Klumme/
Alle børn og unge skal med i foreningslivet
Klumme/
Alle børn og unge skal med i foreningslivet

Dette er et debatindlæg og udtrykker alene skribentens holdninger.
Har du selv et debatindlæg inden for Kommunen.dk’s interesseområder, kan du sende det til debatognavnekommunen.dk
Trivsel er på alles læber – ikke mindst i lyset af Trivselskommissionens rapport.
Alle børn og unge fortjener at have det godt i deres liv. Skolelivet er uhyre vigtigt, men et velfungerende fritidsliv er mindst lige så vigtigt. Det skal være en fast del af børnenes hverdag at pakke idrætstasken og løbe ind på halgulvet eller det udendørs anlæg for at være aktiv i en lokal forening.
Det skal være noget, de glæder sig til at gøre sammen med andre – og noget, de bliver ved med langt ind i voksenlivet. Ja, faktisk helst hele livet.
I idrætsforeningerne i DGI er der 937.533 medlemmer i alderen 0-24 år. Og vi tror fuldt og fast på, at idrætsforeninger og bevægelsesglæde spiller en hovedrolle for børn og unges trivsel. Men vi har brug for en samfundskontrakt, som sikrer, at flere børn og unge bliver en del af foreningslivet.
Ikke alle familier har tradition for at sende deres børn til idræt eller overskud i husholdningspungen til at betale kontingent. For at sikre at ingen børn eller unge bliver efterladt udenfor, er det afgørende, at vi i fællesskab arbejder for at fjerne de barrierer, der forhindrer dem i at deltage. Det gælder både økonomiske, sociale og geografiske udfordringer.
Samtidig er der mange unge, der dropper idrætsforeningerne. Her skal foreningerne være klar med attraktive tilbud, og forældre og andre skal guide unge, så de holder fast i foreningsaktiviteterne – både fordi det er godt at være aktiv sammen med andre, men også fordi foreningerne kan tilbyde et frirum væk fra præstationspres og perfekthedskultur.
Danskerne bakker op
En stærk samfundskonkrakt kræver samarbejde på tværs af sektorer og aktører. Kommuner, skoler, foreninger og familier skal fokusere på inkluderende miljøer, hvor alle børn og unge føler sig velkomne og værdsatte. Hvor mobilen får lov at blive i tasken eller derhjemme. Hvor fællesskabet er det vigtigste. Og ikke mindst: Hvor de bliver motiveret til at komme igen og igen – uge efter uge.
Danskerne bakker op om, at idrætsforeninger er en oplagt platform til at skabe rammerne for børn og unges trivsel, både fysisk og mentalt. En undersøgelse blandt 6940 danskere, som Voxmeter har gennemført for DGI, viser, at 84 procent er enige i, at idrætsforeninger skaber fællesskaber. 79 procent er enige i, at det at gå til idræt i en forening hellere skal være en god oplevelse, end det skal handle om at vinde.
Blandt forældrene er 78 procent enige i, at idrætsforeninger gør en positiv forskel for børn og unges trivsel. Blot tre procent er uenige – resten svarer ved ikke eller hverken/eller.
Uddannelse af frivillige trænere og ledere vigtigt
I DGI ved vi, at træneres tilgang til at mobilisere og motivere børn og unge er afgørende for den gode oplevelse. Der skal være fokus på, at det er vigtigere at have det sjovt og godt end at blive den bedste og score mange mål eller lave en perfekt flikflak.
Derfor er uddannelse af frivillige trænere og ledere vigtig. I DGI deltog over 37.000 trænere og ledere på kurser og uddannelser i 2024, heraf 9.100 unge i alderen 13-24 år. Og vi afholdt over 900 arrangementer med fokus på børn og unges trivsel og motivation.
I DGI bakker vi op om Trivselskommissionens stærke fokus på fællesskaber, og flere af anbefalingerne er set med DGI’s briller er spot on, bl.a. disse fire: ’Flere børn og unge i fritids- og foreningslivet’. ’Alle kommuner bør have en fripasordning.’ ’Flere børn og unge med erfaring med frivillighed’ og ’Trygge og inkluderende fællesskaber i fritids- og foreningslivet’. Det er super stærkt og lægger sig tæt op ad DGI’s værdier og vores bundsolide tro på, at en aktiv og sund opvækst i foreningslivet er med til at forme engagerede mennesker.
Med en samfundskontrakt, hvor alle børn og unge er med i en frivillig forening, kan vi skabe de bedste betingelser for vores børns og unges trivsel og udvikling. Sammen kan vi gøre en forskel ved at få Danmarks børn og unge til at mødes i aktive fællesskaber.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.