Kom med til Danmarks eneste professionelle sport, der kører under corona
Kom med til Danmarks eneste professionelle sport, der kører under corona
’Velkommen’ står der med hvide bogstaver på rød baggrund over hovedporten til Jydsk Væddeløbsbane i Aarhus. Men i dag er det løgn.
For selvom denne søndag eftermiddag byder på flere spændende trav- og galopløb, er ingen gæster velkomne her. Porten er spærret med et hegn flankeret af to vagter, som dagen igennem drikker kaffe fra en termokande og pænt afviser folk, der vil ind for at spille på heste.
Kommunen.dk er skrevet på listen over dem, der i arbejdsøjemed får lov at komme indenfor. Vi bliver derfor sendt lidt længere ned ad vejen til to nye vagter og en ældre herre, som står og streger navne over med en gul tusch på et par A4-ark, efterhånden som kuske, jockeyer og staldpersonale ankommer.
Krisen får omfattende konsekvenser for os. Det er der ingen tvivl om.
Coronakrisen har nemlig lukket for al professionel sport i Danmark. Undtagen hestevæddeløb. For mens sportsgrene som fodbold og håndbold kræver tæt kontakt mellem mange mennesker, er det muligt at holde godt med afstand til hinanden, når man deltager i trav og galop.
- Området er jo kæmpe stort, så vi kan fordele folk ud over mange stalde. Men det allervigtigste er selvfølgelig, at vi ikke lukker tilskuere ind, fortæller Flemming Sunn.
Han er banedirektør her i Aarhus, og vi møder ham foran hovedbygningen på den tomme tilskuerplads. Flemming Sunn er iklædt koboltblåt halstørklæde over en sort blazer og en stribet skjorte stoppet ned i et par jeans. Han hilser med et vink.
Lukkede døre
Mens han snakker, bliver talestrømmen indimellem afbrudt af en diskant speakerstemme, der kommenterer dagens første løb. Det sker dog lidt for døve øre i højtalerne rundt på banen. For her er ikke et øje.
- Det er underligt og meget anderledes, siger Flemming Sunn og spejder ud over de hundredvis af tomme, grønne bænke.
- På en solrig dag, som i dag, plejer der jo at være tilskuere over det hele. Og normalt reklamerer vi for at få folk herud, men nu har jeg altså hyret vagter for at holde folk ude.
Døren er smækket i til cafeteriet, restauranten og til de øvrige tilskuerområder. Var det ikke for hestene, der tonsede rundt ude i ovalen, ville man tro, her var lukket.
Et milliontab venter
En del af hestesportens charme er dens brogede publikum, som trofast tropper op til hvert løb. Selvom ingen af dem er her i dag, er direktøren dog lykkelig over overhovedet at have fået lov at genåbne.
- Vores hovedforbund henvendte sig til Rigspolitiet og Erhvervsstyrelsen og talte om de muligheder, der var. Det endte med en redegørelse over, hvordan vi kunne køre løb forsvarligt, siger Flemming Sunn
Situationen kræver derfor strenge regler, som at kuske klæder om i deres biler. Men nu hvor løbene er gået i gang igen, ventes sæsonen også hurtigt at komme tilbage på sporet.
Det er selvfølgelig ærgerligt og en skam med krisen, men vi ser ud til at kunne overleve.
Løbene bliver livetransmitteret på nettet og på tv hos dem, der har kanalen Fast Track. Så spiller folk med derhjemmefra, i kiosken eller i udlandet. Det sikrer, at branchen holder hovedet oven vande, indtil krisen en dag blæser over. Flemming Sunn regner dog med, at Jydsk Væddeløbsbane taber et beløb i millionklassen denne sommer.
- Når vi kigger frem til 31. august med de retningslinjer, der er sendt ud nu, så rammer det os syvcifret. Men heldigvis med et ettal foran. Så krisen får omfattende konsekvenser for os. Det er der ingen tvivl om. Men jeg vil sige, at der er mange andre brancher, som lider meget mere end os.
Hjælp i pakkeform
Hestevæddeløb har det i forvejen hårdt økonomisk. I mange år er det knebet med at tiltrække nye ansigter på tribunerne og i staldene. Men på det seneste er det begyndt at gå bedre, selvom endnu er lang vej til fordums tid med stjernehesten Tarok, hvor folk holdt i kø for at se løb.
- Det er ikke sådan, så vi har det let, siger direktøren.
- Og det er selvfølgelig ærgerligt og en skam med krisen, men vi ser ud til at kunne overleve. Så håber jeg selvfølgelig også at kunne finde noget hjælp i hjælpepakkerne, så vi ikke bliver alt for rundbarberede økonomisk.
Aarhus Kommune har sammen med Salling Fonden sat gang i en lokal hjælpepakke, der skal støtte kulturlivet. I første omgang lyder pakken til særligt at være møntet Den Gamle By, Moesgaard Museum og Aros.
Men måske falder der også lidt af til væddeløbsbanen.
Tom termokande
Dagens syv travløb er færdigt, og speakeren annoncerer, at det nu er tid til årets første galopløb. Forskellen på de to typer hestesport er, at kusken i trav sidder i en vogn bag hesten og kører rundt på en grusbane, mens man til galop sidder på selve hesten, som løber på en yderbane med græs som underlag.
Og så traver den ene hest selvfølgelig, mens den anden galoperer.
De overholder egentlig de ting, der er sagt. Det synes jeg er fantastisk flot. Jeg vil faktisk sige, jeg er lidt imponeret
Efter et par minutters bøvl med startboksene går starten, og de muskuløse heste buldrer afsted. Hovene banker i jorden, og fordi der ingen lyd er fra tilskuere, er hestenes prusten tydeligere, ligesom man også nemmere hører jockeyernes råben.
En time senere er området stort set forladt. Det første coronaløb i Jydsk Væddeløbsbane er forbi, og vidner om en sommer, hvor det nok skal gå, men hvor hestevæddeløb også er en smule kedeligere, end det plejer at være.
- Det er jo sådan, det er. Jeg vælger i stedet for at se på det sådan, at det er glædeligt, at vi kan åbne på en forsvarlig måde, siger Flemming Bunn.
- De aktive har modtaget retningslinjerne med respekt og godt humør. Jeg kan se, at de ikke stimler sammen, de flokkes ikke, og de overholder egentlig de ting, der er sagt. Det synes jeg er fantastisk flot. Jeg vil faktisk sige, jeg er lidt imponeret.
Hos vagterne ved hovedporten er termokanden tom. Vagterne har afvist tre personer, som troede, de skulle ind og se væddeløb. Og så har man sendt et par løbere ad anden veje. Det samme med nogle familier, som ville ind og bruge legepladsen.
Alt i alt en usædvanligt stille ‘day at the races’.
Corona-retningslinjer på Jydsk Væddeløbsbane
- Omklædning sker for travkuskenes vedkommende i bil eller egen stald.
- Hold afstand ved afhentning af nummerskilte. Skal afleveres rengjorte efter løbene.
- Under løb må staldmand til de startende heste opholde sig ved banen med behørig afstand.
- Alle skal være kortest mulig tid på banens område – man skal køre hjem straks man er færdige.
- Det er ikke muligt at købe mad og drikke på området.
- Børn har ikke adgang.
- De aktive må kun være i egen tildelt stald – maksimalt 10 personer samlet.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.