Kommunen.dk
MENU

SF-sejr ved EP24 skaber ny spænding om S-højborge

SF og S forbereder sig på en ny politisk virkelighed, hvor styrkeforholdet kan blive testet ved et kommende kommunalvalg. Det kan både trække Socialdemokratiet til venstre og potentielt udløse borgmesterposter.

SF-sejr ved EP24 skaber ny spænding om S-højborge

SF og S forbereder sig på en ny politisk virkelighed, hvor styrkeforholdet kan blive testet ved et kommende kommunalvalg. Det kan både trække Socialdemokratiet til venstre og potentielt udløse borgmesterposter.
Spørgsmålet er, om SF’s opbakning ved Europaparlamentsvalget og i meningsmålinger også vil gøre sig gældende ved kommunalvalget næste år. Her Aarhus-rådmand Thomas Medom og Københavns omsorgsborgmester Sisse Marie Welling i selskab med partiformand Pia Olsen Dyhr og  MF Jacob Mark.
Spørgsmålet er, om SF’s opbakning ved Europaparlamentsvalget og i meningsmålinger også vil gøre sig gældende ved kommunalvalget næste år. Her Aarhus-rådmand Thomas Medom og Københavns omsorgsborgmester Sisse Marie Welling i selskab med partiformand Pia Olsen Dyhr og MF Jacob Mark.
Foto: Arkivfoto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Historien kort

- Regeringen og særligt Socialdemokratiet har svært ved at fastholde opbakningen fra vælgerne. Det får flere lokalpolitikere til at frygte for, at den manglende opbakning kan få konsekvenser i deres traditionelle bastioner som Københavns Kommune ved KV25.

- Omvendt nyder SF godt af medvind i meningsmåligner og ved EP24. Det har styrket partiets position lokalt, og der spekuleres i, om partiet kan vinde en række borgmesterposter i S-kommuner.

- Der er grobund for forandringer med politik i opbrud og flere vælgere, som skifter parti end tidligere.  

Der er vendt op og ned på dansk politik. Gamle modstandere er blevet regeringspartnere, nye partier har meldt sig på banen, og gamle partier forsøger at finde deres ben i en tid, hvor vælgerne er mere omskiftelige end tidligere. 

Det nyder man godt af i SF. Ved EP-valget blev SF for første gang landets største parti foran Socialdemokratiet. Ved flere efterfølgende meningsmålinger for et kommende folketingsvalg har SF fortsat overhalet S. 

Og selvom et Europaparlamentsvalg eller en meningsmåling ikke kan overføres til kommunalpolitik, så er Thomas Medom, rådmand for Børn og Unge i Aarhus Kommune og spidskandidat for SF, stolt over vælgernes opbakning. 

- Velvidende at EP-valget er noget helt andet, og at der sikkert er en grad af proteststemmer i det, så er der rigtig mange, der har stemt på SF, og det er jo fedt, siger han. 

Ved Europaparlamentsvalget fik partiet 23 pct. af stemmerne – 11 procentpoint foran Socialdemokratiet. Thomas Medom giver først og fremmest æren til EP-kandidaterne, men roser også partiets indsats lokalt og nationalt.

- Først og fremmest er det et skulderklap til vores kandidater. Det skal vi ikke forsøge at tage æren for, men vi har ikke skræmt vælgerne væk med den politik, vi har ført i Aarhus eller på Christiansborg, siger han.

EP-valget står heller ikke alene. Medlemsfremgang lokalt, en byrådsgruppe, der er vokset siden KV21, gode meningsmålinger og mange politiske resultater tæller også, siger Thomas Medom.

- Jeg vil sige, at jeg kan mærke, at vi taler med større vægt, end vi havde gjort, hvis vi havde stået med mindre gunstige meningsmålinger. På den måde betyder det noget helt konkret for, hvor meget indflydelse man kan have. Man ved godt, at når vi sidder i et forhandlingslokale, så er vi interessante.

Bekymringer i Socialdemokratiet

Mens SF har vinden i ryggen, er der hård kuling i Socialdemokratiet. 

Meningsmåling efter meningsmåling har bevidnet en regering, som afgiver vælgere til højre og venstre, og det har fået flere socialdemokratiske borgmestre til at advare mod flere skattelettelser, da de frygter for det kommende kommunalvalg. 

- Jeg vil meget gerne se en regering, som arbejder mod venstrefløjen, siger Albertslunds borgmester, Steen Christiansen (S), til Jyllands-Posten.

I Københavns Kommune sikrede Socialdemokratiet sig med nød og næppe borgmesterposten, efter at partiet mistede godt 10 procentpoint ved KV21. Men det kan blive svært at gentage, hvis man ikke snart får vendt stemningen. 

“Alarmklokkerne bimler og bamler,” lyder det fra Lars Weiss, gruppeforperson for socialdemokraterne på Københavns Rådhus, i Jyllands-Posten. 

Socialdemokratiet fik 27,5 pct. af stemmerne ved folketingsvalget i 2022, mens flere meningsmålinger nu viser en opbakning på 16-18 pct. 

Og selvom det er målinger, som man skal tage med forbehold, særligt i lyset af kommunalvalgets egne dynamikker, så viser både SVM-regeringen og deraf den nye opposition samt de seneste måneders meningsmålinger, at traditionelle magtforhold er under forandring. 

- Der er helt sikkert store bevægelser undervejs, vurderer Thomas Medom. 

Det betyder dog ikke, at Thomas Medom selv ønsker at melde sig på banen som førsteudfordrer til Jacob Bundsgaards (S) borgmesterpost i Aarhus.

 - Jeg har stor sympati for, når man nogle steder ser et potentiale i at lave andre konstitueringer og går efter magten på en anden måde. Men jeg vil sige, at i Aarhus, der har vi en dygtig borgmester, siger han og fortsætter: 

- Der kan også være andre overvejelser i, hvad der er en god konstituering, end at gå rent efter borgmesterposten. Vi har ikke vedtaget målsætninger i SF endnu, men altså vi kommer da helt sikkert til at have en ambition om at gå frem. SF er et magtparti, og vi går efter indflydelse.

Gennembrud i den røde mur

Ligesom Labour har haft den røde mur i det nordlige Storbritannien, har Socialdemokratiet haft Vestegnen og hovedstaden som rød bastion. 

Ved KV21 blev den position udfordret flere steder, og i Hvidovre mistede Socialdemokratiet borgmesterposten til netop SF efter 96 år i spidsen af kommunen. 

Der skulle dog en utraditionel konstituering mellem SF, Venstre, De Konservative, Enhedslisten og Hvidovrelisten til, før Anders Wolf Andresen (SF) kunne udpeges som ny borgmester. 

- SF har altid stået stærkt i Hvidovre og blev i sin tid stiftet her i kommunen. Det kom derfor ikke ud af det blå, da vi kunne samle flertallet ved konstitueringen, fortæller Anders Wolf Andresen. 

Anders Wolf Andresen havde før valget i 2021 åbent meldt ud, at han gik efter borgmesterposten. Han understreger dog samtidig, at posterne ikke er noget værd, hvis man ikke formår at omsætte dem til konkret handling. 

- Man skal tage posten for at bruge den, og det er det konkrete indhold, det handler om. Vi har i et bredt flertal været enige om en retning og tiltag for borgerne i Hvidovre. Så er det klart, at det er gennem borgmesterposten, at man har mulighed for at sætte det største aftryk, siger han. 

Anders Wolf Andresen fortæller, at han stræber efter at indgå så brede forlig som muligt, og at han har et godt samarbejde på tværs af byrådet, hvilket en konstituering med både Venstre, Konservative, Enhedslisten, SF og en lokalliste vidner om. 

Alle er inviteret med i forhandlingerne, fortæller SF-borgmesteren, der ikke lægger skjul på, at han ville ønske, at samarbejdet med Socialdemokratiet var tættere. 

- Jeg vil meget gerne have Socialdemokratiet med ind i det tætte samarbejde, som vi ellers har. Der mangler de nogle gange i de brede aftaler, vi har indgået. Det er nok lidt svært, når man har siddet på magten i 96 år, at vænne sig til den nye situation, siger Anders Wolf Andresen.

At de politiske magtbalancer er under forandring viser sig desuden ved, at Venstre ikke længere er repræsenteret i byrådet i Hvidovre, efter at Venstre enlige medlem, Charlotte Munch, i august 2022 skiftede til Danmarksdemokraterne.   

Vil trække S hjem

Medvind i meningsmålingerne og indflydelse i byrådet kan bruges på flere måder. Hvis man spørger Brian Dybro (SF), rådmand for ældre- og handicapområdet i Odense, håber han, at medvinden til SF kan være med til at give Socialdemokratiet et puf mod venstre, efter at partiet er gledet væk fra dem. 

- Nationalt synes jeg, at Socialdemokratiet har rykket sig, og jeg synes, de skulle se at komme ud af den regering og i stedet komme hjem til os, siger han. 

I byrådet har Brian Dybro ikke en oplevelse af, at partiet på samme måde har bevæget sig mod en ny retning, som han kunne have frygtet. 

- Det er selvfølgelig bare min oplevelse af det, men jeg fornemmede i starten, at man kiggede på SVM-konstellationen og syntes, at det var interessant. Der har jeg set det som min opgave at holde Socialdemokratiet fast i forhold til det arbejde, vi er i gang med på alle velfærdsområderne. 

Selvom Socialdemokratiet gik tilbage med 10,5 procentpoint i Odense ved KV21, og SF blev det største parti i kommunen med lige knap 1.000 stemmer ved EP24, så går Brian Dybro ikke til valg efter at erobre borgmesterkæden, men først og fremmest på en rød-grøn alliance. 

- Jeg er ikke borgmesterkandidat, men jeg går benhårdt efter, at vi får et rødt-grønt flertal i Odense. Det er det, der er afgørende, siger han. 

SF kommer dog ikke udelukkende til at være hjælperytter for Socialdemokratiet. 

- Der er en sund konkurrence mellem vores partier, og det skal der også være. Det er vigtigt, at vi står så stærkt som muligt, både af hensyn til vores størrelse og indflydelse, og også for, at vi kan holde Socialdemokratiet fast på rette kurs, siger Brian Dybro. 

Status quo i opbrud

Der kan nå at ske meget i politik på et år, og det er derfor for tidligt at tale om borgmester-ambitioner for SF, mener Thomas Medom. Og det er godt, mener han. 

- Det er en stor fordel, at vi kører i de her faste valgperioder, så vi undgår, at der går valgkamp i den i utide, som man kan se på Christiansborg, siger han.  

Men selvom der endnu er lang tid til en kommunal valgkamp, så er Thomas Medom forberedt på, at SF i højere grad vil blive udfordret af Socialdemokratiet, hvis de gode  meningsmålinger fortsætter: 

- Vi er stadigvæk hinandens tætteste samarbejdspartnere og har været det i mere end et årti, men jeg er helt bevidst om, at vi kommer til at blive testet mere, og at der vil blive gået hårdt til os både i en valgkamp og formentlig også inde i byrådssalen. 

DF, SF og andre partier har fra tid til anden haft succes med at give danmarkskortet flere nuancer ved folketingsvalg end ved kommunalvalget, hvor de fleste borgmesterposter går til enten S, V eller K. 
Men dansk politik er i opbrud, og vælgerne er mere flygtige end tidligere – også kommunalt. 

- Flere og flere vælgere er ikke født med et parti, hvor man bare stemmer det samme som sine forældre. Flere skifter fra gang til gang, og det tror jeg ikke kun er gældende i landspolitik, men også kommer til at slå igennem kommunalt, siger Thomas Medom. 

En tommelfingerregel lyder, at omkring en tredjedel af vælgerne til et kommunalvalg stemmer ud fra landspolitiske overvejelser. I byer som Aarhus og København, hvor der er mange unge vælgere, kan den andel være endnu større, fordi mange tilflyttere ikke har kendskab til deres lokale byråd og derfor orienterer sig efter deres generelle politiske holdning, vurderer han. 

- Bevidstheden om forholdene i byrådene er mindre, fordi færre følger med i de traditionelle lokalmedier. Man skal lede længe for at finde en person under 30 år, som holder Århus Stiftstidende. Christiansborg og de sociale medier fylder mere i stedet, siger Thomas Medom. 

Det gør, at bevægelserne ved et kommunalvalg kan blive større, end vi tidligere har set, vurderer han. Med flere nye partier på stemmesedlen, nye politiske venner og modstandere og med et politisk landskab i opbrud kan KV25 byde på mange overraskelser. 

- Jeg tror, vi kommer til at få et spændende byråd og kommunalt landskab om halvandet år, slutter Thomas Medom.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR