Slipset har forladt byrådssalen
Slipset har forladt byrådssalen
Der er en slags uofficiel uniform i kommunalpolitik. I hvert fald blandt en stor del af mændene. Den hedder hvid eller blå skjorte, en jakke henover i mørkeblå, grå eller sort. Intet slips.
Uniformen ryger på til byrådsmøder, kommunalvalg og offentlige arrangementer. Selvfølgelig går alle ikke ens klædt, men en hurtig gennemgang af byrådsbilleder viser, at en stor del af de mandlige politikere følger den uskrevne dresscode. Enkelte binder slips om halsen, borgmesteren inklusiv.
Det er herremodens paradoks, at slipset næsten er forsvundet fra garderoben, fortæller Torsten Grunwald. Han driver en blog om klassisk herremode og er forfatter til bøgerne “Den velklædte mand” og “Stil består”.
- Slipset har været på en deroute længe. I dag ser man det næsten kun i det tunge erhvervsliv, advokatbranchen og toppolitik. Man er bange for at klæde sig for formelt. Der er en helt stor fortælling om slipset, som går langt tilbage, siger han.
En mode-revolution
Jakkesæt og slipset var magtens symbol. En uniform, der skulle vise, at man var handlekraftig og ansvarsfuld. Det blev udbredt i 1800-tallet og dominerede herremoden i mange år.
Det ironiske i at fjerne slipset er, at folk paradoksalt nok ser endnu mere uniformerede ud end før. Slipset var til for at putte lidt personlighed ind i tøjet
Slipsets fald begyndte, da 68-generationen gjorde oprør mod samfundets klassetænkning og traditionalisme. Her blev slips og jakkesæt set som gammeldags og bagudstræbende, og den daglige herremode ændrede sig i en mere afslappet retning.
- Men jakkesættet og slipset forblev magtens symbol. Alle i toppen af erhvervsliv og politik gik sådan klædt, siger Torsten Grunwald.
Lige indtil techindustrien og Silicon Valley rykkede ved billedet.
- Pludselig rendte verdens rigeste og på sin vis mest magtfulde mænd rundt i t-shirt, hættetrøje, jeans og sneakers og styrede verden, siger modeeksperten.
Nu kan det snart ikke blive mere casual. Og når det hele er så afslappet, kan der godt opstå en modtendens med, at man genopdager lidt af det formelle.
Fantasiløs løsning
Det var typer som Bill Gates og Steve Jobs, der begyndte trenden, og deres arv blev taget op af Teslas Elon Musk og Mark Zuckerberg fra Facebook. Udviklingen i moden afspejlede også, hvordan strukturen i virksomheder og det offentlige blev fladere og mere uformel.
- Når man så har smidt slipset de seneste mange år, har man også sagt, at okay, vi kan måske ikke rende rundt i jeans og joggingtøj hele tiden. Vi bliver trods alt nødt til at bevare en eller anden uniform. Der har man lavet det fantasiløse greb at tage slipset af og åbne den øverste knap i skjorten, siger Torsten Grunwald.
Man er bange for at klæde sig for formelt.
På den måde tilpasser man sig den mere afslappede stil, der i dag er i erhverv og politik.
- Men det ironiske i at fjerne slipset er, at folk paradoksalt nok ser endnu mere uniformerede ud end før. Slipset var til for at putte lidt personlighed ind i tøjet, så man ikke fik en alt for firkantet uniform. Alle gik jo i det her koksgrå eller marineblå jakkesæt med en hvid eller lyseblå skjorte, og så varierede man sit udtryk med nogle mønstre og farver på slipset. Nu er det personlige præg væk.
Joggingtøj er in
Modebølger kommer og går, og lige nu er det altså jakke og åbentstående skjorte, der fungerer som en slags mellemting mellem det formelle og det uformelle. I resten af modeverdenen er joggingtøj det hotte i øjeblikket. Det sker som led i, at mange har arbejdet hjemmefra.
- Nu kan det snart ikke blive mere casual. Og når det hele er så afslappet, kan der godt opstå en modtendens med, at man genopdager lidt af det formelle. Det ville ikke undre mig, hvis slipset begynder at komme tilbage her om et år eller to, siger Torsten Grunwald.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.