Kommunen.dk
MENU

Beskæftigelsesministeriet vil skære i regeringsgrundlagets mærke-indsats

Regeringen fjerner støtten til Cabi, som hjælper virksomheder og kommuner med at få udsatte borgere i beskæftigelse. Det må være en misforståelse, siger direktør.

Beskæftigelsesministeriet vil skære i regeringsgrundlagets mærke-indsats

Regeringen fjerner støtten til Cabi, som hjælper virksomheder og kommuner med at få udsatte borgere i beskæftigelse. Det må være en misforståelse, siger direktør.
Cabi-direktør Mette Rønnau fordøjer stadig den planlagte halvering af institutionens budget: Det giver ingen mening at skære i indsatser, som regeringen prioriterer højt, og fjerne varmer hænder som en del af afbureaukratisering i statslige arbejdspladser.
Cabi-direktør Mette Rønnau fordøjer stadig den planlagte halvering af institutionens budget: Det giver ingen mening at skære i indsatser, som regeringen prioriterer højt, og fjerne varmer hænder som en del af afbureaukratisering i statslige arbejdspladser.
Foto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix

Historien kort

  • Regeringen foreslår at fjerne 10 mio. kr. i finanslovsstøtte til Cabi, som hjælper udsatte borgere ind på arbejdsmarkedet, hvilket vækker kritik fra både samarbejdspartnere og politikere.
  • Cabis direktør advarer om, at besparelsen vil ramme deres projekter og samarbejde med virksomheder, hvilket kan skade indsatsen for at få flere udsatte i arbejde.
  • SF's Karsten Hønge, vil tage spørgsmålet op i finanslovsforhandlingerne, da han mener, at Cabi leverer vigtige resultater for beskæftigelsen.

Regeringen har lovet at spare 1.000 årsværk i administrationen som del af finansloven og som modvægt til besparelseskravet i kommunerne. Men ikke alle planlagte besparelser i finanslovsforslaget gælder administrative medarbejdere, og i hvert fald et af forslagene svækker et centralt indsatsområde i regeringsgrundlaget.

Beskæftigelsesministeriet vil skære hele finanslovsstøtten på 10 mio. kr. til Cabi, en selvejende institution under ministeriet, som arbejder på at hjælpe udsatte grupper ind på arbejdsmarkedet i kommuner og virksomheder. Med 35 ansatte agerer Cabi brobygger i beskæftigelsesarbejdet.

I regeringsgrundlaget hedder det blandt andet:

“Vi vil styrke beskæftigelsen og samtidig hjælpe de danskere, der i dag befinder sig i periferien af arbejdsfællesskabet, ind på arbejdsmarkedet.”

og et andet sted:

“Regeringen vil arbejde for:

At få flere ikke-vestlige indvandrere i arbejde, bl.a. ved at indføre en ny arbejdspligt for borgere i kontanthjælpssystemet med et integrationsbehov.

At opkvalificere flere ufaglærte voksne gennem styrkede muligheder for opkvalificering og efteruddannelse gennem hele arbejdslivet. Det skal være muligt at uddanne, omskole og opkvalificere sig gennem et helt arbejdsliv.

Færre langtidsledige. Nytænkning af beskæftigelsesindsatsen.

Flere unge i uddannelse og beskæftigelse.”

Altsammen 1 til 1-indsatser hos Cabi, hvor direktør Mette Rønnau stadig fordøjer den planlagte halvering af institutionens budget.

- Jeg tænker stadig, at det beror på en misforståelse, for det er svært at få til at give mening. Det kobler ikke til det aktuelle behov for arbejdskraft og ambitionerne om at tilføre arbejdsmarkedet nye ressourcer med at vi nu bliver skåret. 

- Og så ærgrer jeg mig over hele processen. For reelt skal vi opgive virksomme projekter og indsatser vi er igang med, når vi allerede fra nytår kommer til at mangle 10 mio. kr., siger hun.

Også fondsmidler er i fare

Cabi er en nonprofit institution, som er afhængig af statslige bevillinger. De falder i to omtrent lige store portioner: Den årlige post på finansloven og en længererækkende SSA-bevilling, som sidste år blev forlænget i treethalvt år. De såkaldte SSA-midler skal bl. a. gå til at give en håndsrækning til de borgere, der oplever ikke at få den hjælp og støtte, som de har behov for.

Men sidstnævnte forslår kun halvt, og der er mere på spil end de 10 mio. kr. i finanslovstilskud:

- Mange af vores projekter er støttet af fondsmidler, som naturligvis også er i fare, hvis vi ikke længere kan levere som lovet, siger Mette Rønnau, som savner en begrundelse fra Beskæftigelsesministeriet, hvor hun antager at beslutningen er truffet på administrativt niveau.

- Besparelserne kommer jo ikke til at ramme administration, men folk på gulvet eller direkte ind i velfærden. Kommunerne har gang i rigtig mange spændende beskæftigelsesindsatser, hvor vi bidrager med viden og kontakt til små og mellemstore virksomheder, som regeringen jo også gerne vil hjælpe, pointerer hun.

Hvis ikke Cabi leverede i forhold til formålet, havde hun lettere forstå beslutningen. Men det er svært at finde fagligt belæg for, at organisationen ikke lever op til sit formål.  

En evaluering foretaget af konsulentfirmaerne Realize ApS og Lead ImpactX baseret på svar fra 1.350 respondenter konkluderede sidste år, “at Cabi spiller en unik rolle på beskæftigelsesområdet, og at Cabi i perioden 2020-2023 blandt andet har været medvirkende til, at 8.867 ledige er kommet ind på arbejdsmarkedet”.

SF vil tage emnet op 

Kommunen.dk har forgæves forsøgt at få en kommentar til besparelsesforslaget fra beskæftigelsesminister Anne Halsboe-Jørgensen (S). Vi ville gerne spørge til den specifikke grund til at beskære Cabi, og hvorvidt ikke-administrative medarbejdere, som mister deres arbejde hos en ekstern leverandør, kan tælle med i ministeriets forpligtelse til at skære statslige, administrative arbejdspladser.

Ministeriet henviser til  beskæftigelsesordfører Kim Valentin fra Venstre.

Han begrunder beskæringen med, at man har skullet finde besparelser på området, at valget af Cabi skyldes, at man vurderer, at indsatsen er tilstrækkelig adresseret  i andre initiativer.

Han ønsker dog ikke at henvise konkret til, hvor og hvordan Cabis arbejde udføres andetsteds. Han vil heller ikke afvise, at finansloven kan ende med et andet resultat end det foreslåede.

- Vi står foran finanslovsforhandlinger, hvor meget kan ske undervejs, og jeg skal ikke gøre mig klog på, om andre partier vil kræve de 10 mio. kr. afsat til Cabi. Det må forhandlingerne vise, lyder hans svar.

Hos det tredje regeringsparti, Moderaterne, vil beskæftigelsesordfører Karin Liltorp spørge ind til ministeriets prioritering. Hun finder det interessant, hvis ministeriet kan “udlicitere” sine administrative besparelser til en ekstern partner som Cabi.

- Desværre kender jeg ikke begrundelsen for specifikt at stoppe støtten til Cabi på finansloven andet end, at det har drejet sig om benhårde prioriteringer. Men der bliver arbejdet med den helt store beskæftigelsesreform, og i den forbindelse kommer vi til at inddrage mange aktører, der har specialiseret sig i at hjælpe udsatte ind på arbejdsmarkedet, siger hun.

Og der kommer protester fra oppositionen. 

- Cabi har en lang historie med gode resultater. Det er klart dokumenteret, at Cabi bringer virksomheder og borgere sammen til gensidig glæde, også for samfundet. Derfor er regeringens forslag en rigtig dårlig idé med mange tabere, siger beskæftigelsesordfører for SF Karsten Hønge, som lover at tage emnet op ved de kommende forhandlinger.


Også andre instanser under sparekniven

Flere virksomhedsledere har udtrykt forundring og vrede over den planlagte halvering af Cabis budget.

Lasse Haugaard er økonomidirektør hos Simply Cooking, der via kantinedrift og catering bespiser 7.500 gæster dagligt i Storkøbenhavn og er en af de små og mellemstore virksomheder, som Cabis indsats er målrettet mod. Han skriver på Linkedin: 

“Jeg savner en regering, som støtter op om SMV’er. Egoistisk set, vil min virksomhed - Simply Cooking - blive ramt hårdt af en besparelse, der rammer Cabi - de udgør en uvurderlig ressource for os, i arbejdet med at inkludere medborgere, som kommer fra kanten af arbejdsmarkedet. Os der vil inklusion, har behov for organisationer som Cabi”.

Og han tilføjer:

“Cabi bliver ramt i jagten på at spare kolde hænder. Os, der sidder uden for murerne på Christiansborg, har øjensynligt et mere nuanceret verdensbillede af hvad der ér kolde hænder.”

Cabi er ikke alene om at mærke nedskæringer i forhold til beskæftigelsesindsatsen. 

Regeringen vil også nedlægge Jobservice Danmark, som har til opgave at hjælpe virksomheder med at rekruttere ledig arbejdskraft på tværs af kommuner eller at opkvalificere arbejdskraft. 

Jobservice Danmark hører under Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (Star) og driver bl.a. en hotline, hvor virksomheder kan hente hjælp 8-16 alle hverdage. 

Også de otte regionale arbejdsmarkedsråd, som koordinerer beskæftigelsesindsatsen, bl.a. indsatsen rettet mod områder med mangel på arbejdskraft og områder med høj ledighed, er på Finanslovens sorte liste.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR