Efter Tvind-afsløringer: Mercado vil gøre det lettere at se Tvind
Efter Tvind-afsløringer: Mercado vil gøre det lettere at se Tvind
Det er uholdbart, at kommunerne ikke har mulighed for at kende tilstrækkeligt til sociale tilbuds selskabsforhold, når kommunerne køber sociale tilbud til eksempelvis udsatte børn og unge. Det mener børne- og socialminister Mai Mercado (K).
Hun kaster sig dermed igen ind i sagen om Tvinds bo- og opholdssteder i Danmark, som i 2016 modtog mindst 190 millioner kroner fra kommunerne. Et beløb, der er steget år for år.
Ministeren har tidligere krævet en redegørelse fra Socialtilsyn Midt af tilsynets håndtering af en sag, hvor en Tvind-institution havde ændret i dokumenter og derved tilbageholdt oplysninger fra socialtilsynet. Og nu er hun altså på den igen. Det sker, efter at kommunen.dk og DR har afsløret, at det langt fra er tydeligt for kommunerne, at de forskellige tilbud har tilknytning til Tvind.
- Jeg vil derfor tage initiativ til - sammen med relevante interessenter - at se nærmere på, om vi kan hjælpe kommunerne med at træffe et mere oplyst valg ved at offentliggøre nogle flere relevante oplysninger på Tilbudsportalen om de sociale tilbud. For eksempel om ejerforhold, siger Mai Mercado til kommunen.dk.
Tilbudsportalen er den offentlige portal, hvor kommunerne kan se godkendte sociale tilbud. Og her fremgår det for eksempel ikke, at der er tale om Tvind-institutioner. Derfor vil ministeren nu sikre større transparens:
- Jeg har personligt intet til overs for Tvind, som tidligere har vist, at de ikke skyr nogen midler for at tjene penge på svage borgere. Det er ikke holdbart, at kommunerne i dag ikke har mulighed for at kende tilstrækkeligt til de sociale tilbuds selskabs- eller ejerforhold, når de køber sociale tilbud til fx udsatte børn og unge, siger hun til kommunen.dk
Endnu er det ifølge ministeriet ikke helt på plads, hvordan den øgede gennemsigtighed skal sikres. Men der vil for fremtiden komme flere oplysninger på Tilbudsportalen. Hvilke der er tale om, ved ministeriet dog endnu ikke.
Fjern dem fra tilbudsportalen
Flere kommuner har oplyst, at de ikke vidste, at der var tale om bo- og opholdssteder, som havde tilknytning til Tvind. Og Lejre Kommune har indtil videre som den eneste kommune politisk besluttet, at man fremover ikke vil gøre brug af Tvinds tilbud.
Heller ikke i Høje-Taastrup Kommune, som sidste år sendte mere end 12 millioner kroner for anbringelse og skole til 12 børn og unge, var man klar over, at der var tale om Tvind-tilbud. Det har fået socialministerens partifælle Michael Ziegler (K), der er borgmester i kommunen, op af stolen. Han mener slet ikke, at kommunerne skal kunne bruge tilbud, der relaterer sig til Tvind.
Han har derfor skrevet et åbent brev til socialministeren. I brevet skriver Michael Ziegler blandt andet, at Tvind er en 'forkastelig sekterisk organisation, hvis ledelse efter alt at dømme har overtrådt fondslovgivningen, groft udnyttet friskolelovgivningen og begået skattesvig og underslæb.' Det frustrerer ham derfor, at han er 'afskåret fra at træffe den politiske beslutning, som jeg allerhelst vil træffe. Nemlig at Høje-Taastrup Kommune fremadrettet ikke benytter tilbud med relationer til Tvind.'
- Jeg beder om, at man undersøger, om det ikke er muligt helt at udelukke Tvind-relaterede institutioner fra Tilbudsportalen. Hvis ikke det er muligt, så i hvert fald give kommunerne en mulighed for at fravælge Tvind-institutionerne - alene med den begrundelse, at vi ikke bryder os om deres værdigrundlag, uddyber Michael Ziegler over for Ritzau.
Han er fuldstændig overbevist om, at socialministeren deler hans holdning til Tvind, og derfor er han også sikker på, at ministeren vil ‘gå så langt som det er muligt at gå’.
- Det vil selvfølgelig være godt, hvis vi får et bedre oplysningsgrundlag, så vi rent faktisk har en mulighed for at gennemskue, om en institution er relateret til Tvind. Hvis ikke vi kan komme længere lovgivningsmæssigt, så er det jo sådan, det er, siger Michael Ziegler.
Sagen om Tvind kom frem i sidste uge, da kommunen.dk kunne afsløre, at i alt 67 kommuner sender børn, unge og udsatte voksne til Tvinds bo- og opholdssteder, selvom fem ledende folk fra Tvind har været efterlyst via Interpol i fire år, og Tvind mistænkes for skattesvig og svindel i flere lande.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.