Kommunen.dk
MENU

Kommuner og regioner strides om magten i de 17 kommende sundhedsråd

Der er udbrudt magtkamp om sæderne i regeringens foreslåede nye sundhedsråd, der fra 2027 skal være et nyt demokratisk organ mellem sundhedsvæsnet og borgerne.

Kommuner og regioner strides om magten i de 17 kommende sundhedsråd

Der er udbrudt magtkamp om sæderne i regeringens foreslåede nye sundhedsråd, der fra 2027 skal være et nyt demokratisk organ mellem sundhedsvæsnet og borgerne.
Sundhedsvæsnet skal tættere på danskerne, mener regeringen, og derfor skal der oprettes nye sundhedsråd.
Sundhedsvæsnet skal tættere på danskerne, mener regeringen, og derfor skal der oprettes nye sundhedsråd.
Foto: René Schütze/Ritzau Scanpix

Det danske sundhedsvæsen kan snart få et helt nyt demokratisk organ.

Men allerede inden aftalen er vedtaget i Folketinget, er magtkampen mellem to offentlige institutioner i fuld gang.

Regeringens udspil til en sundhedsreform vil indføre nye såkaldte sundhedsråd, hvor politikere fra kommuner og regioner har sæde tættere på borgerne.

Regionerne og kommunerne kæmper om, hvem der skal have flest pladser i de nye sundhedsråd. Og hvem der dermed skal have det sidste ord, når aftaler skal bankes igennem.

Regeringen har lagt op til, at regionerne får flest pladser. Det er kommunerne mildest talt utilfredse med. Og flere tunge borgmestre langer ud efter en ubalanceret magtfordeling.

Kühnau: Altid nogen ved bordenden

Hos regionerne afviser man klart kommunernes indvending.

- Det med, at der skal være stemmelighed, før det er demokratisk, som jeg hører nogen sige, forstår jeg simpelthen ikke, siger Anders Kühnau (S), formand for Danske Regioner.

- Der er jo heller ikke stemmelighed i almindelige udvalg. Der er altid nogen, der sidder for bordenden, og der er næsten altid ikke stemmelighed.

For Anders Kühnau er det en selvfølge, at regionerne har flertallet i de nye sundhedsråd.

Han betragter dem som et udvalg under regionerne, hvor kommunerne får lov at sidde med.

- Det må nødvendigvis være regionen, der har flertallet. For det er et udvalg under regionen, og fordi regionen har langt, langt størstedelen af sundhedsopgaver under sig, siger han.

Det vil være umuligt at få noget for hånden, hvis der ikke sidder én kapacitet for bordenden.

Ligeledes er det vigtigt, at et ansvar kan placeres hos én myndighed, påpeger han.

- Det er et af de helt store problemer i vores sundhedsvæsen i dag, at det er uklart, hvem der har ansvaret. Og når det er uklart, hvem der har ansvaret, så sker der for lidt.

KL: Asymetrisk magtfordeling

I KL er man langtfra lige så overbevist om regionernes entydige ansvar i de nye råd.

Næstformand i KL, Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S), er bekymret for konstruktionen af et råd med et flertal hos regionerne.

- Det betyder, at man får en asymmetrisk eller ubalanceret magtfordeling mellem kommuner og regioner i det her råd, siger han.

Jacob Bundsgaard frygter, at det vil betyde en favorisering af regionernes felter på bekostning af det nære sundhedsvæsen, som regeringen vil styrke med sin reform.

- Der ved vi erfaringsmæssigt, at der vil være en tendens til, at man lader ressourcerne flyde hen til de områder, der ligger tættest på regionernes virkefelt.

- Det vil sige sygehusene. Og derfor får man ikke den ambition indfriet om at styrke det nære sundhedsvæsen, som er hele målet med den her reform, siger han.

Hvis der placeres yderligere ansvar hos regionerne, kan det betragtes som en centralisering. Og altså det modsatte af regeringens udtalte ønske, mener Martin Damm (V), formand for KL og borgmester i Kalundborg Kommune.

- Det er vores frygt, at det bliver en centraliseringsmaskine i stedet for den decentraliseringsmaskine, man gerne vil have.

Regeringen forhandler i øjeblikket om den nye sundhedsreform i Folketinget, og en aftale ventes at lande i de kommende uger.

Regeringens nye sundhedsråd

  • Regeringen har i sin nye sundhedsreform foreslået at oprette 17 nye sundhedsråd.
  • De skal træde i kraft fra 2027.
  • Rådene skal bestå af politisk valgte personer fra både regionsråd og kommunernes byråd, der indgår i sundhedsrådenes geografiske område.
  • Sundhedsrådene får blandt andet til ansvar at implementere regeringens initiativer.

Kilder: Ritzau, Indenrigs- og Sundhedsministeriet

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR