Et år til kommunalvalg: Her kan valget blive spændende og dramatisk
Et år til kommunalvalg: Her kan valget blive spændende og dramatisk
Rundt i landet falder spidskandidater og valgforbund så småt på plads. Tirsdag 16. november 2021 er der nemlig kommunalvalg, godt og vel et år fra nu. I den anledning ringede Kommunen.dk til Ulrik Kjær, kommunalforsker ved Syddansk Universitet, og spurgte, om man allerede nu kan se, hvilke temaer der kommer til at præge valget, og hvor valgkampene bliver særlig dramatiske.
- Det korte svar er nej, vi ved ikke, hvilke temaer der kommer. Og alle 98 kommuner bliver spændende, griner Ulrik Kjær.
- Men jeg har alligevel et par bud.
Daginstitutioner, folkeskoler, ældrepleje og andet klassisk velfærd vil sædvanligvis fylde meget i valgkampen.
- Og så dukker der altid en eller anden dagsorden op - enten i den enkelte kommune eller i den generelle debat, som lige rammer i måneden op til valget, siger Ulrik Kjær.
Senest kan nævnes sexisme og krænkelser, men Ulrik Kjær tør ikke spå, hvor meget bevægelsen påvirker næste års valg. Udover sevlfølgelig borgmesterskiftet i København.
- Men de landspolitiske tendenser påvirker selvfølgelig, for en del vælgere stemmer, som de vil gøre til Folketingsvalget. Det er dog ikke det afgørende. Tre ud af ti vælgere ender med at stemme på et andet parti til kommunalvalget.
Så de lokale sager slår altså ofte den nationale dagsorden.
- Hvis der er en lokal skolelukning, havneudvidelse eller vejomlægning, som gør, at man er uenig med det parti, man normalt stemmer på, så vil man hellere stemme på fjenden, fordi de lokalt mener det rigtige om det, der er vigtigt i den pågældende kommune.
Jeg kan ikke huske en borgmesterkamp med to så tidligere prominente politikere som Søvndal og Eva Kjer Hansen.
Hvad med den grønne dagsorden? Den fyldte meget til Folketingsvalget sidste år.
- Miljø og klima ligger rigtig godt som et kommunalt emne. Det taler dog imod, hvis alle lokale partier pludselig brander sig som grønne uden at komme med håndfaste tiltag. Så forsvinder effekten hos vælgerne, siger Ulrik Kjær og fortsætter:
- Man kan købe elbiler til den kommunale vognpark, sætte solceller på plejehjemmets tag eller give tilladelse til en ny vindmølle. Nogle gange er det kommunerne, der kan sætte konkret handling bag de grønne ord.
Kendisfaktor
Flere kommuner bliver neglebidere på valgnatten. Og det trækker opmærksomhed, hvis der er tvivl om, hvor borgmesterkæden ender.
- Det er altid interessant at følge valget i sin egen kommune. Men når man skal blive fanget af andre valg, er det især, hvis politiske kendisser, vi kender i forvejen, slås om borgmesterposten, siger Ulrik Kjær.
Lige pludselig er der mere usikkerhed om valget i Sydjylland, der ellers plejer at være et rimelig forudsigeligt område.
Han fremhæver blandt andet Kolding, hvor der er kampvalg mellem folketingspolitiker Eva Kjer Hansen (V) og regionsrådsmedlem Villy Søvndal (SF).
- Jeg kan ikke huske en borgmesterkamp med to så tidligere prominente politikere som Søvndal og Eva Kjer Hansen..
I 11 år har Venstre siddet på magten i Kolding, men til valget forlader borgmester, Jørn Pedersen (V), politik, og det giver oppositionen håb om mere magt. Også andre steder i Sydjylland forlader de siddende borgmestre deres post til glæde for oppositionen.
Udover Kolding sker det i Vejen, Billund, Haderslev og Varde
- Lige pludselig er der mere usikkerhed om valget i Sydjylland, der ellers plejer at være et rimelig forudsigeligt område.
Dramaet fortsætter i Tønder, hvor siddende borgmester, Henrik Frandsen, forlod Venstre og startede sin egen liste med fem byrådsmedlemmer fra Venstre. Det skete efter Venstre vragede Henrik Frandsen som borgmesterkandidat.
Konservativ borg smuldrer
Tilbage til kendisserne kan også nævnes Ellen Trane Nørby (V), der vil være borgmester i Sønderborg, og tidligere DR vært Morten Løkkegaard (V), der sidder i Gentoftes byråd og nu jagter flere mandater som spidskandidat for Venstre i den konservativt dominerede kommune.
- De konservative vil sikkert sige, Løkkegaard ikke er nogen reel trussel. Men udefra er det stadig interessant at følge med i, om Venstre får fat i de konservative vælgere, siger Ulrik Kjær.
Hans Toft (K) sidder så solidt på borgmesterposten, at Venstre har meldt ud, at man ikke går efter borgmesterkæden. Men en anden konservativ højborg risikerer måske at smuldre. På Frederiksberg har en sag om nogle meget heldige boligkøb, borgmester Simon Aggesens (K), gjorde, fået tilslutningen til at vakle en smule.
- Og Frederiksberg er dobbelt interessant. Dels blæser det omkring Simon Aggesens bolighandler, men det ved vi endnu ikke, om vælgerne bekymrer sig om. Den anden faktor er, at det konservative forspring er skrumpet gennem flere valg. Sidste gang var det kun med det absolut yderste af neglene, at de bevarede magten. Jeg mener, 200 stemmer afgjorde det.
- Så nu er de objektivt set på vippen, siger Ulrik Kjær.
Han fremhæver også flere partier som spændende. For eksempel Radikale Venstre, som får slag i meningsmålingerne og skal genvinde vælgernes tillid efter Morten Østergaards krænkelsessager. Liberal Alliance har også en stor opgave foran sig, og det samme gør sig gældende for Alternativet.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.