor alle skrev postkort til idealfremtiden. Og den kollektive ambition, som aftegnede var ifølge Charlotte Bentsen ikke til at tage fejl af: At Svendborg Kommune om nogle år bliver kåret til kommunen med et bedste arbejdsmiljø.

I Svendborg Kommune er det blevet legitimet for en direktør at tage barnets første sygedag og gøre op med forestillingen om, at uendelige arbejdsdage er en forudsætning for en optimal lederindsats. 

Positive spiraler

Som facilitator har Charlotte Bentsen brugt både seneste forskning på området og bogaktuelle Lill Palmblad og Louise Dinesen til lederarrangementer om trivsel. Hun har to konsulenter i sin afdeling, som har specialiseret sig i psykologisk tryghed, og hun lægger ikke skjul på, at indsatsen ikke er klaret med de indledende manøvrer.

Det er intensivt arbejde uden slutdato. Samtidig understreger hun, at arbejdet ikke skygger for indsatsen for medarbejdernes trivsel, som også fortsat er fokusområde.

- Jeg har svært ved at se andet end fordele. Det er min klare fornemmelse, at det breder sig som positive spiraler på alle niveauer. Forståelsen af at et bedre arbejdsliv gør dig til en bedre udgave af dig selv, og at det også smitter af på kerneopgaverne, som bliver løst bedre, understreger Charlotte Bentsen.

Effekt på medarbejderomsætning

Øget ledertrivsel kræver tid, før effekten kan måles konkret i tal. Men som HR-medarbejder ser Charlotte Bentsen masser af potentiale.

Arbejdskraft er både en mangelvare og en kostbar ressource i kommunerne - ikke mindst på lederniveau. 

- Jeg håber da, vores fokus kan aflæses i medarbejderomsætningen. At man får lyst til at blive her længere, og at vi bliver en attraktiv arbejdsplads at søge til, fordi her er et rart sted at være, siger hun.

Hendes råd til andre kommuner, som har lyst til at gå samme vej, er at få topledelsen med på ideen, insistere på dagsordenen og en intensiv indsats, indtil rammerne for den psykologiske tryghed er på plads. 

Herefter er der frugter at høste.

 

Historien kort

  • Svendborg Kommune har gennem to år fokuseret på ledertrivsel som en nøgle til at skabe et velfungerende arbejdsmiljø.
  • Topledelsen har spillet en afgørende rolle ved at fremme psykologisk tryghed og bryde med traditionelle ledelsesidealer.
  • Indsatsen for bedre ledertrivsel forventes at forbedre medarbejderfastholdelsen og gøre kommunen til en mere attraktiv arbejdsplads.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

RELATEREDE ARTIKLER
FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR