Overblik: Seks årtier med kommunalpolitik
Overblik: Seks årtier med kommunalpolitik
Vi har været på Statsbiblioteket / Det Kgl. Bibliotek og bladre i gamle aviser.
Her er forsiden på den allerførste udgave af Kommunen (nu kommunen.dk) og forsiderne 10, 20, 30, 40 og 50 år senere - suppleret med nogle stikord om, hvad avisen beskæftigede sig med i årenes løb.
1958 (avisen stiftet)
Nye sogneråd og kommunalbestyrelser blev valgt i Danmarks knap 1400 kommuner, heraf 1300 små sognekommuner og 81 købstadskommuner, og i de 25 amter.
Sidst på året nedsatte indenrigsminister Søren Olesen en kommunallovskommission, som de følgende år kom med forslag til sammenlægninger, så sogne- og købstadskommuner kunne få samme status og opgaver.
Vigtige emner i avisen 1958-1968:
- Hulkortcentraler
- husmoderafløsning
- løn til sognefogeder
- kæmner-ansættelser
- cirkulære-strømmen
- byplanlægning
- spildevand
- skatteligning
- lørdagsfri i skolerne
- omfartsveje
*
1968 (10 år)
Hilmar Baunsgaard (R) blev statsminister, Martin Luther King blev dræbt, og i kommunerne diskuterede man stadig sammenlægninger.
De små sognekommuner havde i 1962 i snit knap én ansat til administrativt arbejde. Flere fusionerede frivilligt op gennem 1960’erne. Det hele kulminerede med kommunalreformen i 1970, da man nåede ned på 277 kommuner (senere 275) og 14 amter.
Samme år blev KL dannet som en sammenslutning af Købstadsforeningen, De Samvirkende Sogneraadsforeninger og Bymæssige Kommuner.
Vigtige emner i avisen 1968-1978:
- Rådhusbyggerier
- seksualundervisning
- EF
- datamater
- Kommunekemi
- indkøbssamarbejder
- naturgas
- perspektivplan-redegørelser
- storcentre
- edb-styring af bogudlån
*
1978 (20 år)
For sidste gang var der kommunalvalg i marts, før det kommunale år overgik til at følge kalenderåret. Venstre var stadig langt det største borgmesterparti, men Socialdemokratiet halede ind, og en del borgmestre var stadig valgt på upolitiske lister.
Vigtige emner i avisen 1978-1988:
- sparekrav og krisetider
- beskæftigelsesprojekter
- fremmedsprogede børn
- butiksdød
- hovedstadskritik af KL
- indvandreres stemmeret
- gravides risiko ved skærmarbejde
- frikommuner
- headhunting
- Aa eller Å i kommunenavne
*
1988 (30 år)
Kartoffelkur, skattereform og fattigfirsere: Schlüters regeringsperiode bød på strammere styring af de offentlige udgifter, også hos kommunerne. Fra 1979 blev der hvert år indgået en aftale mellem regeringen og KL om kommunernes økonomi det kommende år.
Vigtige emner i avisen 1988-1998:
- kulturhuse
- biogas
- frit skolevalg
- ventelister til daginstitutioner
- privathospitaler
- rygning i dagplejehjem
- ulovlig sommerhusbeboelse
- telefonsvarere og trådløse telefoner
- økologi
- “Det skæve Danmark”
*
1998 (40 år)
Udlicitering var for alvor kommet på dagsordenen. Blandt fortalerne var V-amtsborgmesteren i Frederiksborg Lars Løkke Rasmussen og SF-borgmesteren i Vejle Flemming Christiansen. Desuden diskuterede man bl.a. behov for nye kommunesammenlægninger, sexovergreb i daginstitutioner og sygefravær.
Vigtige emner i avisen 1998-2008:
- resultatløn
- sygehuslukninger
- Farumsagen
- udbudspligt
- strukturkommissionen
- kommunenavne og -våben
- bycykler
- miljøzoner
- borgerrådgivere
- puljetyranni
*
2008 (50 år)
Strukturreformen, som var blevet aftalt i 2004 og trådt i kraft 1.1.2007, reducerede antallet af kommuner fra 271 til 98 og erstattede amterne med fem regioner. De følgende år forsøgte kommunerne at høste de bebudede stordriftsfordele, en del skoler blev lukket, og yderområder våndede sig over, hvad de oplevede som øget centralisering.
Vigtige emner i avisen 2008-2018:
- afbureaukratisering
- nationale test
- etiske indkøb
- mobbepolitik
- nomadefamilier
- veteranpolitik
- klyngeledelse
- talentudvikling
- Folkemøde
- outsourcing
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.