Overvågning afslørede vold på institution: Én ud af tre tiltalte pædagoger idømt straf
Overvågning afslørede vold på institution: Én ud af tre tiltalte pædagoger idømt straf
To drenge anbragt på døgninstitutionen Nexus blev sidste år udsat for vold fra en pædagog.
Det var det resultat, som Retten i Hillerød denne uge kom frem til i en sag, hvor tre pædagoger stod tiltalt i forhold, der handlede om både vold og grov vold mod to drenge på 15 og 17 år en sen sommeraften på institutionen.
Anklagemyndigheden gik efter at få to af pædagogerne dømt for vold af særlig brutal karakter, samt alle tre for vold. Desuden mente anklageren, at retten skulle fratage pædagogerne muligheden for at arbejde med børn i en periode.
Efter to retsdage med vidneafhøringer, afspilninger af videoovervågning, bevisførelse i form af billeder af skader og beskrivelser af en institution med udadreagerende og kriminalitetstruede unge med et stigende konfliktniveau, endte dommen et godt stykke fra det, anklagemyndigheden gik efter.
To af pædagogerne blev frifundet, mens den ene pædagog blev idømt tre måneders betinget straf for vold. Retten fandt ikke grundlag for at fratage pædagogen muligheden for at arbejde med børn.
- Det er en atypisk sag, fordi det var unge mennesker på en institution, som blev udsat for det her af en, der skulle passe på dem. Jeg er tilfreds med, at der er sket domfældelse for den ene tiltalte for vold begået mod de to unge på institutionen, siger anklager Martin Stassen.
Overvågning fangede episoder
Kommunen.dk har tidligere beskrevet, hvordan episoderne sidste år blev fanget af videoovervågning, og at ledelsen blev bekendt med episoden efter at have opdaget mærker på ansigtet af en af de unge dagen efter.
Ledelsen endte efter at have set videoovervågningen igennem at bortvise fire medarbejdere og politianmelde episoden på grund af, at episoden var “så alvorlig”, at den kunne ende med strafansvar.
Anklagemyndigheden valgte senere at tiltale tre af pædagogerne i sagen. Tre af pædagogerne blev tiltalt for i forening eller efter fælles forståelse at have udsat den 15-årige for tramp og slag mod hovedet under en fastholdelse.
To af pædagogerne var desuden tiltalt for i foreningen eller efter fælles forståelse at have udsat den 17-årige dreng for grov vold i form af at kaste den unge til jorden, sætte sig oven på ham, spark og tramp mod hovedet, slag mod baghovedet samt endnu en fastholdelse efterfulgt af flere tramp.
Videoer og røde mærker
I retten blev det forklaret, hvordan de to unge forsøgte at komme ind i en anden afdeling end deres egen for at konfrontere en ung, som de var i konflikt med.
På vejen ind i afdelingen blev de to unge opdaget, hvorefter en ansat endte med at slå alarm, så flere pædagoger løb udenfor for at stoppe de unge. Det var her, at fastholdelserne samt episoderne med vold fandt sted.
I retten blev overvågningsvideoerne fra institutionen afspillet for en fyldt retssal, hvor pårørende til både tiltalte og ofre, sagsbehandlere, bistandsadvokater, kontaktperson, institutionspersonale og flere journalister var mødt op.
Under den første afspilning lød et lavmælt ”nej” og enkelte gisp fra tilhørerrækkerne under de første afspilninger af videoovervågningen.
Det ene af ofrene, en dengang 17-årig dreng, havde taget flere billeder af sig selv efter episoden, som blev vist i retten. På to lærreder tonede billeder af drengen med tydelige røde mærker på siden af ansigtet frem.
- De skal vise mig omsorg, og derfor er jeg oppe at køre, når jeg bliver slået og sparket, forklarede han om de fastholdelser og vold, han blev udsat for.
Den 17-årige forklarede, at han i en måned efter episoden havde hovedpine og ondt i kæben.
Den anden ung, der under episoden var 15-år, blev ført ind i retten i håndjern ledsaget af tre betjente. Han forklarede, hvordan han blev tildelt spark og slag. Desuden skulle en af pædagogerne under fastholdelsen have presset sit knæ mod den unges bryst, forklarede han.
- Jeg kan slet ikke trække vejret. Det siger jeg, og så gør han det bare endnu hårdere, sagde han i retssalen.
Begge de unge retter anklagerne om spark og slag mod hovedet mod den samme pædagog, der også endte med at blive dømt. Anklagen om knæet mod brystet vedrørte pædagog 2. Hverken den 15-årige eller den 17-årige mente, at pædagog 3 havde udsat dem for slag, spark eller tramp.
Medskyldig eller ej
Spørgsmålet i retten var derfor, om de to nu frifunde pædagoger kunne gøres medskyldige i form af deres nære tilstedeværelse til pædagogen, der uddelte slag og spark, og deres deltagelse i fastholdelserne af de unge, selvom de unge ikke anklagede dem for spark og slag.
Her argumenterede forsvarerne for de to pædagoger blandt andet for, at loven om magtanvendelser var overholdt, og at pædagogerne altså havde pligt til at reagere på de to unges udadreagerende adfærd.
En kollega til en af de nu frifundne pædagoger fortalte også, hvordan fastholdelsen af den ene var sket for at beskytte ham. De to frifundne pædagoger blev af tidligere kollegaer rost for deres pædagogik og tilgang på deres tid på Nexus.
De tre forsvarere i sagen gik fra start efter at få deres klienter frifundet.
Under de tre tiltaltes forklaringer blev der beskrevet, hvordan dagen på institutionen havde været kaotisk og i alarmberedskab. I løbet af dagen havde de to unge været i konflikt med en tredje ung på institutionen. Det blev i retten forklaret af pædagogerne, hvordan den tredje unge blev overfaldet og udsat for dødstrusler.
Videoerne blev i retten afspillet uden lyd, og derfor blev både tiltalte og de forurettede flere gange spurgt ind til, hvad der blev sagt. Pædagogerne forklarede, at de var blevet truet på livet og truet med at blive stukket ned af, samt at der var risiko for, at de unge kunne have våben.
- Det var den mest voldsomme dag for mig nogensinde som pædagog. Jeg var bange for mit eget liv, lød det fra den nu dømte pædagog, der forklarede, hvordan han handlede i nødværge og forsøgte at forhindre, at de to unge skulle forvolde yderligere skader på andre.
Alvorlig sag fra begge synsvinkler
Retten endte med at lægge til grund i dens vurdering, at de fastholdelser som de to nu frifundne pædagoger udførte var nødvendige og ikke gik ud over lovens grænser.
Retten endte med at vurdere ud fra blandt andet videoovervågningen, at den tredje pædagog havde brugt slag og spark og derfor skulle dømmes, og at der ikke var tale om nødværge.
Den dømte pædagogs forsvarer Karsten Rifbjerg Erichsen udtalte efter retssagen til TV2 Kosmopol, at han var glad for, at to af de tre tiltalte blev frifundet.
- Så fik min klient en dom, men blev i vidt omfang frifundet for noget af det, han var tiltalt for. Så han har valgt at modtage dommen og komme videre efter denne her sag, sagde han til mediet.
Den ene frifundne pædagogs forsvarer Janus Malcolm Pedersen sagde til Kommunen.dk, at dommen var det eneste rigtige resultat.
- Det er en virkelig alvorlig sag set fra begge synsvinkler. Selvfølgelig er det en voldsom sag set fra de unges og deres familiers synsvinkel, fordi det er en offentlig myndighed, der har til opgave at tage vare på de her unge mennesker. Omvendt så er det en virkelig alvorlig sag set fra de ansattes side og være ansat i en sådan funktion i et så højt konfliktniveau og blive beskyldt for så voldsomme ting.
- Det er en god saglig vurdering fra rettens side.
På tilhørerrækkerne var en af de forurettedes mormor, Helle Freksen, med under retssagen. Hun mener ikke, at straffen var hård nok.
- Det er slet ikke noget, der bør forekomme i Danmark. Dagen i dag har bevist, at anbragte børn ikke har nogen rettigheder. Det siger generelt at anbragte børn ikke bliver regnet for noget. Man tror på pædagogerne.
- Jeg er rystet. Jeg har siddet i to dage og set tre voksne mænd, der sad tiltalt for vold og i to dage har jeg måtte høre på, at de to forurettede blev behandlet som om, at det var dem, der var tiltalt for noget.
Helle Freksen udtaler, at det vigtigste for familien var, at retten skulle frakende pædagogen retten til at arbejde med børn. Anklager Martin Stassen kunne efter byrettens dom ikke fortælle, om anklagemyndigheden anker.
- Vi vil selvfølgelig forholde os til det resultat, der er kommet nu, og om den skal indstilles til statsadvokaten til anke. Og så vil statsadvokaten i sidste ende vurdere det, sagde han.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.