Kulturlivet føler sig overset til kommunalvalget
Kulturlivet føler sig overset til kommunalvalget
Kommunen.dk ringede til tre repræsentanter fra kulturlivet for at høre, hvordan hver af deres områder føler sig repræsenteret i kommunalvalgkampen.
Spillestederne
Esben Marcher er sekretariatschef i Dansk Live, der er interesseorganisation for spillesteder og festivaler
“Kulturpolitik fylder overordnet set ikke meget i kommunalvalgkampen bortset fra enkelte steder, hvor byrådskandidater fokuserer på kulturinstitutioner. Både jeg og vores medlemmer savner mere fokus.
Vi ved, at gode kulturinstitutioner er et aktiv i tilflytning og fastholdelse af nye borgere. Men det er ingen selvfølgelighed, at man har et lokalt spillested. Det kræver kommunalt engagement.
Før jeg begyndte hos Dansk Live, var jeg leder af et spillested. Dengang var det mit indtryk, at man skulle dukke sig lidt op til valget for ikke at gøre for meget opmærksom på sig selv. Man ønskede ikke at risikere, at en byrådskandidat gik til valg på at skære i støtten til spillestedet.
Det, oplever jeg, også er en tendens nogle steder i dag. At man er lidt tilbageholdende i valgkampen for at undgå sparekniven.
Spillestederne er stadig ved at komme sig efter en turbulent periode under corona. Publikum er grundlæggende vendt tilbage, men der er stadig store sår. Særligt i forhold til mængden af frivillige.
Stederne bygger i høj grad på frivilliges engagement, men nedlukninger og begrænset kapacitet har påvirket muligheden for at komme til fadet. Oveni har de unge mindre tid, fordi de lige nu kan få lige så mange timer på deres arbejde, som de vil. Derfor er det vigtigt, at man fra kommunal side gør det nemt og attraktivt at engagere sig i kulturinstitutioner.”
Bibliotekerne
Steen Bording Andersen (S) er formand for Danmarks Biblioteksforening og sidder i Aarhus Byråd, hvor han er formand for kulturudvalget.
"Desværre står kulturpolitik ikke først for vælgerne. Velfærd og miljø fylder mere, når de prioriterer deres vigtigste emner. Og så er der handicappede og socialt udsatte og en masse andre områder. Nogle peger på kultur som deres tredjevigtigste emne.
Men borgerne står klar, lige så snart kommunen overvejer at lukke et bibliotek, eller man ikke kan få de bogtitler, man efterspørger.
Ved dette valg forsøger bibliotekerne at være mere proaktive. Det handler ikke om os selv, og hvor mange penge der skal gå til bibliotekerne. I stedet har vi lavet en nyskabelse, vi kalder Danmarks største vælgermøde.
Det foregik i omtrent 40 kommuner, hvor der blev holdt vælgermøde samtidigt. Hvert sted har man så udvalgt lokalt forankrede temaer for mødet. Idéen er, at vi ønsker, at bibliotekerne er et sted, hvor vores frie og oplyste samtale foregår. Vi kører også en kampagne med Dansk Ungdoms Fællesråd, som hedder “Tør du tale pænt”.
Men der er også en kæmpe forskel på, hvordan kommunerne prioriterer bibliotekerne. Nogle kommuner bruger næsten tre gange så meget pr. indbygger på biblioteker som andre kommuner. Så selvfølgelig bør der også opstå debat om selve fundingen nogle steder i landet."
Museerne
Niels M. Jensen er direktør for interesseorganisationen Danske Museer, der repræsenterer 170 museer
“Jeg oplever, at der op til valget denne gang er større bevågenhed om kunst og kultur ude i kommunerne, end der plejer at være. Det er kommet på bagkant af corona, hvor man blev opmærksom på, at kunst og kultur betyder meget for lokalområderne.
Da vi var i krisen sidste år, så vi, at flere kommuner gik ud og understøttede kunst og kultur økonomisk, fordi institutionerne var nødlidende.
Flere steder ser vi, at museerne aktivt går ind i valgkampen og arrangerer vælgermøder. Det sker blandt andet på Lolland og i Esbjerg. Man går aktivt ind og beder lokalpolitikerne diskutere kulturpolitik. Det er superfint og afspejler, at kommunerne tager aktivt del i det lokale kulturmiljø.
Der er jo lokale problemstillinger indenfor kulturen i alle kommuner. Det kan være udbygning af museer eller at forberede sig på, hvordan man skal agere i fremtiden. Helt generelt synes jeg, der er positive takter, som tyder på, at kulturen er kommet højere op på den politiske agenda end tidligere.”
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.